Blogolj!

BL-töri: negyed évszázada sikerült a hatalmas bravúr a PSG-nek

Dorogi László

Cristiano Ronaldoék csak bízhatnak abban, hogy nem lépnek az Emilio Butraguenoék által kitaposott útra.

Fotó: Marca

Bár sorozatunk BL-töri névre hallgat, mai történetünk jócskán a Bajnokok Ligája-korszak hajnalára datálódik, ráadásul nem is ebben a sorozatban játszódik. Mit keresnek a következő sorok mégis ezen a felületen?

1993. március 25-én a Paris Saint-Germain együttese a Real Madridot fogadta a Parc des Princes stadionban az UEFA-kupa negyeddöntőjének visszavágóján. Spanyolországban az Emilio Butragueno, Michel, Rafael Martin Vazquez és Manolo Sanchis fémjelezte királyi gárda 3-1-es előnyt harcolt ki magának a visszavágóra, éppen úgy, ahogy azt Cristiano Ronaldoék tették a Santiago Bernabeuban a PSG elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzésén.

Tekerjük vissza 25 évvel az idő kerekét és elevenítsük fel az akkori eseményeket.

A Real Madrid megnyugtató előny tudatában utazhatott el Franciaországba, a PSG-nek csupán David Ginola idegenben szerzett találata adott okot a reménykedésre, na meg az a tény, hogy sem Vazquez, sem Sanchis nem játszhatott a párizsi visszavágón. A Puhl Sándor sípszavára induló mérkőzés pokoli iramban kezdődött és ahogy azt sokan várták, a Real kétgólos előnye tudatában egy óvatosabb, kontratámadásokra berendezkedő futballal rukkolt elő.

A PSG kerete épp úgy, ahogyan most, akkor is hemzsegett a jobbnál jobb képességű futballistáktól, George Weah, David Ginola, Valdo Candido, vagy épp Alain Roche legalább olyan kaliberű labdarúgónak számítottak, mint Neymar, vagy Kylian Mbappé napjainkban.

A Parc des Princesben pokoli hangulatot teremtett a francia közönség, a hazaiak pedig bőrükön érezhették ezt a plusz erőt, Weah találatával bő fél óra játékot követően pedig sikerült egy gólt ledolgoznia hátrányából a PSG-nek. A párizsi ultrák elképesztő nyomást helyeztek a madridiakra, de a mérkőzés hajrájáig nem sikerült újabb gólt bevinnie a Real kapujába a franciáknak.

A találkozó 81. percében aztán David Ginola lába rettenetesen elsült és máris a PSG érezhette magát kedvezőbb helyzetben. Miután három perccel a rendes játékidő vége előtt Valdo is bevette a madridi kaput, már bontották volna a pezsgőket Franciaországban, amikor Iván Zamorano a 93. percben szépített és kiegyenlítette az összesített állást. A párizsi játékosok kissé csalódottan, maguk elé bámulva vették ezt tudomásul, de a mérkőzésnek még közel sem volt vége.

Egy perccel Zamorano találatát követően szabadrúgáshoz jutott a Párizs a Real tizenhatosának előterében, a labda középre kanyarodott, Antoine Kombouaré belecsúsztatott, a játékszer szinte lassított felvételként hullott be a madridi kapu hosszú alsó sarkába. A Real Madrid kiesett, a PSG továbbjutott.

Ugyan jelen pillanatban a Neymar-mentes PSG-nek nem sok esélyt adnak a fogadóirodák, a királyi gárdának nem szabad ugyanabba a folyóba lépnie mint 25 évvel ezelőtt. A 3-1-es előny megnyugtató, de a párharc koránt sem dőlt el és a franciáknál még mindig olyan kaliberű játékosok rohamozhatnak, mint Cavani vagy épp Di Maria.

Semleges nézőként persze annak örülnénk leginkább, ha a történelem ismételné önmagát, mert akkor egy egészen pazar és hihetetlenül izgalmas mérkőzésre van kilátás.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49481/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,külföldi foci,PSG,Real Madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?