Blogolj!

Az évezred fordítása, vagy ordenáré bunda?

Dorogi László

Az ördög sosem alszik, ám könnyen lehet, hogy a Zenit Szentpétervár az elmúlt évtizedek legnagyobb feltámadását hajtotta végre az Európa-liga selejtezőjében. Aztán persze az is lehet, hogy ez nem csak rajtuk múlott.

Fotó: Getty Images

Sosem tartoztam azon emberek közé, akik mindenféle furcsa, vagy legalábbis meghökkentő sportmérkőzés-végkimenetel után azonnal bunda után kiáltottak és azt is el kell mondanom, hogy mai napig őszintén hiszek a sport és a labdarúgás tisztaságában. Akkor is így van ez, ha a lelkem mélyén tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy ez távolról sincs így. Sőt. De mennyivel kellemesebb, sőt azt mondom, élvezetesebb csodákról, elképesztő feltámadásokról anekdotázni évekkel később egy-egy hihetetlen fordítással kapcsolatban, mint bűncselekményről, aljasságról és megvesztegetésről diskurálni.

Le kell szögeznem, nincsenek információim arról, hogy a Zenit Szentpétervár-Dinamo Minszk Európa-liga selejtező visszavágóján melyik forgatókönyv szerint zajlottak az események, hogy kentek-e egy kis pénzecskét itt-ott valaki zsebébe orosz, vagy belarusz oldalról, de ha elrugaszkodunk ettől az agyunkba fészkelő gonosz gondolattól és gyermeki lelkesedéssel csodáljuk a találkozó végeredményét, akkor egyértelműen csodáról kell beszélnünk.

A Zenit - a párharc esélyeseként - hatalmasat perecelt Minszkben a selejtező első felvonásán, 4-0-ra tömték ki őket a Dinamós legények: eldőlt a párharc, zsebben a szotyi, ezek a nagyképű oroszok meg kulloghatnak haza kozmetikázni az eredményen, ha tudnak. Gondolhatták a fehéroroszok. Bár böszmeség lenne azt állítani, hogy a minszki labdarúgók feltartott kezekkel nyargalásztak volna fel s alá a szentpétervári gyepszőnyegen a visszavágón, s nagyon sokáig nem is utalt semmi arra, hogy elolvad a négygólos előnyük az orosz későnyári melegben, mégis megtörtént a megtörténhetetlen.

A mérkőzés 72. percében 2-0-ra vezetett a Zenit, két gólra volt még szükségük a hosszabbítás kiharcolásához is, amikor Leandro Paredes volt olyan kedves, hogy kritikus helyzetbe sodorta csapatát egy kiállítással. A piros lap sokkalta inkább bódította meg a minszki futballistákat, akik innentől kezdve úgy megzavarodtak a gyepszőnyegen, mint vasorrú bába a mágneses mezőben.

Lett is nagy hadd el hadd, a nyári világbajnokságon már mindenki által megcsodált orosz Góliát, Artjom Dzjuba vezérletével sikerült 4-0-ra kerekítenie a rendes játékidő végeredményét a Zenitnek, így következhetett a kétszer 15 perces túlóra. Itt egy pillanatra megtorpant a hazai gárda, amikor kilenc perccel a ráadás kezdete után benyeltek egy végzetesnek tűnő találatot, de volt ám erre válasz, de még milyen! A szép emlékű - de kinek? - holland-magyar végeredményét idézve 8-1-re gázolták el a Dinamo Minszket az oroszok, összesítésben pedig 8-5-el léptek tovább az Európa-liga Playoff-körébe.

Csak hát nézzük meg a fehérorosz kapus ténykedését. Pillantsunk rá a Zenit portás, Karius-díjas, partra vetett hal vergődését imitáló alakítására. A két tizenegyesre. Szóval még akkor is felsejlik bennünk, ott mélyen, legbelül: nem biztos, hogy minden rendben volt ezzel a meccsel. Remélhetőleg az utókornak megmarad ez az őrült találkozó egy csodálatos diadalnak, egy eszményi feltámadásnak, s nem húzza majd rá a hatóságok segítségével az idő vasfoga azt a bizonyos kabátot.

A mérkőzés összefoglalója

Címkék: Európa Liga
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/57070/pics/lead_800x600.jpg
Európa Liga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?