Blogolj!

Csodák márpedig nem léteznek

Dorogi László

Aki azt gondolja, hogy az AS Roma fordítása a Barcelona elleni Bajnokok Ligája párharcban csodálatos, emberfeletti teljesítmény volt, az téved. A futball egyszerű mint a faék, aki többet hibázik, veszít.

Fotó: Daily Mirror

Szerda van és mint ilyen, az AS Roma BL-elődöntőbe jutásától harsog a nemzetközi és a hazai sportsajtó. Ám mielőtt túlságosan elragadtatnánk magunkat, meg kell állnunk egy pillanatra. A Farkasok 3-0-ra győzték le a szinte verhetetlennek tűnő FC Barcelonát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, pontosan akkora különbséggel, amekkora már az olaszok továbbjutását eredményezte. Mivel a csodák ellen agitálunk, rögtön jegyezzük meg: az nem csoda, ha egy csapat annyival jobb egy másiknál, amennyivel kell és a Roma még ettől is jobb volt a katalánoknál kedd este.

A Barcelona a spanyol pontvadászatban lejátszott 31 mérkőzésen 16 gólt kapott a 2017/2018-as kiírásban, ez egészen lenyűgöző 0,51-es kapott gól átlag meccsenként. Minden sorozatot (Bajnokok Ligája, La Liga és Copa del Rey) figyelembe véve, csak a Real Sociedad, a Celta Vigo és a Sevilla volt képes ebben a szezonban egy mérkőzésen legalább két gólt rúgni a barcelonai kapuba, utoljára augusztusban nyeltek be hármat a gránátvörös-kékek, egy Real Madrid elleni, hazai Spanyol Szuperkupa visszavágón, amelynek a nívón túl sok tétje nem volt. Az sem csoda tehát, ha egy csapat le tud futballozni egy nála gyengébben muzsikáló gárdát és annyi góllal terheli meg hálóját, amennyivel tétmérkőzésen még senki ebben az évben.

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, és felidézzük a barcelonai odavágót, a katalánok azt sem káprázatos futballjuknak köszönhetően nyerték meg viszonylag nagy fölénnyel. Emlékezhetünk, Daniele De Rossi és Konsztantinosz Manolasz is öngólt vétett, nem kaptak meg (legalább) egy jogos tizenegyest, miközben teljesen egyenrangú partnerei tudtak maradni a sokkal esélyesebbnek kikiáltott Barcelonának a mezőnyben. De Rossi és Manolasz az idegenbeli balszerencse hatására aztán kétszáz százalékkal rakta oda magát a római mérkőzésen, az sem véletlen és pláne nem csoda, hogy mindketten feliratkoztak gólszerzőként a jegyzőkönyvbe.

A labdarúgásban nem léteznek csodák. Hatalmas fordítások vannak, de csodák nincsenek. Azért nincsenek, mert a futball egy végtelenül egyszerű játék. Emberek játsszák, s mint ilyen, bőven-bőven benne van a hibafaktor a játékosokban, az edzőkben, a játékvezetőkben, sőt még a szurkolókban is. Kedd este a Roma kiválóan futballozott - talán legjobb teljesítményét nyújtotta az idei szezonban - a Barcelona ezzel szemben önmagához képest csapnivaló labdarúgást mutatott be. Ezzel együtt a harmadik percben lezárhatták volna a párharcot, ha Sergi Roberto nem Allison kezei közé passzolja ordító ziccerét.

Ernesto Valverde keze is mélyen belemártózik a Barcelona kiesésébe, mert annak ellenére, hogy a kettős győzelem zászlaját tűzte ki célul csapata elé, s ígérte ugyanezt meg a katalán sajtónak, egyáltalán nem játszották azt a játékot, amit megszokhattunk tőlük. S hogy miért nem? Mert az ellenfél nem engedte.

Az AS Roma 29. csapatként, fennállása során először jutott el a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, s ha erre a párharcra, sőt, sokkal inkább a második felére építkeznek, hasonlóan nagy bravúrt érhetnek el, mint a Porto és a Monaco 2004-ben: eljuthatnak a BL-döntőig, de akár meg is nyerhetik azt. És ha így lesz, az sem lesz csoda. Azért nem, mert az AS Roma egy jó csapat.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/51090/pics/lead_800x600.jpg
AS Roma,Bajnokok Ligája,Barcelona,külföldi foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?