Blogolj!

Ütött a Hamburg órája

Dorogi László

Füstbomba zápor és görögtűzláng-tenger kíséretében intett búcsút az élvonalnak a Bundesliga dinoszaurusza. A Volksparkstadion kultikus órája 1963 óta ketyegett, szombat délután aztán előbb megállt, majd lenullázódott.

Fotó: SPOX.com

Azt azért szögezzük le, a Hamburger SV már hosszú évek óta merészen kísértette a sorsot. A klub közel száz éves történelme alatt hat bajnoki címet, három kupát és egy ligakupát nyert, 1983-ban Kevin Keagen vezetésével még a KEK trófeáját is elhódították, ám legutóbbi kupájukat 2003-ban emelték magasba - az azóta már nem is létező német ligakupát. Az elmúlt évek azonban már semmi másról nem szóltak Hamburgban, csak a kiesés ellen űzött ádáz harcról, amelyet valahogy mindig sikerült megnyerniük. A sors iróniája, hogy éppen a centenáriumot kell majd a másodosztályban ünnepelniük.

A HSV az egyetlen német csapat, amely alapítása óta (1919) minden évben az élvonalban szerepelt, így értelemszerűen a Bundesliga 1963-as indulása óta sem kényszerültek soha alsóbb osztályba. A Bundesliga első, 1962/1963-as idényének 16 csapat vágott neki az első osztályban, ezek közül az Eintracht Frankfurt, a Borussia Dortmund, a VfB Stuttgart, a Schalke 04, a Werder Bremen és a Hertha BSC tagja most is az élvonalnak (a következő idénytől pedig a Nürnberg váltja a Kölnt, hogy a maradék két gárdát is megemlítsük), ám a Hamburgon kívül senki nem mondhatta el magáról, hogy soha ne esett volna ki - egészen szombat délutánig.

Volt ennek a kiesésnek azért bőven előzménye, így ez a közeli múlt fényében aligha lehet bárkinek is meglepő, de ha rápillantunk a keret összetételére, ahol olyan játékosokat találunk, mint Kyriakos Papadopoulos, Lewis Holtby, Dennis Diekmeier, Aaron Hunt, Nicolai Müller, Albin Ekdal vagy épp André Hahn, hogy a rutinos Sejad Salihovicsról ne is beszéljünk, meg kell állapítanunk, ez a csapat sokkal többre hivatott, mint a Bundesliga 2 - s minden bizonnyal alapos átalakuláson esik át majd ez a keret a holtszezonban.

Thomas Doll 2007-ben távozott a hamburgi kispadról, leváltása óta nem volt olyan vezetőedzője a csapatnak, aki másfél szezonnál tovább húzta volna az északiak trénereként. Az elmúlt tíz évben 16 trénert fogyasztott el a Bundesliga dinoszaurusza, egy egyszerű matematikai egyenlettel kiszámítható, egy szakember még egy egész szezont sem húz le átlagosan a hamburgi kispadon.

Fotó: Twitter

A HSV nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt hét pontos lemaradásban volt a biztos bennmaradást érő helyen álló Wolfsburghoz képest, a szezon közepén pedig szinte egyedülálló negatív szériát tudtak felmutatni az európai élbajnokságokat figyelembe véve: 2017. december 1-e és 2018. március 31-e között 15 bajnokin maradtak nyeretlenek. Utolsó hat meccsükből aztán négyet is megnyertek - többek között legyőzték a Schalkét, a közvetlen riválisok közül pedig a Wolfsburgot és a Freiburgot is, ám a szokásos év végi hajrá ezúttal már nem mentette meg őket a kieséstől.

A gárda idei 34 Bundesliga-mérkőzésén mindössze 29 gólt szerzett, rajtuk kívül csak a Freiburg nem érte el a mérkőzésenkénti egyes átlagot - na, de ők legalább bent tudtak maradni. Az understat.com adatai szerint - akik a kialakított gólszerzési lehetőségeket és a helyzetkihasználási hatékonyságot összevetve vizsgálják meg hány pontot szerezhetett volna egy adott csapat - a HSV 38.59 egységével megelőzte volna a Wolfsburgot és a Mainzot is, ám a legnagyobb gondot éppen a helyzetek gólra váltása okozta.

A bajnokság során a kikötővárosiak 396 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel - ez a 13. "legjobb" mutató volt a Bundesligában. Csak az összehasonlítás végett, az ezüstérmes Schalke csupán kilencszer többször kísérletezett náluk (405), mégis eljutott 53 találatig - az igazsághoz hozzátartozik, hogy 10-et büntetőből juttattak az ellenfél kapujába. Súlyos gondokat okozott a hamburgiaknak az is, ha labdavesztés után kontratámadással lepték meg őket az ellenfelek és nagyon gyakran követtek el olyan kapitális hibákat, amelyekért rendszerint kapott gólokkal bűnhődtek.

Ugyanakkor 3700 párharcot nyertek meg a földön, 889-et a levegpben a 34 fordul alatt, előbbi a harmadik, utóbbi a hatodik legjobb mutató, a salátástálat zsinórban hatodik alkalommal elhódító Bayern München például csak 3334 párharcot nyert földön (14.) és 679-et a levegőben (17.).

A Volksparkstadionban egy hatalmas óra jelezte, milyen régóta tagja a HSV a Bundesligának, s nagyon büszkék is voltak erre Hamburgban. Ez az óra a Borussia Mönchengladbach elleni - egyébként 2-1-re megnyert mérkőzés - ráadásának első percében megállt, majd lenullázódott. Hiába készülhettek lélekben régóta a hamburgi szurkolók arra, hogy ez a szomorú esemény bekövetkezik, azért mégsem olyan egyszerű feldolgozni, hogy szeretett csapatuk 55 év után nem a Bundesliga élvonalában kezdi meg a következő szezont. A HSV így füstbomba-tenger és görögtűz lángok árnyékában szállt alá - utolsóként a német klubcsapatok közül.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/52549/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,Hamburger SV,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?