Blogolj!

Így silányult a Bayern München első számú kihívója középszerű csapattá

Dorogi László

Fotó: zimbio.com

A 2010-es évek elején úgy tűnt, a Borussia Dortmund hosszú távú kihívója lehet a Bundesligában a német rekordbajnok Bayern Münchennek. A Ruhr-vidéki alakulatnál minden adott volt a sikerhez, fineszes játékospolitika, karakteres vezetőedző, győztes mentalitás, a játékoskerethez igazított, jól működő taktika. A Borussia nem csak látványos, de hatékony futballt is játszott, a 2012-es idényben pedig olyan tettet hatott végre, amilyenre nagyon régen volt példa a német élvonalban: két egymást követő szezonban is fel tudott ülni a Bundesliga trónjára. 2013-ban egészen közel került ahhoz, hogy az európai klubfutball csúcsára érjen, tették mindezt úgy, hogy Jürgen Klopp kezei alól rendszerint elhappolták legjobb játékosait, ám a megújulás mindig gyorsan és menetrendszerűen érkezett.

Hét évnyi közös munka után végül a 2014/2015-ös idényre fáradt el Klopp és a Dortmund kapcsolata, a tréner taktikáját kiismerték az ellenfelek, összeomlott a csapat addigi remek védekezése, novembertől januárig pedig a kieső zónában tanyázott a továbbra is bajnoki címről álmodó gárda. Az új generációs német edzők élvonalába tartozó bohém mester még a szezon közben bejelentette, hogy az idény végén átadja a stafétát, Thomas Tuchel pedig úgy vehette át azt, hogy a gárda több évnyi BL-szereplést követően csak az Európa-liga selejtezőjében kezdhette meg a következő nemzetközi szezont. Tuchel nagy reményekkel érkezett a Ruhr-vidék sárga-fekete felére, már csak azért is, mert referenciája meglehetősen hajazott (mondhatnánk Kloppolt) elődjének pályafutására. Klopphoz hasonlóan ő is Mainzban robbant be a Bundesligába, ám futballról alkotott elképzeléseit sokkal inkább Pep Guardiola filozófiája ihlette, semmint Klopp gegenpressingre alapuló, gyors ritmusváltásoktól hemzsegő futballja.

Mindeközben a csapat egyre kisebb sikerrel pótolta távozó klasszisait, a Mario Götze pótlására érkező Henrik Mhitarjan első szezonjában bőven a várakozások alatt teljesített, de a Robert Lewandowski pótlására kiszemelt Ciro Immobile dortmundi pályafutása is csúfos kudarcba fulladt. A karaktervesztés folyamata Ilkay Gündogan távozásával és Sebastian Kehl visszavonulásával lendült fel igazán, hiszen Klopp és Tuchel elképzeléseinek végrehajtásában is kulcsfontosságú szerepet játszik a védekező középpálya szűrő és támadásépítő feladata, ez pedig Sven Benderrel, Julian Weigllel, Gonzalo Castroval közel sem tudta a korábbi hatékonyságot megközelíteni, miközben a korábban csúcsformában futballozó Nuri Sahin, Shinji Kagava kettős soha többé nem találta meg klasszis teljesítményét.

Fotó: iarmenia.org

A legfájóbb szöget Mats Hummels ütötte be a BVB koporsójába, megbontva ezzel a sokáig megbonthatatlannak tűnő Hummels-Szubotics középső védő párost. Ezt követően sem Tuchel, sem az azóta érkező (és távozó) utódai nem találták meg a Borussia védelmének tökéletes összetételét és a gárdát gyakran sújtó sérüléshullámok sem könnyítették meg a mindenkori dortmundi edző dolgát. Thomas Tuchel ezzel együtt kihozta a maximumot a csapatból, első évében csak a Jürgen Klopp vezette Liverpool ütötte el őket az Európa-liga győzelem lehetőségétől, egy sokáig emlékezetes futballthrillerben, ugyanakkor Bundesliga ezüstéremig és Német Kupa fináléig menetelt a már egyértelműen Pierre-Emerick Aubameyang játékára alapozó gárda. Tuchelnek a vezetőség által támasztott elvárásokon túl meg kellett küzdenie Klopp örökségével is, a Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre készülő csapatot ért bombatámadás pedig végleg megtépázta vezetőedző és a dortmundi felső vezetés kapcsolatát. A busztámadásban megsérülő Marc Bartra - aki a gárda újabb Szuboticsa, vagy éppen Hummelse lehetett volna - soha nem is tudta feldolgozni az ott történteket, így a 2017/2018-as szezon felénél hazatért Spanyolországba, de a keret minden játékosában mély nyomokat hagyott az incidens.

Nem csak a vezetőedzői székben történő állandóság hiánya bontotta meg a korábbi csapatszellemet, az olyan meghatározó játékosok, mint Ousmane Dembélé és Pierre-Emerick Aubameyang is meglehetősen furcsa körülmények között, a klub érdekeit semmibe véve, hosszas hercehurca végén távoztak a csapattól, ráadásul a gárda elveszítette egyik legfontosabb háttéremberét, Sven Mislintat játékosmegfigyelőt is, aki olyan tehetségeket hozott korábban a klubhoz, mint Shinji Kagawa, vagy éppen Robert Lewandowski. A tornyosuló problémák hatására egyre többen kérdőjelezték meg Hans-Joachim Watzke vezérigazgató és Michael Zorc sportigazgató munkájának legitimitását, ráadásul a Német Kupa győzelemmel távozó Tuchel pótlása is rettenetesen sikerült. A semmilyen Bundesliga tapasztalattal nem rendelkező Peter Bosz jól indította dortmundi pályafutását (hat forduló után 16 ponttal és 21-2-es gólaránnyal vezette a Dortmund a bajnokságot), hogy aztán mindenki a pokolba kívánja taktikai önfejűsége és a csapat pocsék teljesítménye miatt. A BVB győzelem nélkül, mindössze két pontot (azt is az APOEL ellen) szerezve pottyant ki a Bajnokok Ligája csoportköréből, az Európa-ligában csalódást keltő módon a Salzburg golyózta ki őket, a holland távozásakor pedig csak a Bundesliga nyolcadik helyén szerénykedett a többre hivatott együttes. A Bosz helyére érkező, Kölnben előtte szintén megbukó Peter Stöger már csak a tűzoltó szerepkörért volt felelős, feladatát pedig sikeresen végrehajtotta a BL-indulást érő negyedik hely megszerzésével, de irányítása alatt a gárda teljesen karakterét veszítette, az olyan klasszisok pedig mint André Schürrle, vagy Mario Götze csupán árnyékuk tudtak lenni önmaguknak.

Fotó: bvb.de

Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, komoly változások előtt áll az idei holtszezonban a Borussia Dortmund, amelynek első szele már elérte a várost: a klub korábbi kapitánya, Sebastian Kehl személyre szabott pozíciót kapott a klub vezetésében, egyes pletykák szerint ő veheti majd át Michael Zorc szerepkörét a sportigazgatói poszton. Visszatért Dortmundba szakmai tanácsadóként az elmúlt években a Bayern sikereiért dolgozó, de a BVB-t korábban játékosként és vezetőedzőként is segítő Matthias Sammer, akinek kisebb részt tapasztalatára, nagyobb részt markáns karakterére van nagy szüksége a Borussiának. Azt egyelőre nagyon nehéz lenne megtippelni milyen személyi változások történnek a játékoskeretben, mindenesetre új vezetőedzőjét már kinevezte a klub, Lucien Favre személyében egy rutinos, Bundesliga tapasztalattal felvértezett, támadószellemű futballt preferáló mestert sikerült megszerezniük. A korábban a Borussia Mönchengladbachot hosszú idő után ismét a Bajnokok Ligájába vezető svájci tréner dolga nem egyszerű, hiszen egy karakterét vesztett, rossz mentalitású társaságból kellene ismét olyan egységes csapatot gyúrnia, amelyik felveszi a versenyt a Bayern Münchennel és Európa élcsapataival egyaránt.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/52961/pics/lead_800x600.jpg
Borussia Dortmund,Bundesliga,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?