Blogolj!

Dinnyékkel tartja bent a PL-ben a Swansea-t a portugál mester

Dorogi László

Fotó: Sky Sports

Úgy látszik, a Premier League-ben szívesen bízzák útszéli gyümölcsárusokra kiesésre kárhoztatott csapatuk megmentését. Ez a döntés a Swansea-nál most nagyon betalált.

Carlos Carvalhal - úgy a pályán, mint azon kívül - új életet lehelt a walesi csapatba, amely húsz fordulót követően a Premier League tök utolsó helyén szerénykedett. Tizenhárom szerzett pontjával a bajnokság félidejénél egy kanyi vasat sem tett volna senki arra, hogy a következő idényt nem a Championshipben kezdik meg, de aki megtette, az úgy fest, jó lóra tett.

Carvalhalt a szenteste napján lepte meg az angol másodosztályú Sheffield Wednesday együttese egy csinos kis felmondási levéllel, ám a derék portugál edzőnek négy nappal később már ismét volt munkáltatója. Azt az "egyszerű" feladatot kapta meg a PL-sereghajtó walesiek vezetőségétől, hogy tartsa bent szeretett csapatukat az angol első osztályban. Ekkor a Swansea öt pont lemaradásban állt a biztos bennmaradást érő helyektől.

Azóta hét mérkőzés telt el, a gárda elmozdult a veszélyzónából, jelenleg 16. a tabellán, s bár ez még koránt sem jelenti azt, hogy mérget vehetünk a bennmaradásukra, de öt forduló óta nem szenvedtek vereséget, legyőzték az Arsenalt és a Liverpoolt, az FA-kupában pedig egy lépés választja el őket a legjobb nyolc közé jutástól.

Fotó: Sky Sports

Carvalhal uralkodása alatt eddig csupán a Tottenham győzte le a walesieket, ezen időszak alatt csak a Spurs, a Manchester City, a Liverpool és a Manchester United szerzett több pontot a Swansea-nál. A portugál érkezése óta tizennégy pontot zsebeltek be a bajnokságban, míg a menesztett menedzserrel, Paul Clementtel húsz mérkőzés alatt sem sikerült ennyit gyűjteni.

Carlos Carvalhal csapatépítési filozófiája egyébként rémesen egyszerű. Úgy válogatja meg játékosait, mintha csak egy portugál piacon sétálgatna a verőfényes napsütésben és dinnyéket vásárolgatna. A portugál nyilatkozatmester hitvallása, hogy csak akkor tudja meg egy edző, hogy megfelelő-e az általa kiszemelt játékos, amikor már megnyitotta. Remélhetőleg nem a szó fizikai értelmében nyitogatja fel futballistáit a mindig fülig érő vigyorral dirigáló szakvezető, bár az könnyen megmagyarázná, hogy mitől kapta össze varázsütésre magát a csapat.

Hogy végül sikerül-e kiharcolnia a 2019-es Premier Leage-tagságot is az együttesnek, a jövő zenéje, egy viszont biztos: a Swansea megtalálta a tökéletes dinnyekereskedőt, aki alkalmas lehet a feladatra, hogy ehhez hozzásegítse őket.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/48748/pics/lead_800x600.jpg
Carlos Carvalhal,külföldi foci,Premier League,Swansea
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?