Blogolj!

A karrierjébe kerülhet Nasrinak a túlzott immunerősítés

Dorogi László

Fotó: The Sun

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) doppingvétség miatt fél évre eltiltotta a játéktól Samir Nasrit. Ez önmagában nem túl nagy szenzáció a teljesítményfokozó szerekkel átitatott versenysport világában, de a francia futballista története kicsit érdekesebb, mert hogy jelenleg klubja sincs, ahol a büntetését letölthetné. Persze, amikor megszegte a szabályokat, akkor még volt. Nasri szűrét a török Antalyaspor tette ki legutóbb a téli átigazolási időszakban, de a doppingvétséget még a Sevilla labdarúgójaként követte el, bár technikailag akkor is a Manchester City tulajdonában volt a játékjoga. Kusza, mi? A fél éves eltiltás azonban vélhetően végleg ketté töri a sokkal nagyobb reményekkel induló pályafutást.

Samir Nasri a Marseilleben kezdte profi karrierjét, ahol négy év alatt 121 mérkőzésen 11 gólt szerzett. Cselezőkészsége és lendületes játéka Arséne Wenger figyelmét is felkeltette, 2008-ban az Arsenal igazolta le. Az Ágyúsoknál három szezont töltött el, ám 2011-ben, hatalmas londoni közfelháborodásra a nagy rivális Manchester Cityhez igazolt. Manchesterben hat év alatt 124 mérkőzésen 18 gólig jutott, 2012-ben az ő találatával kaparintotta meg a Premier League serlegét a csapat az utolsó fordulóban. Sorozatos sérülései miatt viszont egyre kevesebb és kevesebb játéklehetőséghez jutott, ezért 2016-ban kölcsönbe került a Sevillához.

Az UEFA szerint Nasri a spanyolok játékosaként egy észak-amerikai klinikán kapott intravénás kezelést immunerősítés céljából, amire egy hányással járó betegség miatt került sor. Csakhogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által előírt mennyiségnél jóval többet vittek a szervezetébe. A szabályzat kimondja, hogy sportolóknál csak egyértelmű orvosi utasításra, legfeljebb 50 milliliteres mennyiségig lehet alkalmazni ezt az eljárást,

a Drip Doctors klinika viszont egyliternyi immunerősítő folyadékkal spécizte fel Nasri szervezetét.

Ezért első körben a spanyol antidopping szövetség indított vizsgálatot, sőt rögtön négy éves eltiltással fenyegettek, de a botrány kirobbanásának körülményei már önmagában is nevetségesek voltak. Állítólag hackerek törték fel a futballista Twitter oldalát, majd olyan képeket posztoltak, ahol a játékos az emíltett észak-amerikai klinikán látható. Ő maga azt állította, feltörték a közösségi oldalát és így kerültek fel a fotók az internetre, csak hát ettől még ott volt a Los Angeles-i központban, megkapta a hidratáló kezelést és jóval-jóval nagyobb adagot kapott az engedélyezett mennyiségnél.

Nasrinak nem ez volt pályafutása első botrányos ügylete, 2016 nyarán - amikor Pep Guardiola a Manchester Cityhez érkezett - egy barátja Instagram oldalán egy nagy adag mariska társaságában jelent meg a neve. Még ugyanebben az évben a France Football szavazásán megválasztották a legutáltabb francia labdarúgónak, a válogatottban pedig soha nem tudott kiteljesedni. 2014-ben Didier Deschamps szövetségi kapitány úgy döntött, hogy nem hívja be a világbajnokságra készülő francia keretbe, de szerencsére Nasri remekül választott párt is maga mellé. Barátnője, Anara Antes a Twitteren szaredzőzte le a Marseille csapatával játékosként Bajnokok Ligáját nyerő Deschampsot és kibaszottozta le Franciaországot.

Nasri leghamarabb a következő szezonban futballozhat ismét, de nagy kérdés, hogy ezek után lesz-e olyan csapat, amelyik meg meri kockáztatni a balhés előéletű középpályás szerződtetését.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49205/pics/lead_800x600.jpg
Arsenal,botrány,dopping,külföldi foci,Manchester City,Premier League,Samir Nasri
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?