Blogolj!

Csodát hajtott végre az olasz klubfutball korábbi ékköve

Dorogi László

Olaszországban korábban egyetlen csapatnak sem sikerült három év alatt három osztályt ugorva visszatérnie a Serie A-ba. Ezt a bravúrt hajtotta végre a 2015-ben csődeljárás miatt a negyedosztályba visszasorolt Parma.

Fotó: Sky Sports

A Frosinonénak mindössze egy győzelemre lett volna szüksége a Foggia ellen a Serie B utolsó fordulójában ahhoz, hogy két évvel kiesésük után visszajussanak az olasz élvonalba. Egészen a mérkőzés 89. percéig vezettek, amikor érkezett a korábbi Inter játékos, Roberto Floriano és megszerezte a Foggia egyenlítő találatát, beállítva ezzel a 2-2-es végeredményt.

Mindeközben Speziában Párma büszkeségei zsinórban nyolcadik győzelmüket aratták Serie B 2017/2018-as kiírásának hajrájában, ám 2-0-s sikerük csupán osztályozós rájátszást ért volna a Frosinone pontvesztése nélkül. A hármas sípszó után néhány másodpercig csak az oldalvonalat fürkészték a pármai legények, majd amikor megtudták, hogy riválisuk pontot veszített, ezzel pedig megtarthatják második, Serie A-tagságot érő helyüket, kitört a végtelen öröm.

Ha a pármai élfutball történelemkönyvének lapjait átnyálazzuk, jól látható, nem ritka az olasz város labdarúgásában a pokoljárás. Ezt amolyan hobbiszinten űzik az 1990-es évek Olaszországának klubfutballját meghatározó alakulatnál, 2004-ben például a főszponzor Parmalat csődje miatt olyan nehéz helyzetbe került a város első számú csapata, hogy újra kellett alapítani. Az átmeneti anyagi nehézségek Tommaso Ghirardi tulajdonos érkezésével enyhültek, sőt Serie A-s tagságukat is sikerült megőrizniük, ám a királyság pünkösdinek bizonyult.

Hiába Claudio Ranieri hatalmas szakmai tapasztalata, 2008-ban hosszú idő után ismét a másodosztályban találta magát a korábban európai kupákat bezsebelő együttes - az 1994/1995-ös és 1998/1999-es idényekben UEFA-kupát, az 1992/1993-as idényben Kupagyőztesek Európa Kupáját, 1993-ban pedig Európai Szuperkupát nyertek - s bár a visszajutás kitűzött célját viszonylag hamar teljesítette a gárda, sőt a Serie A-ba való újbóli debütálásuk során még az Európa-liga selejtezőt érő pozíciók is nagyon közel kerültek a csapathoz, 2015-ben a gárda történelmének legnagyobb tragédiáját kellett átélnie a klub alkalmazottainak. Az elmaradó bérek következtében csődeljárás alá helyzeték, az olasz szövetség pedig a Serie D-be, azaz az olasz negyedosztályba sorolta őket.

A szurkolók azonban nem pártoltak el a csapattól, a negyedosztályban is 9000 szezonbérletet sikerült értékesítenie a Parmának - ez majdnem a duplája volt a korábbi negyedosztályú rekordnak - és olyan meghatározó játékosok tartottak többek között a csapattal a "pokolba", mint a klubikonnak számító Alessandro Lucarelli, aki 2008 óta a Parma labdarúgója és aki idén már 41. életévét tölti be. Lucarelli 2015-ben megígérte, hogy visszavezeti az élvonalba szeretett klubját, ígéretét pedig be is tartotta - hétvégén örömkönnyek közepette adott interjút az olasz médiának.

A Parma első évében megnyerte a Serie D küzdelmeit, egy évvel később pedig a Serie C-ben sem akadt jobb gárda náluk. A 2017/2018-as idény ugyan nem kezdődött jól számukra, hiszen október végén még csak a Serie B 15. helyén szerénykedtek, ám novemberre sikerült felkapaszkodniuk a feljutást érő második helyre, az idényt pedig nyolc győzelemmel zárva meg is valósították álmukat. Olaszországban korábban még sosem fordult elő, hogy egy klub három idény alatt három osztályt ugorjon és így jusson a Serie A-ba - a Parmanak ezt a bravúrt sikerült végrehajtania.

Az észak-olaszországi gárda olyan klasszisok pályafutásának bölcsőjeként szolgált, mint Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Hernán Crespo, Enrico Chiesa, Gianfranco Zola vagy éppen Lilian Thuram, így nyugodt szívvel állíthatjuk, a következő szezonban ismét elfoglalhatja méltó helyét a Serie A-ban.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/52926/pics/lead_800x600.jpg
Olaszország,Parma,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?