Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9, 18, 20, 28, 39, 45. Nyeremények: 5 találatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 373.590 forint; 4 találatos szelvény 2.228 darab, nyereményük egyenként 6.370 forint; 3 találatos szelvény 36.492 darab, nyereményük egyenként 1.750 forint.
Blogolj!

Az olasz futball és a botrányok

Ismét botránytól hangos az olasz futball – az elmúlt szűk negyven évben nem először. Ezúttal adócsalás gyanújába keveredett 35 klub, vagyis az összesen 42 első- ás másodosztályú klub jelentős része. A Lazio elnöke Claudio Lotito, a Milat vezető Adriano Galliano és a Napolit irányító Aurelio De Laurentiis is a 64 gyanúsított közt van.

Ennek az ügynek messze még a vége, de nézzük milyen botrányok kísérték az olasz klubfutballt az elmúlt évtizedekben.

1980-ban, a Totonero botrányban kiderült, hogy több együttes is nagy tételben bundázta meg a meccseket. Összesen húsz játékost tiltottak el – a leghosszabb büntetést Stefano Pellegrini kapta, akit hat évre tiltottak el –, az AC Milant és a Laziót kizárták a Serie A-ból. Érdekesség, hogy ebben az ügyben érintett volt Paolo Rossi is, aki akkor a Peruggia játékosa volt, majd amikor a két éves eltiltása letelt, akkor gólkirály lett az 1982-es világbajnokságon, amelyet az olasz válogatott meg is nyert. Még egy érdekességet találhatunk az eltiltott játékosok listáján: Bruno Giordano, a Tatabánya jelenlegi vezetőedzője, akkor a Lazio labdarúgója volt, három és fél évre tiltották el.

Bunda szempontból az 1986-os esztendő sem volt unalmas, igaz akkor az igazán nagy klubok kimaradtak belőle. Az élvonalbeli klubok együttesek közül csak az Udinesét érintette a „Totonero 1986” fedőnevű botrány. Az udinei klub kilenc büntetőponttal kezdte a következő szezont. Az akkor éppen második ligás Lazio ebből sem maradt ki, első fokon a harmadik vonalba sorolták, de végül pontlevonással (9) megúszta a klub. Összesen kilenc klub, tizenhét edző és menedzser, valamint harmincnégy futballista kapott büntetést.

Még mindig 1986-ban jártunk, amikor az AS Romát egy esztendőre kizárták a nemzetközi kupából, mert elnöke Dino Viola le akarta fizetni a játékvezetőket, a Dundee United elleni 1984-es BEK elődöntőben. A rómaiak amúgy bejutottak a döntőbe, amelyben viszont hazai pályán, 11-esekkel veszítettek a Liverpoollal szemben.

Öt évvel később Diego Maradona volt az olaszországi botrányhős. Az argentin világklasszisról kiderült, hogy a Napoli egyik meccse előtt kokaint fogyasztott, ezért 15 hónapra eltiltotta a szövetség. A játékos visszatérése után, az 1994-es világbajnokságon még pályára lépett, de megbukott a doppingvizsgálaton.

2005-ben kiderült, hogy a Genoa megvette a Venezia elleni utolsó bajnoki meccsét, ezért a C1 osztályba minősítették vissza a csapatot.

Ezután a csip-csup ügy után nem sokkal kirobbant az elmúlt évtized legnagyobb futballbotránya, a Calciopoli. Ebben a Juventust a Milánt, a Laziót, a Fiorentinát és a Regginát találták bűnösnek. Az ügy kirobbanása mögött telefonos lehallgatások álltak, amelyeknek főszereplője a Juventus akkori elnöke Luciano Moggi a játékvezető-küldést igyekezett befolyásolni. Amellett, hogy örökre eltiltották nem kapott büntetést a hosszú éveken át tartó perekben.

A Juventus ugyanakkor súlyos büntetést kapott: elvették a klub két bajnoki címét (a 2006-ost az Inter kapta), visszasorolták a második ligába, amelyben -9 pontról kezdték a szezont, kizárták a Bajnokok Ligájából, valamint három hazai meccset zárt kapuk mögött kellett megrendeznie. A Milan olcsóbban megúszta, mert a bajnoki eredményéből 30 pontot levontak ugyan, de még így is BL-ben indulhatott, ki sem zárták, „csak” -8 pont volt a következő szezonra átvitt büntetés és mindössze egy zárt kapus meccset kellett rendeznie. A Lazio nem indulhatott az UEFA-kupában, -3 pontról indította a következő szezont és 2 meccset rendezett nézők nélkül. A Fiorentina nem mehetett a BL-be, -15 pontról indult, két zárt kapussal. A Reggina is maradhatott az élvonalban, de 15 pontos hátrányból.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/24288/pics/lead_800x600.jpg
Fiorentina,Juventus,Lazio,Milan,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?