Blogolj!

Szalai Ádám, a bizalom gyermeke

Dorogi László

Szalai Ádám néhány gyengébb szezon után régi, vagy talán soha nem látott fényében tündököl. A magyar csatár két forduló alatt szerzett három góljával vezeti a Bundesliga góllövő listáját, erre pedig legutóbb a 2012/2013-as idényben volt példa.

Fotó: achtzehn99.de

Persze, a gyenge szezont tegyük is gyorsan idéző jelbe, mert a 40 lejátszott Bundesliga-mérkőzés az előző két szezon alatt az őt súlytó sérülések árnyékában tizenhárom bajnoki találattal párosítva minden honfitársunk becsületére válna.

Szalai Ádám a tizenegyedik idényét kezdte meg a német élvonalban, s mint esetében ezelőtt már oly sokszor, a megszavazott bizalom hatására újra szárnyal. Messzemenő következtetéseket persze ne vonjunk le, de Julian Nagelsmannék a magyar támadó mellett tették le a voksukat, miután tavalyi ügyeletes gólvágójuk, Mark Uth a Schalke csapatához szerződött nyáron, nem igazoltak a helyére új játékost, ehelyett előléptették Ádámot, tessék, te is meg tudod oldani. És Ádám megoldja, Boatenget például úgy forgatta meg a Bundesliga nyitómeccsén, mint öregasszony a rokkát, hogy aztán pazarul lője ki Manuel Neuer hosszú alsóját.
Szalainak kilenc mérkőzés hiányzik a kétszázadikhoz a Bundesligában és mindössze két gólra van a bűvös ötvenes álomhatártól. Egyénileg legsikeresebb időszakát a Mainz csapatánál töltötte 2009 és 2013 között, ahol André Schürrlével és Lewis Holtby-val mindenkire veszélyes triót alkottak, sőt, olyan is előfrodult, hogy a Bayern Münchent az Allianz Arénában fektették két vállra. A piros-fehérek színeiben 85 mérkőzést játszott, összesen 24 gólt szerzett, s most a Hoffenheimnél ezt könnyedén túlszárnyalhatja, ha a következő hét bajnokiján legalább négyszer eredményes lesz.

Szalai az elmúlt évek egyik, ha nem a legsikeresebb magyar futballistája. S ezzel a megállapítással még akkor sem túlzunk, ha a válogatottnál rengeteg kritika érte - vagy éppen ő maga kritizálta a magyar újságíró- és futballszakmát a hollandiai 8-1-es égés után. Ádám az elmúlt egy évtizedben folyamatosan top bajnokságban futballozott - ellentétben a fél éve pénzt hajhászó Dzsudzsákkal - és amikor megkapta a bizalmat, megmutatta, mitől igazán hasznos és jó center. Harminc éves korára pedig úgy tűnik végleg beért, szeptemberben pedig bemutatkozhat a BL-főtáblán is, s szomoríthatja majd ott az angol bajnokot többek között.

Fotó: achtzehn99.de

Lehet, hogy költői túlzás most Szalai dicsőségéről ódákat zengeni, különösen annak fényében, hogy alig telt el valami a Bundesliga 2018/2019-es szezonjából, de nagyon üdítő és kellemes érzés rápillantani a német pontvadászat góllövő listájára. Robert Lewandowski és Thomas Müller Szalai Ádám fenekét nézik. Na, nem szó szerint. Magyar játékos még sosem volt egy idény lezárultával a Bundesliga legjobb góllövője, s ettől még most is nagyon-nagyon távol állunk. De Szalai nem először vezeti ezt a bizonyos listát, a 2012/2013-as évadban három forduló után is az ő nevével kezdődött a lista, ám akkor mindannyiszor holtversenyben ült a képzeletbeli trónon.

Abban pedig csak bízhatnak a Hoffenheimnél, hogy a Nemzetek Ligája miatt beiktatott válogatott szünet nem töri meg a lendületét, mi pedig ezzel párhuzamosan abban reménykedhetünk, hogy a finnek és a görögök ellen is folytatja a gólgyártást.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/57935/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,Hoffenheim,Szalai Ádám
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?