Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9, 18, 20, 28, 39, 45. Nyeremények: 5 találatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 373.590 forint; 4 találatos szelvény 2.228 darab, nyereményük egyenként 6.370 forint; 3 találatos szelvény 36.492 darab, nyereményük egyenként 1.750 forint.
Blogolj!

Olaszország, a magyar futballista pályafutás emésztőgödre

Dorogi László

Hol van már Détári Döme bolognai tündöklése, hol van már a régi hó. Hiába az istenadta tehetség, az elmúlt években temetni járnak pályafutásukat Olaszországba a magyar labdarúgók.

Fotó: fourfourtwo.hu

Kezdjük történetünket azzal tézissel, hogy játékosként alapvetően hülye vagy, ha Palermóba igazolsz. Oké, persze, fasza az időjárás, szánsájn, dizsi, napszemüveg, csakhogy a rózsaszín mezben pompázó klub labdazsonglőrei jelenleg a Serie B-ben (olasz másodosztály) vitézkednek, a klub pedig csak az ezredforduló óta negyvenkétszer (42!) váltott vezetőedzőt. Így, Maurizio Zamparini sajátos vezetői felfogásának köszönhetően, amivel egy rövid szünettől eltekintve 2002 óta boldogítja a szicíliai szurkolókat, gyakorlatilag lehetetlen normális körülmények között futballoznia és fejlődnie egy játékosnak.

Már a közeli múlt sem ígért semmi jót Balogh Norbertnek, amikor 2016 decemberében Debrecenből Olaszországba szerződött, mert valahogy a Serie A közege az elmúlt években csak kicsinálta a magyar futballistákat. A sor talán Filkor Attilával kezdődött aki szupertehetségként indult talján hódító útjára, ma pedig már az Újpestbe sem fér be, karrierje a Budafoki MTE-nél tetőzik éppen a magyar másodosztályban. Vagy gondoljunk Görög Zita szívének meghódítójára, Laczkó Zsoltra, akinek azért bő háromezer játékperc jutott Itáliában, mondjuk a Serie A-ban már csupán kilenc meccs jutott neki a Sampdoria színeiben, mert amikor feljutottak a Serie B-ből a genovaiak, Laczkó kegyvesztetté vált, a jelenleg a Vasast erősítő szélső a Serie B-ben számított csak félig-meddig meghatározó embernek éppen aktuális csapatában.

Vass Ádám játékához mondjuk nagy reményeket fűztek Bresciában, sőt jelenleg az MTK-ban (ugye magyar másodosztály) labdázgató Várhidi-felfedezett védekező középpályás öt szezonon keresztül futballozott a nagyon hasonló színösszeállítású és mezmintázatú talján együttesben. A lista szinte végeláthatatlan, nem is kell felsorolnunk az Olaszországban szerencsét próbáló magyar labdarúgókat, de egy következtetést mindenképpen levonhatunk pályafutásuk ezen szakaszából: valahol a csizmaországban ment tönkre. Hogy a jelennél és Balogh Norbert pályatársainál maradjunk, Nagy Ádám amilyen nagy robajjal robbant be a 2016-os Európa-bajnokságot követően a Bolognában, most éppen olyan csendben csücsüli végig csapata mérkőzéseit a kispadon, már amikor éppen nem sérült ugye.

Azért, hogy történetünk szálai összefonódjanak, Fabio Lupot, a Palermot sportigazgatóként csupán néhány hónapig dirigáló, majd februárban palermoi módi szerint gyorsan dobbantó úriembert kell idéznünk, aki a helyi futballal foglalkozó Mediagol hasábjain szedte össze gondolatait Balogh Norbertről, miszerint:

Balogh a szezon első felében sérüléssel bajlódott, most az a legfontosabb, hogy visszanyerje a megfelelő fizikai állapotát. Az ő posztján sok riválissal kell megküzdenie, ráadásul a játék technikai és taktikai aspektusában is fejlődnie kell még. Más stílusú bajnokságból került ide, érettebbé kell válnia, de minden kvalitása megvan ahhoz, hogy kiteljesedjen a benne rejlő potenciál"

Majd így folytatta:

A labdakezelése csodálatos, nyomás alatt sem jön zavarba, a probléma, hogy ezt nem tudja egyelőre kihasználni éles helyzetben. Ezen javítania kell, különben csak egy jó, ígéretes játékos marad, de nem eredményes. Szintet kell lépnie, jelenleg ez a legfontosabb feladat számára."

Aztán álljanak itt a tények: Balogh Palermoba szerződése óta mindössze 20 mérkőzésen kapott szerepet a Serie A-ban - ezeken egyetlen gólt lőtt -, idén a másodosztályban pedig különböző sérülései miatt összesen hat percet tudott csak futballozni. Miközben - bár még csak 22 éves, szóval ne írjuk le egész életére - pályafutása alaposan megtörni látszik Szicíliában, korábbi klubjánál, a DVSC-nél, Herczeg András vezetőedző igyekszik szarból várat építeni. Balogh a Debrecenből kiemelkedett technikai tudásával és mentalitásával, minden bizonnyal most is nagy hasznára lenne az egyébként erőn felül teljesítő hajdúsági klubnak.

Így viszont, a kecske sem lakott jól és a káposzta sem maradt meg, a magyar futballistáknak pedig ideje lenne belátni, hogy bármennyire is kecsegtető, nagyon nagy marhaság Olaszországba igazolniuk.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/50348/pics/lead_800x600.jpeg
Balogh Norbert,Olaszország,Palermo,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?