Blogolj!

Érdektelen rongyrázás

Dorogi László

Valamire biztos jó volt a nemzetközi labdarúgó-szövetség éves gálája, csak azt nem tudom megállapítani mire. A 2018-as "Év csapatába" például bekerült az a Daniel Alves, aki alig játszott sérülés miatt és ez csak a jéghegy csúcsa.

Fotó: Getty Images

Elképesztő celebritáscunami árasztotta el az angol fővárost hétfő este, amikor a FIFA újfent - immáron harmadik éve leválva az Aranylabdáról - megrendezte éves díjkiosztó gáláját, ahol az elmúlt év legjobb férfi és női labdarúgóját, legjobb férfi és női edzőjét, a legsportszerűbb labdarúgással kapcsolatos cselekedetet, a legjobb szurkolókat, Mari nénit Taktaharkányból meg még ki tudja mit és kit díjaztak.

Hatalmas ceremóniát rittyentettek a London Eye árnyékába, ahol tényleg mindenki megjelent, aki számít, exfutballisták, jelenlegi játékosok, színészek, előadóművészek, sportvezetők, szóval mindenki. Összegyűltek, hogy rongyrázással ünnepeljék meg a labdarúgást egy olyan rendezvényen, amelynek a labdarúgáshoz azon túl, hogy a FIFA égisze alá tartozik, nem sok köze van.

Az már alapvetően óriási fricska volt a nemzetközi szövetségnek, hogy a modern kori labdarúgás két legnagyobb ikonja, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi tiszteletét sem tette, utóbbi mondjuk csak az "Év csapatába" került be, de előbbi a három jelölt egyike volt az év legjobb férfi labdarúgójának. Aztán persze nem ő nyert, így már érthető is a távolmaradásának oka.

Szóval volt itt nagy show-műsor, csinnadratta, miegymás, s aztán a végén, a fődíjat - akárcsak a világbajnokságon és az UEFA szavazásán - a Real Madrid BL-győztese, a világbajnoki horvát válogatott ezüstérmes játékmestere Luka Modrics kaparintotta meg. Ezek után nagy baromság lenne, ha az Aranylabdát nem neki ítélnék oda, de ez már más téma.

Ezeknek a happeningeknek manapság egyre nagyobb segget kerítenek, órákon keresztül bájolognak, díszelegnek, nyilatkozgatnak a jelenkori és egykori futballisták, csakhogy szakmailag igen csak megkérdőjelezhető - ugye erről beszélünk az Aranylabdával kapcsolatban is évek óta - eredmények születtek most is.

A Puskás-díjat például Mohamed Szalah, a Liverpool gólkirálya szerezte meg az Evertonnak tekert góljával, ami kétségtelenül szép, meg hatalmas technikai tudást és kivitelezést igényel, de azért ha a szívünkre tesszük a kezünket, találtunk volna a tízes listán szebb és egyben fontosabb találatokat is. Ez persze egy közönségszavazás, s mint ilyen, leginkább a szimpátia nyom a latba, így ezt a döntést kritizálni nem érdemes és felesleges is, a nézőknek ez tetszett a legjobban, az egyiptomi pedig egyébként is megérdemelte legalább ezt az elismerést.

Az viszont már sokkal nagyobb gond, hogy a 2018-as év legjobb tizenegyébe ott van például az a Daniel Alves, aki a PSG fél szezonját és a világbajnokságot is kihagyta sérülés miatt, vagy az is eléggé megkérdőjelezhető döntés, hogy a Manchester United kapusa, David De Gea a képzeletbeli első számú hálóőr, holott a legjobb kapusnak a belgák vb-bronzérmesét, Thibaut Courtois-t választották. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a meglehetősen közepes szezont futó Lionel Messi olyan klasszis teljesítményt nyújtó labdarúgókat szorított ki ebből a Dream Teamből, mint például Kevin De Bruyne. Arról pedig már tényleg nem is nyitok vitát, hogy Serigo Ramos benne van-e a világ legjobb két középső védőjében.

Szóval eltelt egy újabb futballév, mi pedig végignézhettünk egy újabb, legkevésbé értékmérő és rangteremtő FIFA-gálát, de úgy is fogalmazhatnék, hogy elpazaroltunk jó néhány értékes percet az életünkből. Már aki nézte.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/59565/pics/lead_800x600.jpg
Cristiano Ronaldo,FIFA,Mohamed Salah
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?