Blogolj!

Zinedine Zidane újrafogalmazta a Real Madrid identitását

Dorogi László

Eddig három klubnak sikerült legalább háromszor bejutnia egymást követő években úgy a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába, hogy mindet meg is nyerte. A Real Madrid az `50-es évek hegemóniáját követően másodszor hajthatja végre ezt a bravúrt.

Fotó: ESPN

Zinedine Zidane vezetőedzőként még nem veszített párharcot a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, mint ahogy vesztes finálé kesernyés zamatát sem kóstolhatta még a francia a Real Madrid trénereként a nemzetközi porondon. Kedd este a királyi gárda ismét egyetlen lépésre került attól, hogy elhódítsa a BL-serleget - zsinórban harmadik alkalommal. Hosszú évekig mantrázták a szakértők, mekkora bravúr lenne a Bajnokok Ligája címének megvédése és a sorozat 1992-es indulásától számítva 2017 tavaszáig nem is sikerült ez senkinek - mígnem a madridiaknak ez is összejött, most pedig még egy ettől is egyedülállóbb produkcióra készülnek, holott alapvetően a három éves totális európai dominanciájuk ideje alatt nem egyszer kerültek a penge élére.

Kétségtelen tény, a vezetőedzőként még mindig rutintalannak számító - milyen érdekes kimondani ezt egy olyan szakemberről aki pályafutásának harmadik évében harmadik BL-trófeáját hódíthatja el csapatával - Zidane variációs lehetőségeinek tárháza mindig is bőséges volt, magyarán sosem falábú játékosokból kellett várat építenie, na meg hát az a piszok szerencse is általában a Real Madrid mellé szegődött - talán szurkolóik kirinyálták maguknak ezt a sorstól az ínségesebb időszakban.

Mivel nem lehet a puszta véletlen műve, ha egy csapat kisajátítja magának a legrnagosabb európai kupasorozat fináléját, ki kell jelentenünk,

a Real Madrid a 2010-es évek második felének egyértelműen legmeghatározóbb és legsikeresebb klubcsapata

és ez még akkor is így van, volt és lesz, ha a kijevi döntőben nem sikerül a triplázás. Pedig, a szó legszorosabb értelmében véve ennek a csapatnak "csupán" egyetlen világklasszisa van - talán kettő, ha Toni Kroost is ebbe a kategóriába soroljuk - kiegészülve olyan szívvel-lélekkel küzdő betyárokkal, mint Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modric, vagy Casemiro.

Leginkább ez az, ami a világ nem Real-szurkoló társadalmának leginkább csípi, marja és égeti a szemét. Ha nem ez az évezred legjobb játékosgarnitúrája - mint ahogy nem az - mégis hogyan képesek ilyen mértékű egyeduralmat létrehozni? A kedd esti, Bayern München elleni elődöntő visszavágóján Jupp Heynckes kétségtelenül Zinedine Zidane fölé nőtt taktikailag, ahogy a bajor játékosok is megtették ugyanezt a pályán. Csakhogy a németek helyzetkihasználása katasztrofálisnak bizonyult a spanyolokéval összevetve, s lesarkítva a dolgokat, végül ez döntötte el a párharc sorsát - nem először a Zidane-érában. Azért tud a Real Madrid minden évben eljutni a fináléig - s most tekintsünk el a puszta ténytől, hogy a szerencsés véletlen folytán a játékvezetés mindig aktuális ellenfelük kárára téved - mert sokkal agresszívabbak és mindennél jobban akarják a sikert mindenkori ellenfelükkel szemben. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy ezt a sorozatot éppen a Zidane-legénység számára találták ki, mert láttuk, mire voltak képesek egy rettentően hullámzó teljesítménnyel és egy elhibázott átigazolási időszak következtében leszűkített rotációval a spanyol bajnokságban. Itt azonban bejött a formaidőzítés és ismét belépett a képbe a szerencsefaktor - Marcelo kezezése, Ulreich kapitális, továbbjutást befolyásoló szerencsétlenkedése stb., stb.

Fotó: uefa.com

Az 1997/1998-as Juventus óta egyetlen csapatnak sem sikerült háromszor egymás után fináléba jutnia az első számú európai sorozatban, ráadásul a Zebrák akkor csak az első, Ajax elleni döntőjüket tudták megnyerni. Legutóbb az 1975/1976-os Bayern München tudott zsinórban három BEK-trófeát elhódítani, előttük pedig csak az Ajaxnak és a Real Madridnak sikerült ez - 1956 és 1960 között öt serleget emelhetett magasba az akkor egyeduralkodó királyi gárda. Ez a csapat most közel sem áll akkora klasszisokból és korszakos zsenikből mint Alfredo Di Stéfano, vagy Puskás Ferenc, s azt sem állíthatjuk, hogy ne lennének papíron jobb játékosállománnyal rendelkező csapatok jelenleg Európában.

Csakhogy Zidane legnagyobb fegyverei remek megérzései és ősmadritista mentalitása. Amikor arról vitatkozunk, milyen képességű edző a francia, felróhatjuk neki a rutintalanságot, az elhibázott átigazoláspolitikát és azokat a rotációs hibákat, amelyek a spanyol bajnoki címükbe kerültek. Az sem elképzelhetetlen, hogy ha nem a Real Madridot irányítaná, hanem bármely másik európai topcsapatot, nem jutott volna zsinórban három döntőbe. A Real Madridnak viszont Zidane a tökéletes hadvezére, mert azt tudja hozzáadni a jó kvalitású játékosok masszájához, amitől a királyi gárda a királyi gárda. S amitől Pep Guardiola Barcelonája, Diego Simeone Atlético Madridja, vagy hogy egy igazán aktuális példával rukkoljunk elő, Arséne Wenger Arsenalja évekig sikeres és domináns tudott lenni - az identitást, amit nem lehet megvásárolni euró milliókért.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/52004/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,Real Madrid,Zinedine Zidane
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?