hirdetés
Blogolj!

Újra füstöl a londoni ágyú

Dorogi László

Első igazán komoly rangadóját nyerte meg az Arsenal a Tottenham ellen Unai Emery irányításával. A londoni gárda minden sorozatot figyelembe véve augusztus közepe óta nem talált legyőzőre, pedig nem így indult a spanyol király uralkodása.

Fotó: Bleacher Report

Unai Emery nem egy nyeretlen két éves futball edző. Zsinórban három Európa-liga trófeát zsebelt be a Sevillával, francia bajnoki címet, francia kupát, francia ligakupát és két francia szuperkupát nyert a Paris Saint-Germainnel, a 2013/2014-es idény után az év legjobb európai, tavaly pedig az év legjobb Franciaországban dolgozó edzőjének választották. Nem rossz pedigré ez, mivel azonban a PSG-nél az elmúlt időszakban a BL-döntő elérése lett a mérce, s ezt a spanyol sem érte el, nem volt maradása Párizsban.

Ennek leginkább Észak-Londonban örülhettek, ahol egy több, mint két évtizeden keresztül tartó korszak zárult le Arséne Wenger távozásával. Megtörtént az elképzelhetetlen, hiszen gyakorlatilag egy generációnyi Arsenal-fanatikus nőtt fel úgy, hogy soha nem látták csapatukat, hogy ne a francia professzor irányította volna. Kezdődhetett a kőkemény fejtörőke, a londoniaknak egy új Wengerre volt szüksége, s látva a Manchester United poszt-Ferguson érában megfigyelhető szenvedését, nagyon-nagyon okosan kellett választaniuk.

Fotó: Medium

Sikerült. A spanyol - pontosítsunk, a baszk - viszont alaposan belenyúlt a vöröshangya bolyba, a Premier League 2018/2019-es kiírását egy hazai Manchester City elleni, majd egy idegenbeli Chelsea elleni rangadóval kezdte az Arsenal. Az eredmény? Két vereség. Naná, hogy volt, aki azonnal pokolba kívánta a trénert, de a West Ham elleni londoni derbin remek sorozatot nyitott az Arsenal, ami azóta is tart.

A St. Totteringham`s Day az Ágyúsok fanatikusainak legfontosabb ünnepe, a piros betűs eseménynek viszont nincs konkrét dátuma. És nem is tartják meg minden évben, ami aztán még különlegesebbé varázsolja. Ezt a napot csak akkor ünnepelhetik, amikor biztossá válik, hogy az éppen futó szezonban az ősi rivális, szintén észak-londoni Tottenham előtt végeznek a tabellán. A Wenger-érában szinte kivétel nélkül minden évben bonthatták a pezsgőt a londoni piros-fehérek, ám az elmúlt esztendőkben rendre a Hotspur zárt előrébb az angol pontvadászatban, az ünnep pedig elmaradt.

Pierre-Emerick Aubameyang legutóbbi tíz kaput eltaláló lövéséből egyaránt gólt szerzett. (Fotó: Premier League/Facebook)

Már csak azért is, mert a klub mércéjéhez viszonyítva az elmúlt időszakban elkerülték a sikerek az itthon is rendkívül népszerű klubot. Valljuk be, Wenger tapasztalata s felépített renoméja ide vagy oda, a franciának hamarabb lépnie kellett volna, mert arra mérget vehettek a klubot jól ismerők, hogy az Arsenal nem fogja elküldeni a mai napig egyedüli veretlen Premier League csapatot felépítő menedzserét. A mostani szezon feléhez közelítve viszont megállapíthatjuk, kifejezetten jót tett az Ágyúsoknak a kulcsfontosságú váltás.

Sem szeptemberben, sem októberben, sem novemberben nem győzte le senki az Arsenalt, vasárnap pedig az első igazán komoly rangadóját is behúzta a gárda Emery vezetésével, méghozzá a gyűlölt Tottenham ellen, 2-1-es hátrányból fordítva. Tegyük hozzá, a Tottenhamnek kőkemény hete volt, egy héttel ezelőtt a Chelseat verte Mauricio Pochettino együttese, hét közben az Inter ellen kellett életben tartania BL-csoportjából való továbbjutási esélyeit, így érkeztek meg az Emirates Stadionba, de mindez mit sem von le a hazaiak eredménysorából.

Azt is tudjuk persze, hogy Angliában az ünnepek környékén hullanak el a gyengék és választja el egymástól a brutálisan kemény menetrend a bajnoki címre esélyes és az üldöző sorsra kárhoztatott csapatokat, mindenesetre decemberhez érkezve kijelenthető: ha az Arsenal így folytatja, idén ismét ünnepelhetik a St. Totterignham`s Day-t és talán jövőre a Bajnokok Ligájába is visszatérhetnek. Emeryre pedig ha nem is wengeri, de hosszú időszak várhat az Ágyúsok kispadján.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/65084/pics/lead_800x600.jpg
Arsenal,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?