Blogolj!

Az UEFA segíthetett befoltozni a PSG és a Manchester City pénzügyi réseit

Dorogi László

Komoly bajba kerülhet a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino, aki korábban, UEFA-főtitkárként tolta meg két arab tulajdonban lévő európai sztárklub szekerét.

Fotó: Mirror

Érdekes, no meg az UEFA és a FIFA számára rendkívül kellemetlen sztorival állt elő a Football Leaks dokumentumaira hivatkozva a Der Spiegel a héten. A németek nem kevesebbet állítanak, minthogy a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino, a korábbi UEFA-főnökkel, Michel Platinivel szövetkezve segített elmismásolni a Manchester City és a Paris Saint-Germain - tehát két arab milliárdos tulajdonába tartozó klub - ügyes-bajos pénzügyeit. A sportvezetők hathatós segítségére azért volt szüksége a két említett európai gigaklubnak, mert komolyan megszegték a pénzügyi fair play szabályait, ami szigorú büntetéseket vont volna maga után. Infantino akkoriban még az UEFA - tehát az európai szövetség - főtitkáraként tevékenykedett, később pedig komoly szerepet vállalt Joseph Blatter korrupciós ügyeinek előásásában, amely végül az akkori FIFA elnök bukásához vezetett. Így nyílhatott meg a kikövezett út Európából Infantino számára.

No, de térjünk vissza PSG-hez és Manchester Cityhez. Az európai kluboknak a 2013/2014-es idény óta kell megfelelniük az úgy nevezett pénzügyi fair play szabályainak, amit éppen Michel Platini vezetett be UEFA-elnöksége idején, annak érdekében, hogy az olajmilliárdokkal felpumpált klubok ne élvezhessenek sem pénzügyi, sem szakmai versenyelőnyt a többiekkel szemben. A szabályok szerint egy klub deficitje 2011 és 2013 között nem haladhatta meg a 45 millió eurót, majd a következő három szezonban sem lehetett az összeg 30 milliónál több. Ha ezt lefordítjuk a topligák átlagos labdarúgóinak az értékére, megállapíthatjuk, hogy ez nem egy horribilis elvárás, ennek ellenére mégsem tudott megfelelni a két sztárklub a szabályoknak.

A pénzügyi fair play betartatásáért és a klubok ellenőrzéséért két bizottság felel: a Vizsgálati Kamara megegyezhet a klubokkal és enyhébb büntetést is javasolhat szabályszegés esetén, de a végső döntés a Bírói Kamara kezében van. Az ezt a két bizottságot egybefogó Klub Pénzügyi Ellenőrzési Testületnek viszont az UEFA-tól és az érintett kluboktól is függetlenül kell működnie, márpedig Infantinónak - és Platininek is - komoly szerepe volt abban, hogy se a PSG, se a Manchester City ügye ne jusson el a Bírói Kamaráig.

Fotó: Daily Mail

A Paris Saint-Germain egy meglehetősen egyoldalú, évi 215 millió eurós bevételt generáló szerződést kötött 2012-ben a Katari Turisztikai Hatósággal - ez majdnem a tízszerese volt annak az összegnek, amit a Telekom fizetett a Bayern Münchennek akkoriban, szóval eszméletlen kontraktus volt ez - amivel súlyos szabályszegést követtek el. A már említett Vizsgáló Kamara által Párizsba küldött könyvvizsgálók meg is állapították, hogy a PSG és a Katari Turisztikai Hatóság között köttetett megállapodás olyan rejtett tőkét tartalmaz, amely felborítja a verseny- és pénzügyi egyensúlyt, sőt az is kiderült hogy a megállapodás piaci értéke mindössze évi 2,78 millió euró lenne, így pedig 212 millió eurós deficit generálódott volna. Mondani sem kell, milyen mértékben lépi át ez a 45 millióban meghatározott tűréshatárt. Ha hinni lehet a nyilvánosságra kerülő információknak, Infantino és Platini több titkos megállapodást is kötött Al-Khelaifi PSG-elnökkel és Jean-Claude Blanc-kal, a PSG általános igazgatójával, hogy a párizsi klub végül megússza egy 20 millió eurós büntetéssel - a Bajnokok Ligájából való kizárás helyett - az ügyet.

A Manchester City, ha lehet ilyet mondani, még magasabbról tett a pénzügyi fair play szabályaira, Andrew Widdowson pénzügyi igazgató egy e-mailben úgy fogalmazott, szabályt szegünk így is, úgy is, csak enyhítő körülmények segíthetnek a túlélésben. A tények pedig makacs dolgok: 2009 és 2011 között a manchesteri klub 452 millió eurós deficitet halmozott fel, ami több mint a százszorosa a megengedett összegnek.

Az európai szövetség "természetesen" a City-hez is küldött könyvvizsgálókat, akik megállapították, hogy a klub "egyéb kereskedelmi bevételek" címszó alatt bevételének 84 százalékát zsebelte be abu dhabi illetőségű szponzoroktól, sőt 35 millió eurót el is rejtettek az UEFA elől az éves könyvvizsgálói jelentés során. A Football Leaks szerint Infantino bizalmas levelezésben vázolta fel a City Football Group elnökének, Kaldun el-Mubaraknak, hogyan kerülheti ki a pénzügyi fair play megszegésének következményei alól klubját, ennek köszönhetően pedig az angolok is maradhattak a BL-ben.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/63467/pics/lead_800x600.jpg
FIFA,Manchester City,Premier League,PSG
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?