Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9, 18, 20, 28, 39, 45. Nyeremények: 5 találatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 373.590 forint; 4 találatos szelvény 2.228 darab, nyereményük egyenként 6.370 forint; 3 találatos szelvény 36.492 darab, nyereményük egyenként 1.750 forint.
Blogolj!

Politikai játszma áldozata lehet a Chelsea

Dorogi László

A londoni kékeknél nem is olyan rég még stadionbővítésről és újabb bajnoki címekről álmodoztak, mostanra viszont egyre nagyobb a bizonytalanság a klub háza táján. Ennek elsődleges forrása Roman Abramovics tulajdonos.

Augusztusban lesz egy éve annak, hogy Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa bejelentette, elválik harmadik feleségétől, Dása Zsukovától. Is. Az orosz üzletembernek elvileg nem sokat kéne mesélnünk arról, hogy milyen anyagi deficittel is jár a válás egy milliárdos számára, ennek ellenére nem először futott bele nyitott szájjal abba a bizonyos erdőbe: 2007-ben, előző házassága felbontása mintegy 180 millió eurójába került, ezúttal pedig többet gombolt le róla kedves ex-neje, mint Neymar 222 millió eurós vételára. Ez persze a majd 12 milliárd eurós vagyonához képest kismiska, de akkor azt még nem tudhatta, hogy ez csak a lejtő kezdete.

Májusban újabb viharfelhők kúsztak az orosz milliárdos feje fölé, ugyanis lejáró brit befektetői vízumának meghosszabbítása sehogy sem akart megtörténni, hiába kérvényezte azt időben. Mivel az ügyben nem történt érdemi előrelépés, Abramovics nem hezitált sokáig, gyorsan lelépett az eső áztatta szigetről. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a vízum meghosszabbítása folyamatban van, csak éppen kicsit tovább tart a megszokottnál, de a háttérben - mint oly sok esetben - ezúttal is a politika állt.

Fotó: indeksonline.net

Nagy-Britannia és Oroszország viszonya finoman fogalmazva is megromlott azóta, amióta Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát, Julija Szkripalt március elején idegméreggel mérgezték meg a délnyugati-angliai Salisbury városában. Bár az oroszok határozottan tagadják azóta is, hogy bármi közük lenne az ügyöz, az angolok gyilkossági kísérletként kezelik a mérgezést. Azonnali hatállyal orosz diplomaták tömkelegét utasították ki az országból, továbbá vizsgálatot kezdeményeztek a nagy vagyonnal rendelkező, Angliában élő külföldi oligarchák ellen. Az angolok gyanúja szerint ugyanis - a brit kormány becsléseit alapul véve - évente 90 milliárd font illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban és bakrendszeren keresztül ezek az üzletemberek.

Különös módon, néhány nappal a vizsgálat bejelentését követően Abramovicsot zsidó származása révén az izraeli hatóságok a helyi törvények alapján jogosulttá nyilvánították a letelepedésre Izraelben, sőt azonnal meg is kapta izraeli személyazonossági okmányait. Így a Chelsea-t 2003 óta birtokló orosz 2018 végéig vízum nélkül utazhatna bármikor Nagy-Britanniába, de állandó brit tartózkodási engedéllyel ez a státusz nem jár, ezért az Egyesült Királyság törvényei szerint a Chelsea-nél sem dolgozhat tovább. Kisvártatva a Chelsea bejelentette, hogy anyagi problémák miatt egyelőre leállítják a stadionbővítési terveiket, ahogy a klub fogalmazott, a döntést a `nem kedvező befeketetési környezet` miatt hozták meg és egyelőre azt sem lehet tudni, mikor folytatják az építkezés előkészítését - már ha egyáltalán folytatják. A londoni kékek otthonául szolgáló Stamford Bridge jelenleg 41 ezer néző befogadására alkalmas, ezt szeretnék, vagy szerették volna 60 ezer főig bővíteni.

Fotó: football365.am

Roman Abramovics 2003-ban vásárolta meg a Chelsea-t, ám könnyen lehet, hogy hamarosan meg kell válnia szeretett sikerklubjától, ugyanis időközben visszavonta a brit befektetői vízumának meghosszabbítására vonatkozó kérelmét. Bár Abramovics évi szinten még mindig 34 millió fontot pumpál a klubba, ez a különböző szponzorációs és televíziós bevételeknek csupán a töredéke, de amíg nem rendeződik a tulajdonos ügye, vagy nem kerül sor tulajdonosváltásra, addig patthelyzetben vesztegelnek a londoni kékek. Ha mindez nem lenne elég, csütörtök délután a klubbal 2017-ben bajnoki címet nyerő Antionio Conte menedzsertől is megváltak, lehetséges nyári átigazolásokról nem is nagyon hallani a klub háza táján és az is lehet, hogy a Real Madrid egyik legnagyobb sztárjukkal, Eden Hazard-ral próbálná meg pótolni a Torinóba költöző Cristiano Ronaldót. Mindent elárul a Chelsea jelenlegi vonzósági indexéről, hogy a tehetséges fiatal védő, Jean Michael Seri az újonc Fulhamet választotta a kékek helyett, ezzel a problématengerrel pedig, ha lehet hinni a híreknek, Maurizio Sarrinak kell menedzserként megküzdenie.

A Chelsea az Abramovics-érában érte el a klub történetének legnagyobb sikereit, 15 trófeát, köztük egy Bajnokok Ligája-serleget zsebeltek be, most viszont meglehetősen bizonytalannak tűnik a közeli jövő. A konszolidációhoz viszont elengedhetetlen egy stabil tulajdonosi háttér, ebben az ügyben pedig a Chelsea-nél most nem állnak valami jól.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/55490/pics/lead_800x600.jpg
Chelsea,külföldi foci,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?