Blogolj!

BL-töri: egy elfeledett BEK-győztes visszatérése

Dorogi László

Megnyerték az utolsó előtt Bajnokcsapatok Európa Kupáját, hogy aztán szinte teljesen eltűnjenek az európai klubfutball térképéről. Most visszatérnek és hatalmas feladat vár rájuk.

Fotó: nezavisne.com

Az európai klubcsapatok viszonylag kis szegmense mondhatja el magáról, hogy valaha megnyerte a kontinens legrangosabb sorozatát. A törédeknek is a töredéke azon csapatok csoportja, amelyek hosszú évtizedek óta meghatározó szereplői az európai labdarúgásnak. S persze vannak olyanok is, akik egy szerencsés csillagállásnak, no, meg persze nem csekély futballtudásnak köszönhetően egyszer már felülhettek a kontinens trónjára, de aztán valamiért soha nem jutottak még a közelébe sem többé. Ilyen csapat a Bajnokok Ligájában debütáló Crvena zvezda is.

S itt most a Bajnokok Ligája megnevezés különös jelentőséggel bír, ugyanis a sorozat jogelődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupája korábbi bajnokáról beszélünk, amely sokkal tartósabb sikereket érhetett volna el, ha nem szól közbe a délszláv háború. Jugoszlávia egyetlen BEK-győztese szerencsétlen módon éppen néhány héttel azelőtt aratta története legnagyobb sikerét, hogy országa megindult volna a végső szétesés felé.

Az 1991-es BEK-döntőt kétségtelenül az akkori európai idény két legjobb csapata, a Crvena zvezda és az Olympique Marseille vívta egymással, s az előzetes várakozások gigászi küzdelmet és látványos futballt ígértek. Nem lett az. Robert Prosinecki, a belgrádiak akkori vezetőedzője később bevallotta, hogy csapata az első perctől kezdve a tizenegyespárbajra játszott a többek között Jean-Pierre Papinnel és Chris Waddle-lal felálló francia sztárcsapat ellen, hogy aztán 0-0-s mérkőzést követően, a szétlövésben egyet sem hibázva elhódítsa a trófeát.

A Crvena zvezda ezt megelőzően nem ért el különösebben nagy sikereket az európai kupaporondon, de mindig is nehéz ellenfélnek tartották a riválisok, a korszakos nagycsapatok, mint a Real Madrid és az AC Milan is nagyon megszenvedett velük akkoriban. Nem mellesleg, már első, 1957-es BEK-indulásukkor eljutottak az elődöntőig, amit 1971-ben meg is tudtak ismételni.

Az 1991-es döntőig végtelenül magabiztosan masíroztak el, a svájci Grashopperst 5-1-es, a skót Rangerst 4-1-es összesítéssel búcsúztatták, majd következett a Dynamo Dresden elleni, a német szurkolók rendbontásáról emlékezetessé váló párharc, ahol az UEFA végül 3-0-ra ítélte meg nekik a visszavágót, miután hazai pályán legyőzték a keletnémeteket. Az elődöntőben a Bayern München okozta a legtöbb gondot a Prosinecki-legénységnek, ennek ellenére idegenben 2-1-re nyerni tudott a belgrádi együttes, s bár a jugoszláviai visszavágón ugyanilyen arányban vezettek a németek szinte a mérkőzés végéig, végül Augenthaler öngóljával 2-2-vel zárult a találkozó.

A Crvena zvezda hosszú-hosszú kihagyás után tér most vissza az európai klubfutball elitjébe, mert amióta a Bajnokok Ligája létezik, még sosem sikerült főtáblára kerülniük. A selejtezőben eddig hétszer próbálkozhattak, most viszont a Salzburg ellen, második szerb csapatként, nyolcadik nekifutásra sikerült a kvalifikáció. A feladat nem kicsi: Szerbia klubfutballjának első győzelmét kellene megszerezniük BL-főtáblán a Napoli, a Liverpool, vagy a PSG ellen.

Címkék: Bajnokok Ligája
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/58591/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?