Blogolj!

A Napoli tálcán kínálta fel a scudettót a Juventusnak

Dorogi László

A dél-olaszoknak csak egy csatát sikerült megnyerniük, így hiába ünnepelték háborúként, végül megint mindent elveszítettek.

Fotó: Reuters

Nem úgy indult a Juventus szezonja, ahogy azt Torinóban megálmodták. A Zebrákat morálisan megtépázta a 2017-es BL-döntő szünetében, az öltözőben kirobbant Dani Alves-Leonardo Bonucci affér, aminek következtében a Real Madrid lefocizta őket a döntő második félidejében. A trófeát elbukták - három éven belül másodszor - a két delikvens távozni kényszerült a csapattól, a megingathatatlannak tűnő torinói védelem pedig megroppant.

Az új szezon első igazán komoly mérkőzésén csúfosan alulmaradtak a Camp Nou gyepszőnyegén (0-3), ráadásul a Serie A-ban is négy pontos hátrányt szedtek össze a nyolcadik forduló végére az ősi rivális Napolival szemben.

Egy klasszikus nagy csapat persze éppen attól klasszikus nagy csapat, hogy az ilyen morális gödörből is ki tud evickélni valahogyan, az Öreg Hölgy pedig fokozatosan megtalálta régi-új önmagát a szezon előrehaladtával. Olyannyira, hogy az első számú európai kupasorozatban csupán egyetlen fájó tizenegyesnyire voltak a kontinens egyeduralkodójának kiütésétől 0-3-as első mérkőzést követően a negyeddöntőben, no meg attól, hogy Gianluigi Buffont végre hozzásegítsék ahhoz az egyetlen trófeához, ami hiányzik pazar életművéből.

A hazai pontvadászatban ugyanakkor régen látott kihívással szembesültek a torinóiak, sokak felüdülésére nem Bundesligásodott el a Serie A 2017/2018-as kiírása, ezért az utolsó hetekig nem lehetett biztosan tudni, ki hódítja el májusban a scudettót. Maurizio Sarri mester szinte tökéletes csapatot rakott össze Nápolyban, a kétszereplőssé bővülő versenyfutás pedig újfajta izgalmakat csempészett az ellaposodó olasz pontvadászatba.

Fotó: BBC

A két ősi rivális között a bajnoki versenyfutás során egyszer sem alakult ki öt pontnál nagyobb különbség a tabellán, a 34. fordulóban rendezett Juventus-Napoli összecsapáshoz pedig úgy érkeztünk el, hogy egy esetleges nápolyi győzelemmel egy pontra olvadhat a torinóiak előnye. A kékek egy hajrában szerzett találattal 2009 után először tudtak nyerni a Juventus otthonában, Nápolyban világháborús hősként fogadták a Zebra-ölőket, amitől talán a játékosok is elhitték, hogy a bajnoki cím attól a pillanattól kezdve garantált. Pedig nem döntőt nyertek, csupán egy bajnokit a sok közül, háborús példánknál maradva, egy csatát a háborúban.

Megülte a nápolyi gyomrokat a Zebra-hús, mert egy héttel később kijózanító gyomrosba szaladtak bele Firenzében (0-3), éppen akkor, amikor a torinóiak lélekemelő győzelmet arattak a San Siroban - 2-1-es hátrányból fordítva győzték le a sokáig emberhátrányban futballozó Intert. A lélektani fölény visszakerült a Juventushoiz, 3-1-es Bologna elleni sikerükkel pedig ráhelyezték a kést a Napoli torkára.

A nápolyiak annak rendje s módja szerint nem is bírták a nyomást, s a sors furcsa fintora, hogy éppen a Torino kaparta ki a Juventusnak egymást követő hetedik Scudettóját, miután 2-2-es döntetlent játszott a Napoli otthonában. Két fordulóval a Serie A befejezése előtt hat pont az Öreg Hölgy előnye a riválissal szemben, gólaránya viszont 14-el jobb. A Napolinak tehát nem elég a bajnoki címhez, ha a Juventus elveszíti maradék két bajnokiját az AS Roma és a Verona ellen - ez már önmagában sem teljesen reális -, nekik a Sampdoriát és a Crotonét is alaposan ki kell tömniük.

Persze, sok mindent láttunk már az olasz labdarúgás történetében, de azért ne lepődjünk meg, ha a címvédőt már ezen a hétvégén újrakoronázzák.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/52298/pics/lead_800x600.jpg
Juventus,külföldi foci,Napoli,Olaszország,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?