Blogolj!

Kinek öntik aranyba a lábát a klubszezon végén?

Dorogi László

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi négyszer-négyszer lettek a legeredményesebb európai gólvadászok, természetesen ezt a csúcsot is ők tartják.

Fotó: Wikipédia

Az 1967/1968-as szezon óta Európai aranycipővel díjazzák azt a labdarúgót, amelyik a legtöbb gólt szerzi egy idényen belül az összes európai csapatot és bajnokságot figyelembe véve. Azaz, ez nem teljesen igaz, mert csak 1996-ig volt ez így, azóta nem csak az számít, hogy ki hány gólt szerez, hanem az is, hogy hol teszi azt meg.

Az 1996/1997-es idény előtt döntött úgy a European Sport Media, hogy a koefficiensek alapján az öt legerősebb európai pontvadászat góljai kettőt, a hatodiktól a huszonegyedik bajnokságok találatai másfelet, míg a huszonkettediktől lefelé rangsorolt pontvadászatok góljai csak egyet érnek.

Amióta ezt a pontrendszert bevezették, csupán Henrik Larssonnak, a Celtic játékosaként sikerült az a bravúr, hogy nem a topligák valamelyikében futballozva gyűjtötte be ezt a rangos díjat. Ez idén sem fog megváltozni, hiszen minden futballista, aki az idei szezonban még reálisan pályázik az Európai aranycipőre, a topligák valamelyikében játszik.

Lionel Messi, Ciro Immobile, Harry Kane, Mohamed Salah és Edison Cavani egyaránt 24 gólnál tartanak, ám közülük valószínűleg Kane nem gyarapítja tovább góljai számát idén, a Tottenham csatára ugyanis a Bournemouth 4-1-es legyőzése során szenvedett súlyos sérülést, ami után mankóval hagyta el a stadiont, meglepő lenne, ha pályára lépne az idei klubszezonban.

Az ötösfogatot Robert Lewandowski követi 23 találatával, Sergio Agüero és Luis Suárez pedig egyaránt 21 gólt rámoltak be eddig. Hangyányi esélye még Cristiano Ronaldonak is van arra, hogy ötödik alkalommal si bezsebelje az elismerést, ám 18 góljával most úgy tűnik, elég nagy a lemaradása.

Legutóbb a 2008/2009-es idényben fordult elő, hogy nem Barcelona vagy Real Madrid játékos kaparintotta meg az Európai aranycipőt - legalábbis egyedül, mert 2013/2014-es idényben Luis Suárez a Liverpool játékosaként zárt az élen holtversenyben Cristiano Ronaldoval -, akkor Diego Forlán, az Atlético színeiben lett a legjobb gólvadász.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49809/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,külföldi foci,Premier League,Primera Division,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?