Blogolj!

Egy fantompiros története

Dorogi László

A Bajnokok Ligája első játéknapján történtek fényében kijelenthetjük, Cristiano Ronaldo este lehet a videóbíró széleskörű bevezetésének legnagyobb és legbefolyásosabb promótere.

Fotó: Evening Standard

Nem sokáig bírta Spanyolországtól távol a portugálok Európa-bajnoka - viccelődhettünk a Valencia-Juventus BL-csoportmeccs előtt. Cristiano Ronaldo immáron Zebraként utazott vissza oda, ahol majdnem egy évtizedet töltött el az életéből, azért, hogy folytassa, ahol a Sassuolo ellen végre elkezdte: gólokat lőjön a Juventus szerelésében. Hogy ez végül nem valósult meg, azért egyetlen ember felelős. Illetve kettő. Illetve három. Vegyük szépen sorba.

Felix Brych a Bundesliga egyik legfoglalkoztatottabb játékvezetője - ki tudja miért? - mindemellett fontos nemzetközi mérkőzéseken is fújta már a sípot néhányszor. Szóval nem egy rutintalan zöldfülű. Az alapvonali játékvezetőnek, aki az egész eset bűnbakjaként vonul majd be a futball históriás könyveibe, neki kellett volna kisegítenie a nyitottpályás távolbanézési világrekordra hajtó Brychet, csakhogy az ő látása is éppen annyira volt rossz helyen, már ha beszélhetünk esetében ilyenről.

Miről is van szó.


Történt a találkozó 29. percében, hogy Cristiano Ronaldo összetűzésbe keveredett a hazaiak játékosával Jeison Murillóval - igen, ő a harmadik hülye a történetben -, aki a portugál által kifújt szén-dioxid hurrikántól a földre csücsült, majd miután ez felbosszantotta a négyszeres Aranylabdást, megsimogatta a kobakját, hogy ne legyen már ilyen nevetséges, pattanjon fel de tüstént. Na, ezt az esetet látta az alapvonali játékvezető - aki egyébként nagyjából 10 méterről nézte végig a cselekménysorozatot, szóval nem volt messze - az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények egyik legsúlyosabbikának, mondván Cristiano Ronaldo könyökölt, ütött, MMA-harcosként viselkedett. Brych hitt neki, kiállította.

Matteo Bonetti, az ESPN elemzője úgy fogalmazott a találkozó után, hogy 2018-ban illene a legrangosabb európai kupasorozatban is használni a videóbírós technológiát, hiszen a világbajnokságon és néhány topbajnokságban is sikeresen alkalmazzák. Mert hiába fröcsögünk és kritizáljuk a rendszert gyermekbetegségei miatt, az igazság többet ér, mint néhány percnyi várakozás. S Cristiano Ronaldo esete gondolkodóba ejtheti a globális futballtársadalmat, hiszen korunk legnagyobb futballistáját most olyan igazságtalanság érte, ami ellen tenni kell. Ne legyen kétségünk, ha ez az eset egy Freiburg-Nürnberg mérkőzésen történik, a kutya nem kapta fel volna rá a fejét. De ez most Cristiano Ronaldóval történt.

A portugál 154. mérkőzését játszotta a Bajnokok Ligájában, eddig egyetlen egyszer sem állították ki. Soha. Sokszor háborított már fel minket a hisztijeivel, de az biztosan nem mondható el róla, hogy alattomos lenne. Cristiano Ronaldo a győzni akarás emberi manifesztációja, s mint ilyen, mindig és mindenkor teljes szívével és teljes lényével futballozik. Most is ezt tette. Ez a hülye Brych meg könnyen lehet, hogy megfosztotta a manchesteri hazatérés érzésétől. Mert ha az UEFA fővakságai csak a piros lap tényét és a fantomdurvaságot veszik figyelembe, amiért kapta, akkor akár két mérkőzésre is eltilthatják. A BL harmadik játéknapján pedig Manchester United-Juventus találkozót rendeznek. A világ igazságtalansága lenne, ha nem léphetne ott és akkor pályára Ronaldo. Reménykedjünk benne, hogy nem így lesz.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/58748/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,Cristiano Ronaldo,játékvezetés,Juventus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?