Blogolj!

Börtönbüntetés a világbajnok olasz futballistának

Ragnar Volarus

Vincenzo Iaquintát, a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon aranyérmes olasz válogatott csatárát két év börtönbüntetésre ítélték hazája egyik legjelentősebb maffiaügyében.

A calabriai 'Ndrangheta nevű bűnszervezet - amelynek bevételének jelentős része kábítószer- és fegyverkereskedelemből származik - felszámolására irányuló büntetőeljárásban 149 embert állítottak bíróság elé. Ebben a cseppet sem csipet-csapatban szerepel az Udinese és a Juventus korábbi csatára is, akit a fegyverviselési szabályok megsértéséért és a maffia támogatása miatt ítéltek el.

Fotó imdb

A játékos 2005 márciusában mutatkozott a felnőtt válogatottban, és nagy szerepe volt az Udinese nagy BL-menetelésében is, ahol az első találkozón rögtön mesterhármassal nyitott. De a Squadra Azzurrában is nehéz lett volna nélkülözni. Bár a gólkirályi címre soha nem pályázott, de mindig az egyik legeredményesebb olasz támadónak számított a Serie A-ban, a gólpasszok tekintetében pedig kimagaslóan termelt. 

A válogatottban viszont igazi ünnepnapnak számított ha betalált. A 2006-os világbajnokságon öt mérkőzésen is pályára léphetett, az elsőn, a ghánaiak ellen gólt szerzett, ám későbbi fellépései alkalmával már inkább a helyzetek kihagyásában nyújtott kiemelkedőt. 

2007 nyarán a Juventus 11.3 millió eurót fizetett érte, öt évre szerződtetve a támadót, több mint egymillió eurós fizetéssel. Torinóban viszont csak csereként számolt vele Claudio Ranieri, pedig rögtön első bajnokiján két góllal debütált s télre kis híján elérte pályára lépési/gól aránya a kiválónak mondható 50%-ot. A válogatottban ellenben továbbra sem ment neki, öt Európa-bajnoki selejtezőn adott neki lehetőséget Donadoni kapitány, ám mindhiába, gólt nem szerzett.

Pályafutását 2013-ban fejezte be a Juventus labdarúgójaként, bár ezen időszak végén már a Cesena kölcsönjátékosaként jegyezhettük. A válogatottban 40 mérkőzésen hat gólt szerzett, ám ebből csak négyet tétmérkőzésen. A 2010-es vb-n talált még be Új-Zélandnak és Eb-selejtezőn Írországnak és Bulgáriának. 

Ilyet ritkán láttunk tőle - Fotó: crampisportivi.it

Most pedig a maffiaügy kapcsán került ismét a címlapokra. A 38 éves Iaquinta két fegyverét titokban átadta az édesapjának, csak sajnos apuka maffiakapcsolatok miatt el volt tiltva a fegyverviseléstől. Ezután a bíróság kimondta, hogy Vincenzo Iaquinta az 'Ndrangheta teljes jogú tagja, ezért két év börtönre ítélte. 

"Tönkretették az életemet! A családunk azt sem tudja, mit jelent az 'Ndrangheta név. Világbajnokságot nyertem, és büszke vagyok arra, hogy Calabriából származom, de nem tettünk semmit rosszat, és semmi közünk nincs az 'Ndranghetához"

- kiabálta a negyvenszeres válogatott futballista, miközben dühösen távozott a tárgyalóteremből.

Az ítélet ellenére Vincenzo Iaquintának valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia, mert a három-négy évnél rövidebb időtartamú büntetéseket Olaszországban általában ki lehet váltani közösségi munkával vagy házi őrizettel. No meg a döntés ellen legalább két fellebbezési lehetőségük van a vádlottaknak.

Címkék: Juventus
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/63260/pics/lead_800x600.jpg
Juventus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?