Blogolj!

A Rinocérosz, aki hitet adott Milánó piros-fekete felének

Dorogi László

Az AC Milant még senki nem győzte le 2018-ban tétmeccsen, újonnan pedig gólt is alig kapnak. A sikerek letéteményese nem más, mint a Serie A legalulfizetettebb vezetőedzője.

Fotó: AFP

Lassan kezdünk hozzászokni - bár még mindig furcsa -, hogy az AC Milanról nem a Bajnokok Ligája kapcsán kell beszélünk, hanem vagy azért mert épp aktuálisan ILYEN rosszak, vagy azért mert aktuálisan épp OLYAN rosszak. A milánóiak öt éve nem tudják kiharcolni a BL-indulást, azóta a legjobb bajnoki helyezésük is csupán egy hatodik hely még a 2016/2017-es szezonból, és idén sem kezdtek éppen úgy, ahogy azt a nyári nagy bevásárlás predesztinálta volna.

Ennek pedig, bár bíztak benne, Vincenzo Montella itta meg a levét, akinek tizennégy fordulót követően köszönte meg a Milan vezetése a munkáját. Helyére azt a Gennaro Gattusot nevezték ki, aki tizenkét mérkőzés erejéig a svájci Sionnál volt játékos-edző, majd megfordult a Palermónál, a görög ÓFI Krétánál és a Pisánál is - mindenféle siker nélkül.

Gattuso négy év alatt a hatodik tréner lett, akire rábízták az AC Milan felfuttatását, Massimiliano Allegri 2014-es távozása óta Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi, Szinisa Mihajlovics, Cristian Brocchi és Vincenzo Montella is belebukott ebbe a feladatba. Úgy tűnt, a jó öreg Gennaronak is beletörik a bicskája a hálátlan felkérésbe, három héttel kinevezését követően állítólag le is akart mondani vezetőedzői posztjáról, miután 3-0-ra kikaptak a Hellas Verona otthonában. Gattuso elsődleges problémája játékosai viselkedése volt, akik szerinte túlságosan nyugodtan viselkedtek az arcpirító zakót követően.

Az idő mindenesetre a játékosként igazi pitbullként futballozó Gattusot igazolja, ebben a naptári évben ugyanis csapata még nem szenvedett vereséget, a Serie A-ban legyőzte a Laziot, és az AS Romát, az olasz kupában pedig finálét játszhat a Juventusszal. Az Európa-ligában magabiztosan jutott túl a Ludogoretsen , a legjobb tizenhat között pedig a pocsék formában futballozó Arsenallal találkozik. A Rino becenévre hallgató szakvezető azonban egyáltalán nincs elszállva magától, ez sosem volt rá jellemző.

"Nem vagyok nagyszerű edző, még mindig nagyon sokat kell tanulnom erről a szakmáról"

- nyilatkozta azok után, hogy csapata tizenegyesekkel kiejtette a Laziot az Olasz Kupa elődöntőjében.

"Sokan azt mondják, hogy az elmúlt hetekben valóságos varázslatot hajtottam végre a csapattal, de én nem vagyok guru. Soha nem kaptam semmit ajándékba az életben, a taktikákat nem lehet könyvekből megtanulni, nagyon sok tapasztalatot kell gyűjtenem. Szerencsésnek tartom magam, hogy negyven évesen egy ilyen nagyszerű lehetőséget kaptam az élettől, szeretem a munkámat, az álmaimat élem meg a Milannál."

Az AC Milan minden sorozatot figyelembe véve 13 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, sőt, előző hat meccsén még gólt sem kapott. Mindezt úgy, hogy Gattuso jelenleg a Serie A legrosszabbul kereső edzője, hiszen ugyanannyi pénz üti markát havonta, mintha még mindig az ificsapatnál dolgozna. 120 ezer eurós havi apanázsánál még a második legrosszabbul kereső edző is több mint kétszer annyit keres, de ha a Milannál maradnak az általa kitaposott úton, nem sokáig lesz így.

Gattusonak jelenleg nincs hosszútávú szerződése Milánóban, de ha sikerül kivezetnie a piros-feketéket az európai kupaporondra, ez minden bizonnyal megváltozik.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49541/pics/lead_800x600.jpg
Gennaro Gattuso,külföldi foci,Milan,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?