Blogolj!

Hazard-játékot játszanának Madridban

Dorogi László

Cristiano Ronaldo öltöző-szekrényét kirámolták a Santiago Bernabeuban, az őt ábrázoló posztereket eltakarították. Elég üres így a Real Madrid otthona, kellenek hát az új házvezetők.

Fotó: Getty Images

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben ecseteltük, a pályán és a pályán kívül egyaránt hatalmasat nyert a Juventus Cristiano Ronaldo szerződtetésével, arról viszont még nem ejtettünk szót, hogy mekkorát veszített a transzferrel a Real Madrid. A zsinórban három BL-címnél járó királyi gárda elmúlt hónapjai így is forgatókönyv-szerűen alakultak, csakhogy a forgatókönyvíró nem vígjátékot, hanem tragédiát álmodott meg Madridba.

Az egész történet akkor kezdődött, amikor a portugál Európa-bajnok a kijevi BL-döntő után belengette, nem annyira füllik ám a foga a maradáshoz, majd szinte a semmiből jelentették be, hogy a Real Madridnak új identitást adó Zinedine Zidane három BL-serleg után távozik a gárda éléről. Az egyik szellemi vezérét így nagyon gyorsan elveszítette a csapat és csak idő kérdése volt, mikor követi a másik.

Ezt az egészet sikerült megfejelnie Florentino Pérez elnöknek egy igazán kiváló ütemben bejelentett hírrel egy nappal a spanyol válogatott vb-rajtja előtt: a Vörös Fúria szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui veszi át a Real Madrid megüresedett vezetőedzői posztját a világbajnokság után. Ezzel a bejelentéssel jól sutba is vágott egy szisztematikus, világbajnoki címmel kecsegtető négyéves munkát, eltiporta a hispánok világbajnoki álmait, nem mellesleg lejáratta saját csapata korábbi ikonját, Fernando Hierrot, akinek tartania kellett a hátát az őrületes nagy marhaság miatt. Ebben az idillinek cseppet sem nevezhető hangulatban kezdheti meg felkészülését a királyi gárda egy kiebrudalt ex-kapitánnyal.

Fogalmazzunk úgy, hogy akad baj Madridban bőven, de hát akkor mit mondjanak London legkékebb felén.

Fotó: Marca

A Chelsea azok után, hogy Antonio Conte vezetésével bajnoki címet nyert, alaposan becsődölt címvédőként a Premier League előző kiírásában. Kellemetlen vereségek és pontvesztések követték egymást angolhonban, a BL-től a kelleténél korábban parancsolt megálljt a Barcelona, ráadásul Roman Abramovics tulajdonosnak is akadtak, akadnak problémái az angol hatóságokkal, amelyek nem hatnak éppen kedvezően a klubra. Ha ez nem lenne elég, a Bajnokok Ligáját érő első négy hely egyikét sem sikerült elérnie a csapatnak az angol élvonalban, így az előttünk álló szezonban csupán az Európa-ligában próbálkozhatnak helyreállítani megtépázott renoméjukat.

A Chelsea rossz teljesítményének egyik magyarázatát Eden Hazard játékában kell keresnünk. No, nem statisztikailag és számokban mérve, hanem a jó öreg szemmértékre hagyatkozva. Hiába hozott ugyanis a belga játékmester közel hasonló számokat, mint a bajnoki cím évében, mégis sokszor az volt az ember érzése, hogy belefásult az angol rakkolásba, nem képes úgy mozgatni csapatát mint korábban. Ennek vélhetően mentális okai lehetnek, amely orvoslására tökéletes alkalmat biztosítana egy környezetváltozás.

A hírek szerint ugyanis Eden Hazard lehet Cristiano Ronaldo utódja a királyi trónon, a belga pedig nem titkoltan vágyakozik a hófehér mez ölelésére. Erre próbált meg burkoltan célozgatni akkor is, amikor a következő szavak hagyták el a száját, amit végül a korábbi dán válogatott legenda, Brian Laudrup egyértelműsített.

"Hat gyönyörű évet töltöttem a Chelsea-nél, de talán ideje lenne kipróbálni valami újat. A klubomon múlik, hogy mi lesz velem, hogy elengednek-e, mert az nem titok, hogy hol szeretném folytatni."

Ha gonoszak akarnánk lenni, mondhatnánk, hogy cseberből vederbe, de azért a helyzet koránt sem ilyen reménytelen. Hazard egy kiváló képességekkel megáldott futballista, ráadásul ezt a pocsék klubszezon után a világbajnokságon sikerült is bebizonyítania. Az viszont már jóval keményebb dió, hogy egy ilyen gigantikus királyi örökséget hogyan tud átvenni egy olyan klub kötelékében, ahol talán még nagyobb az eredménykényszer, mint a Chelsea-nél. Pedig Abramovicsnál köztudottan nem kicsi, kérdezzük csak meg erről a sorra kivágott edzőket.

Fotó: metro.co.uk

Nem is a Real Madridról lenne szó, ha nem gondolkodnának többen egy szimpla sztárigazolásnál, persze CR-t még a dupla dinamit sem robbantja ki egyhamar a galaktikus-fanatikusok emlékezetéből. Viszont, ha hinni lehet a spanyol AS híreinek, egy klasszis kapus is Real-szerelésbe öltözik nyáron, ugyanis Lopeteguiék szeretnék megkaparintani a világbajnokság legjobb kapusának megválasztott Thibaut Courtois-t. A két játékosért cserébe, lenne mit a tejbe aprítania a Chelsea-nek, összesen 250 millió eurójába fájna az üzlet a spanyoloknak.

Ezer százalékos biztonsággal állítható, hogy Courtois ki fogja csapni a biztosítékot az Atlético drukkereinél egy Real-szerződéssel, de a belga kapust is meg lehet érteni: az ex-Atlético portás gyerekei Spanyolországban születtek, Madridban élnek és nem titkoltan szeretne hozzájuk közelebb lenni, így ha most nem jön létre a transzfer, jövő nyáron, szerződése lejártával ingyen és szabadon távozna a Chelsea-től. Azzal pedig igencsak rosszul járnának a kékek.

Szóval, bronzos belga alapokra helyezné új jövőjét a királyi gárda, de az nagy kérdés mennyire lenne ez hazardírozás. Még az is könnyen előfordulhat, hogy ezzel a két gigaátigazolással senki nem nyerne az ég világon semmit. Se a Real Madrid, se a Chelsea, se a futballisták. Kívánom, hogy ne legyen így. 

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/55660/pics/lead_800x600.jpg
Chelsea,Premier League,Primera Division,Real Madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?