Blogolj!

Hajnal Tamás, az életmentő dortmundi gól szerzője

Dorogi László

A profi labdarúgástól visszavonuló Hajnal Tamás húszas évei közepén robbant be igazán az európai élfutballba. Aranylabdáról és világbajnoki szereplésről álmodozott, de szégyenkezésre így sincs semmi oka.

Fotó: AFP

Egyértelmű és megmásíthatatlan korszakváltáshoz érkezett a magyar futball: Gera Zoltán után, pénteken a Ferencváros másik veteránja, Hajnal Tamás is bejelentette visszavonulását. Az apró termetű játékmester talán nem futott be akkora nemzetközi karriert mint Gera, azaz fogalmazzunk inkább úgy, hogy talán sosem került akkora rivaldafénybe, mint a világ legjobb bajnokságát meghódító Magical Magyar, ezzel együtt természetesen nincs szégyenkezni-valója.

Szépen is néznék ki, ha egy Nyergesújfaluról induló, az európai futball csúcsára jutó magyar labdarúgónak szégyenkeznie kéne. Hajnal Már 16 évesen Németországba szerződött, de meghatározó játékossá csak húszas évei közepén nőtte ki magát a Bundesligában, noha gyerekként sokkal többről, az Aranylabdáról és a világbajnoki szereplésről álmodozott.

Hajnal 2008 telén, egy remek, Karlsruhéban töltött félszezon után lépett szintet és igazolt a Borussia Dortmundba, Németország második legnépszerűbb csapatába és ha egy hajszállal több szerencséje van, még nagyobb karriert futhatott volna be a sárga-feketéknél. 2008 nyarán vette át ugyanis a Borussia irányítását egy bizonyos Jürgen Klopp, és a német fenomén azonnal bizalmába fogadta a magyar játékost. Dortmundban az a szokás járja, hogy minden szezon előtt megválasztanak a csapattagok egy úgynevezett játékosbizottságot, amelybe azok a labdarúgók kerülnek, akik képviselik a csapat érdekeit az edzőknél és a vezetőségnél a szezon során. Mivel Hajnal még csak fél éve volt a klubnál, a játékostársak érthető módon nem választották be a bizottságba, de Jürgen Klopp külön kérésére mégis bekerült.


Első dortmundi tétmérkőzése egyébként nem is sikerülhetett volna jobban, s talán ezért is övezi hatalmas tisztelet és szeretet a Ruhr-vidéki városban a mai napig: az ősi rivális Bayern München ellen gólt szerzett a Német Szuperkupában, amit a csapat meg is nyert 2-1-re. Nem ez volt viszont a legfontosabb találata dortmundi pályafutása során.

A Borussia a 2008/2009-es idényben elindulhatott az Európa-liga jogelődjének számító UEFA-kupa selejtezőjében, ahol az Udinésével csaptak össze, de a párharc első felvonása katasztrofálisan sikerült a Dortmundnak, hazai pályán 2-0-ra kaptak ki az olaszoktól. A visszavágón viszont sikerült feltámadnia a németeknek, s nem találják ki, Hajnal Tamás duplájával meg is nyerték a rendes játékidőt 2-0-ra. Bár végül tizenegyesekkel alulmaradtak, így nem jutottak a második számú európai kupasorozat főtáblájára, Hajnal 92. percben szerzett gólja minden bizonnyal megmentette egy dortmundi kisfiú életét.

Történt ugyanis, hogy egy dortmundi család négy-öt éves kisfia, Ben, mindenképpen szerette volna megnézni kedvenc csapata meccsét a tv-ben, de mivel későre járt már, szülei 1-0-s dortmundi vezetésnél aludni küldték a családi ház emeleti szobájába. Azt ugyanakkor megígérték neki, hogy ha megszerzi a Borussia a második gólt, felébresztik, hogy megnézze a hosszabbítást. A kisfiú felment lefeküdni a szobájába, de a szobában lévő éjjeli lámpát egy zoknival takarta le, hogy ne legyen olyan erős a fénye, ám az apró ruhadarab lángra kapott, miközben Ben aludt. Hajnal második találata után az apuka ígéretét betartva felment az emeletre felkelteni fiát, akkor vette észre, hogy az egész szobát elárasztotta a füst. Ha nem érkezik a magyar játékmester találata, talán tragédia történt volna.

Fotó: Nemzeti Sport

Egy 2010-es sérülés vetett véget dortmundi pályafutásának, de ez nem csak rajta múlott. 2010 nyarán érkezett Dortmundba a későbbi bajnok és Német-kupa győztes csapat egyik alappillére, Shinji Kagawa, akivel meg kellett volna küzdenie a kezdő pozícióért, ám ez a hosszan tartó rehabilitáció, no meg a japán pazar teljesítménye miatt lehetetlenné vált, ráadásul Jürgen Klopp is akkoriban fejlesztette tökélyre 4-2-3-1-es taktikai hadrendjét, amelybe Hajnal játékát már nem tudta beilleszteni.

Szerencsés vagyok, mert ott voltam 2009. január 31-én azon a Borussia Dortmund-Bayer Leverkusen találkozón, amikor éppen sérüléssel bajlódott, mégis köszöntötték egy csokor virággal. Az apropóra már nem emlékszem, arra viszont igen, mekkora tapsot kapott a Signal Iduna Park publikumától. S a taps most is joggal jár, mert Hajnal Tamás olyan karriert futott be, amilyenről sok magyar labdarúgó csak álmodhat. Azt pedig már személyes indíttatásból köszönöm meg, hogy sok magyarból faragtál Dortmund-szurkolót.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/55265/pics/lead_800x600.jpg
Borussia Dortmund,Bundesliga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?