hirdetés
Blogolj!

Kiestek a németek! Miért ilyen gyenge a válogatott?

Kecskés István

Persze minden relatív, de a német válogatott gyengének tűnik. Immár kiesett a Nemzetek Ligája első vonalából is.

Löw bajban (Fotó: rtl.de)

Valami nagyon nem stimmel a német válogatottal. Joachim Löw csapata a nyári világbajnokságon is csúnyán besült, hiszen a csoportból sem jutott tovább, Svédország, Mexikó és Dél-Korea mögött utolsó lett a csoportjában. Világbajnoki címvédőként érkezett a tornára, de története során először nem jutott be a kieséses szakaszba. A torna után a német szövetség, némi meglepetésre, nem rúgta ki a kapitányt – mondjuk ennek van hagyománya az országban, hiszen 1908 óta Löw a 11. kapitány. Ráadásul a jelenlegi szakvezető a világbajnoki és konföderációs kupa arannyal, valamint az EB második hellyel az egyik legsikeresebb kapitány. 

Ugyanakkor valami baj mégis van, mert az oroszországi torna óta hat meccset játszott a csapat, amelyek közül két barátságost megnyert, a Nemzetek Ligájában egy döntetlen mellett három vereség és a kiesés került a mérlegbe. Azzal, hogy Hollandia legyőzte Franciaországot (2–0) a csoportelsőség nem dőlt el, csak a német kiesés. Ráadásul a néhány hete 3–0-s sikert arató holland tizenegy, a németek ellen a csoportelsőségért lép pályára a hétfői meccsen. 

Az egyik baj talán az lehet, hogy Löw kerete nem fiatal, a csapat gerince közel van a harminchoz, vagy már túl is van rajta. Ráadásul az együttesben szereplő játékosok között nincs egy olyan sem, mint mondjuk korábban Bastian Schweinsteger, Michael Ballack, vagy éppen Lothar Matthäus. Nincs a csapatnak igazi vezért, márpedig így a németek sem nyerhetnek mindenhol. 

És közben a Bundesligában is láthatunk olyan jeleket, mint korábban a Premier League-ben, ami miatt az angol válogatott igazán sosem esélyes egy nagy torna megnyerésére. A legutóbbi fordulóban 102 külföldi játékos lépett pályára kezdőként, vagyis a benevezett labdarúgók 51 százaléka volt légiós. Érdekes egyébként, hogy nem a Bayern München viszi a prímet ebben a tekintetben, a címvédő a legjobb németeket vásárolja össze. Aztán ott van a Freiburg, amelynek a kezdőjében csak hazai futballista szerepelt – de azért a csapatot ne tekintsük meghatározó egyesületnek. 

Hogy mi lesz a német labdarúgással azt nem tudni. Könnyen lehet, hogy Joachim Löw 12 év után mégis távozni kényszerül, de ami ennél is nagyobb baj, az a kiemelkedő utánpótlás hiánya. Korábban a német U-válogatottak mindenhol meghatározó szerepet töltöttek be. 2014-ben például U19-es Európa-bajnokságot nyert a német korosztályos válogatott. Az együttesből nem sokan futottak be jelentős karriert, talán csak Joshua Kimmich, aki a Bayern labdarúgójaként meghatározó játékos lett. 

Talány, hogy mit tartogat a jövő a német válogatottnak, de az tény, hogy hasonló bajból állt már fel gárda. Az 1998-as vébén a horvátok ellen esett ki az együttes a nyolc között, a következő Európa-bajnokságon a csoportban bukott el, majd 2002-ben már második volt a világbajnokságon. Szóval recept van, kérdés érvényes-e még.

Természetesen fájó, hogy kiestünk a Nemzetek Ligája legerősebb divíziójából, de el kell fogadnunk, hogy így történt. Továbbra is a 2020-as Európa-bajnokságra összpontosítunk, amelyre kötelező kijutnunk. Arra kell erős csapatot építenünk. Folytatódik az együttes megfiatalítása.

Mondta Löw a kiesés után. Lesz dolga, ha lesz munkája. 

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/64110/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?