Blogolj!

A kölni fehér holló, aki fityiszt mutatott a topkluboknak

Dorogi László

Elutasította a Bayern München özeledését, nemet mondott a Dortmundnak és nem kér a Liverpoolból sem. Jonas Hector másodosztályú futballistaként utazik el a Nationalelffel a nyári világbajnokságra, de ő köszöni szépen, nagyon boldog Kölnben.

Fotó: bundesliga.com

Jonas Hector helye megkérdőjelezhetetlen Joachim Löw német válogatottjában. A Köln szélső védője minden egyes játékpercet a pályán töltött a 2016-os Európa-bajnokságon - ahol magabiztosan értékesítette sorsdöntő büntetőjét Gianluigi Buffonnal szemben az olaszok elleni negyeddöntő győztes tizenegyespárbajában - és mindössze egy találkozót hagyott ki a német szempontból oly dicsőséges 2017-es Konfederációs Kupán.

A dicsőség. Na az nagyon hiányzott az 1. FC Köln idei szezonjából. A Kecskések azok után, hogy az előző idényben hatalmas bravúrral a Bundesliga ötödik helyét megkaparintva kivívták az Európa-liga szereplés jogát, rettenetesen kezdték a 2017/2018-as pontvadászatot. Tizennégy forduló alatt mindössze 6 pontot kapargattak össze, a második fordulótól kezdve pedig folyamatosan a kieső zónában tanyáztak. Nem lehet véletlen az összefüggés, a dicstelen őszi szezonban Hector sérüléssel bajlódott, Peter Stöger vezetőedző pedig szellemi vezérét vesztette, nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Az osztrák mester bele is bukott a szenvedésbe, a Köln pedig már a téli szünetre kilátástalan helyzetbe sodródott a bennmaradást illetően.

Hector már 20 éves volt, amikor még mindig a német ötödosztályban futballozott az Auersmacher színeiben, pedig léphetett volna magasabb szintre, a Saarbrücken akadémiájának hívását azonban elutasította, hogy továbbra is a barátaival játszhasson. Végül aztán elkerülhetetlenné vált a könnyes búcsú, hiszen tehetsége, szorgalma és elképesztően jó alkalmazkodóképessége nagyobb feladatok elvégzésére szólította. 2010-ben igazolt Kölnbe, ahol előbb a Kecskések második csapatánál kapott lehetőséget és csak két évvel ezután mutatkozhatott be a Bundesliga 2-ben. Újabb két évvel később a Köln feljutásának köszönhetően már Bundesliga játékosnak vallhatta magát, ekkor kapta meg első meghívóját a Nationalelfbe is Joachim Löw szövetségi kapitánytól.

A Köln idei gyengélkedésével egyenes arányosságban erősödtek fel a pletykák, miszerint Hectornak is magasabb szintre kellene lépnie, szóba hozták többek között a német rekordbajnok Bayern Münchennel, vagy a Bundesliga másik nagyágyújával a Borussia Dortmunddal is, de arról is lehetett olvasni, hogy Jürgen Klopp szintén elvinné Liverpoolba. Hector hétfőn zárta el a találgatások és pletykák folyamát, amikor annak ellenére, hogy kiléphetne jelenlegi szerződéséből, 2023-ig meghosszabbította azt a Kölnnel.

Hector lojalitásán túl futballistaként is az edzők kedvence. Gyakorlatilag a védelem minden posztján játszott pályafutása során, pedig ifiként még támadó középpályásként szervezte a játékot. Kölnben futballozott már a bal szélen, védekező középpályás pozíciójában, sőt még középső védőként is, de leginkább kedvelt szerepköre a bal hátvéd poszt.

"A Köln tette lehetővé számomra, hogy a negyedosztályból eljussak a német válogatottságig. Nagyon hálás vagyok ezért a klubnak és nagyon jól érzem magam a városban is. Voltak és vannak ajánlataim, lenne lehetőségem máshová igazolni a szezon végeztével, de úgy érzem, ez nem lenne helyes. Döntésem végleges és számomra teljesen egyértelmű: az 1. FC Kölnhöz tartozom és az új szezont is ezzel a csapattal és ezzel a szurkolótáborral szeretném elkezdeni"

- nyilatkozta a játékos a kölniek hivatalos honlapjának a szerződéshosszabbítást követően.

A Köln a Bundesliga 31. fordulójában 2-2-es döntetlent játszott a Schalkéval, ami önmagában nem lenne rossz eredmény. Csakhogy ez az iksz a csapat halálos ítéletét írta alá. Három körrel a Bundesliga vége előtt ugyanis a Kecskéseknek nyolc pont a lemaradása a biztos bennmaradást érő pozícióban tanyázó Wolfsburg-Mainz kettős mögött és talán már a csodánál is több kell ahhoz, hogy a következő évet ne a német másodosztályban kezdjék el.

Ha így lesz - márpedig minden bizonnyal így lesz - akkor is úgy vághatnak tiszta lappal egy építkezésbe, hogy a legszilárdabb és legerősebb pillérük már megvan az alaphoz: a modern futballista felfogást teli szájjal szembeköpő Jonas Hector, a klubhűség ritka mintapéldánya.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/51704/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?