Blogolj!

Zidane átvehetetlen öröksége

Dorogi László

A világ egyik legelcsépeltebb mondása, hogy a csúcson kell abbahagyni, de nagyon kevés úriember él ezen a bolygón, aki ezt tényleg képes megtenni. Zinedine Zidane közéjük tartozik.

Fotó: Getty Images

Pusztító orkánként söpört végig csütörtök délelőtt a nemzetközi és hazai sportsajtón a hír, miszerint Zinedine Zidane öt nappal azután, hogy zsinórban harmadszor is elhódította a Real Madriddal a Bajnokok Ligája trófeáját, lemond vezetőedzői posztjáról. A francia döntése több mint meglepő, mégsem felfoghatatlan, pláne nem megmagyarázhatatlan.

Zidane épp úgy távozik most a Királyi Gárdától, ahogy megtette ezt játékosként is, francia úriember módjára, sikerei csúcsán. Megteheti, sőt tiszteletre méltó cselekedet, hogy meg is teszi, mert hiába mantrázza mindenki a teljesen értékét veszített rigmust, tényleg csak nagyon kevesek képesek a csúcson abbahagyni valamit.

Zidane elfáradt, amin nem kell csodálkoznunk. Két és fél év a Real Madrid élén felér bárhol máshol tízzel. Az intenzív eredmény- és megfelelési kényszer, Folrentino Pérez mindenható akaratának megtörése, az erős játékosegyéniségek csapattá kovácsolása, az a feszítő és borzalmas nyomás, amit a klub évszázados történelme ráprésel a mindenkori galaktikus tréner vállára, kizsigerelik az embert. Zidane szűrét szezon közben már többen kikiabálták a Bernabéuból és a Királyi Gárda valóban többször került igazán mélypontra. Mert Real Madridként kikapni a Gironától, hazai pályán hármat kapni az ősi rivális Barcelonától, kikapni a Real Betistől, vagy szégyenszemre hazai környezetben búcsúzni a Király Kupától a Leganes ellen több mint kudarc.

Fotó: eremnews.org

Zidane nem tanította meg futballozni sztárjait, mert azt már eleve tudtak. Zidane azt tanította meg játékosainak, hogyan működjenek és viselkedjenek egységes csapatként, még úgy is, hogy szinte mérhetetlen nagyságú egókat kellett ütköztetnie, majd egymás mellé rendeznie. Mindezt egy olyan közegben sikerült kiviteleznie, ahol a világ legmarkánsabb személyisége a csapat ékköve, s mégis sikerült fogaskerékként Cristiano Ronaldot is a gépezetbe illesztenie.

Az összeesküvéselméletek gyártói persze már bőszen püfölik billentyűzeteiket, és gyártják a szaftos sztorikat, miszerint Zidane távozása Ronaldo búcsújának ágyazott meg, de azt hiszem nem kell ezt ennyire túlmisztifikálni. Zinedine Zidane egy ízig vérig úriember, aki mindent megnyert a Real Madriddal, amit lehetett, történelmi triplázást hajtott végre a Bajnokok Ligájában, úgy, hogy egyetlen egyenes kieséses párharcot sem bukott el a három szezon alatt, nyert bajnoki címet, Király Kupát, klubvilágbajnoki címet, szóval tényleg mindent. Károgók, trollok, keserű emberek mindig lesznek, akik majd azzal érvelnek, hogy évezredes máker csapat a Real Madrid, de én ebben nem hiszek. Ez a Real Madrid Zinedine Zidane nélkül nem lesz ugyanaz és bárki kövesse is a kispadon, prognosztizálható a bukása. Nem azért, mert rossz szakember lenne Anonymusunk, hanem azért, mert a francia öröksége átvehetetlen.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/53417/pics/lead_800x600.jpg
Real Madrid,Zinedine Zidane
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?