Blogolj!

Azért a pénz az úr...

Dorogi László

Hiába tiltakozunk, rúgkapálunk, demonstrálunk, ágálunk a modern futball pénz mozgatta folyamatai ellen, a siker igenis megvásárolható.

Fotó: IOL

A Deloitte minden évben elkészíti a legnagyobb bevételt generáló klubok listáját, amelynek már második éve a Manchester United áll az élén. A Vörös Ördögök a 2016/2017-es bajnoki idényben 676 millió eurós pluszban zárták a gazdasági évet, a lista életre hívása óta most volt a legszorosabb verseny az első és a második között - a Real Madrid mindössze 1.7 millió euróval generált kevesebb bevételt.

Az első húszba csak olyan klubok fértek be, amelyek legalább 200 millió eurós profitot termeltek. Nem meglepő, hogy a legnagyobb közvetítési pénzeket kaszírozó Premier League klubok vannak többségben a top 20-ban - tíz angol, három-három spanyol, német és olasz, valamint egy francia klub (na vajon melyik?) képviselteti magát, de további négy angol csapat foglalja el a 21-30. pozíciók egyikét.

Ez azért érdekes, mert most már második éve fordult elő a Bajnokok Ligájában, hogy a nyolcaddöntős párharcokból egy kivételével a nagyobb bevételre szert tevő egyesületek jutottak a legjobb nyolc közé.

Puskás Ferenc elhíresült mondata ismét megerősítést nyert: kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci.

Csupán a Deloitte listáján tizedszer aranyérmes Manchester United nem tudta a pályán is érvényesíteni gazdasági fölényét - pont az ellen a Sevilla ellen, amely az első harmincba sem fér be. Az angolok 4,5-szeres anyagi fölénnyel bírnak az andalúzok felett, de nem ez volt a legnagyobb különbségű párharc ebből a szempontból.

A Roma és a Sahtar összevetésében a 6.3-szoros olasz fölény realizálódott a gyepen, míg a Manchester City 8.5-es büdzséje a Baseléhez viszonyítva is érvényesült - ennek fényében különösen nagy bravúr, hogy a svájciak el tudták lopni a tét nélküli visszavágó győzelmét. Némileg meglepő, hogy bár a Paris Saint-Germain évek óta ostromolja az európai élvonal szintjét, mégis majdnem 200 millió euróval kevesebb profitot termelnek mint nyolcaddöntős riválisuk, az őket simán, kettős győzelemmel búcsúztató Real Madrid.

Ha a negyeddöntőben is érvényesül a zöldhasúk diktálta erőfölény, a Manchester City kipottyantaná a Liverpoolt, a Real Madrid a tavalyi finálé után megint lepofozná a Juventust, a Barcelona halál lazán verné ki a Romát, a Bayern pedig megállítaná a Sevillát. Még szerencse, hogy nem a pénzes kötegek futnak ki a futballpályára, mert egyrészt nagyon bénán mutatnának a mezekben, másrészt kivennék a labdarúgást oly széppé varázsoló meglepetéseket.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49982/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,bevétel,topligák
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?