Blogolj!

Most már nem kerülheti el sorsát a Hamburg

Dorogi László

Évek óta a penge élén táncolnak, évek óta mélyen beleszippantanak a kiesés kesernyés szagába, de idén már ők sem menekülhetnek meg.

Fotó: The New York Times

A következő szezonban fennállása során először nem lesz ott a Hamburg a Bundesliga mezőnyében.

Erre ugyan mérget még nem vehetünk, de egyszerűen nem létezik olyan forgatókönyv, amely a bennmaradásukat írná meg és nincs a sorsnak olyan szabad keze amelybe még belekapaszkodhatnának.

A HSV az egyetlen német csapat, amely alapítása óta (1919) minden évben az élvonalban szerepelt, értelemszerűen a Bundesliga 1963-as indulása óta sem kényszerültek soha alsóbb osztályba. Nagyon büszkék erre a kikötővárosban, ezt egy soha meg nem álló, visszaszámláló óra jelzi a Volksparkstadionban. Ez az óra fog megállni 2018 májusában.

A Hamburg közel száz éves történelme alatt hat bajnoki címet, három kupát és egy ligakupát nyert, 1983-ban Kevin Keagen vezetésével elhódították a KEK trófeáját is, ám legutóbbi kupájukat 2003-ban zsebelték be - az azóta már nem is létező német ligakupában. Elég kellemetlen, hogy éppen a centenáriumot kell majd a másodosztályban ünnepelniük.

Thomas Doll 2007-es leváltása óta nem volt olyan vezetőedzője a csapatnak, aki másfél szezonnál tovább húzta volna az északiak kispadján - nem véletlenül merült fel a Fradi mesterének hamburgi reaktiválása -, az elmúlt tíz évben pedig 16 trénert fogyasztott el a Bundesliga dinoszaurusza, nem kell ecsetelnünk, ez milyen magas szám, egy szakember még egy szezont sem húz le átlagosan a hamburgi kispadon.

A Hamburg jelenleg utánozhatatlan sorozatot fut a Bundesligában, tizenhárom mérkőzés - november - óta nem nyertek meccset, nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt pedig hét pont a hátrányuk a biztos bennmaradást érő pozícióban álló Wolfsburggal szemben. A hátralevő mérkőzéseiken négyszer találkoznak az európai kupahelyek egyikéért harcoló csapatokkal, négyszer pedig a mezőny második feléhez tartozó riválisok ellen lépnek pályára, de ahhoz hogy bennmaradjanak, már nem csak nekik kellene minél több pontot gyűjtögetniük, hanem a közvetlen riválisoknak (Mainz, Wolfsburg, Werder) is el kellene bukniuk szinte minden meccsüket.

Viszont ha egy csapat ennyire impotens támadásban, az ne reménykedjen a sikerekeben. A Hamburg támadói a legkevesebb gólt szerezték a Bundesligában, huszonhat találkozón tizennyolcszor zörgették meg az ellenfelek kapuit, még a második legkevesebb gólt szerző Köln is héttel(!) többet lőtt a kikötővárosiaknál. Az elmúlt években azért már alaposan meglegyezgette a kiesés szele a Hamburgot, 2014-ben és 2015-ben is osztályozón maradtak bent az élvonalban, az előző szezonban pedig a Bundesliga utolsó fordulójában győzték le a Wolfsburgot, amivel elkerülték az újabb osztályozót.

Ha a tendenciák nem változnak, akkor nem csak a Bayern lehet rekordsebességgel bajnok - akár már vasárnap délután a Lipcse ellen -, de a Köln és a Hamburg is extra gyorsasággal int könnyes búcsút az élvonal küzdelmeinek.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/49986/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,Hamburger SV,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?