Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9, 18, 20, 28, 39, 45. Nyeremények: 5 találatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 373.590 forint; 4 találatos szelvény 2.228 darab, nyereményük egyenként 6.370 forint; 3 találatos szelvény 36.492 darab, nyereményük egyenként 1.750 forint.
Blogolj!

A derbi, amit még Messi és Ronaldo is együtt néznek meg

Dorogi László

Vasárnap este Madridban feszülnek egymásnak az argentin futball gyűlölt riválisai, hogy egymást fosszák meg a legrangosabb dél-amerikai klubsorozat trófeájától. Szenvedélyes lesz.

Fotó: Sportskeeda

Argentína futballrajongó lakosságának hetven százaléka Boca Juniors vagy River Plate szurkoló. A szurkolót ebben az esetben ne úgy képzeljük el, mint egy férfi testben manifesztálódó labdarúgó NB I-et, aki hétvégente egy marék szotyival a zsebében kikocog csapata színvonaltalan bajnoki mérkőzésére, káromkodik néhány sort, hogy a sporin és az ellenfél vitézein vezesse le a hét közben felgyülemlett feszültségét, majd bevág három-négy pofa sört meg némi szíverősítőt és cefreszagúan baktat haza. Nem. A Boca és a River szurkolói nem ilyenek.

A mértékadó brit futballmagazin, a FourFourTwo 2016-ban a világ legnagyobb városi derbije címet adományozta a köznyelvben csak Superclásico néven forgó Boca Juniors-River Plate rangadónak, a The Daily Telegraph pedig a világ legnagyobb klubrivalizálásának titulálta a Buenos Aires-i gárdák csatáját a világ labdarúgásának egészét figyelembe véve.

Az ősi riválisok közös történelme immáron több mint egy évszázadot ölel át, az első hivatalos Boca-River mérkőzést 1913. augusztus 24-én rendezték meg, a River Plate 2-1-re nyert. Az "alapítási versenyt" is a piros-fehérek nyerték, ugyanis a Rivert 1901-ben álmodták meg és keltették életre Buenos Aires kikötőiben dolgozó dokkmunkások, ám nem sokkal később, 1905-ben a Boca Juniorst is a környék munkásosztályának képviselői alapították meg. 1925-ben aztán a River Plate az argentin főváros egyik gazdag negyedébe, Nunezbe tette át székhelyét, ezzel végérvényesen éles ellentétet húzva a két klub identitása közé. A Boca Juniors lett az argentin munkásosztály csapata, miközben a River Plate megkapta a `Los Millionarios`, azaz A milliomosok becenevet az egyre növekvő, felső osztálybeli szurkolói bázisa miatt.

Fotó: trollfootball.me

Persze, ma már mindkét klub szurkolótáborában találunk gazdagokat és szegényeket egyaránt, de a rivalizálás nem múlt el. Sőt! A Boca-szimpatizánsok egyszerűen csak csirkéknek nevezik a River-szurkolókat, amiért szerintük a játékosaikban soha nincs elég kurázsi, miközben a River-fanatikusok kismalacoknak csúfolják a Boca-híveket. Ennek is megvan az oka, Buenos Aires La Boca körzetében ugyanis nem ritka vendég a trágyaszag a trágyatárolók miatt, márpedig a Boca Juniors otthona, a La Bombonera is éppen itt található.

A legrangosabb dél-amerikai klubsorozat, a Libertadores-kupa történetében még soha nem fordult elő, hogy Superclásicót rendezzenek a fináléban, egészen 2018-ig. A trófea elhódítása legalább akkora presztízzsel bír, mint Európában a Bajnokok Ligája-serleg magasba emelése, nem csoda hát, hogy az ősi ellenségek párharca alaposan felkorbácsolta az érzelmeket Buenos Airesben. A Boca-River párharc csakis élet-halál kérdése lehet, hát még akkor, ha az ellenséget saját kezűleg lehet elütni a Libertadores Kupa megszerzésétől. A Bajnokok Ligájával ellentétben azonban a kupagyőztes kilétéről nem egyetlen, semleges pályán lejátszott mérkőzés dönt, hanem egy oda-visszavágós párharc, amelynek egyik felvonását az egyik, másik felvonását a másik klub otthonában rendezik meg. Így kellett volna lennie ennek most is, csakhogy a La Bombonerában lejátszott, 2-2-s döntetlen óta sehogy sem sikerült lebonyolítani a finálé visszavágóját.

A második találkozó előtt a River Plate szurkolói megtámadták a Boca Juniors csapatbuszát, minden ablakát betörték, a busz sofőrje elveszítette az eszméletét, a Boca csapatkapitánya, Pablo Perez pedig a kórházban töltötte az incidens utáni estét, mert a szemébe ment egy üvegszilánk, több játékos pedig a rendőri intézkedések során használt könnygáz miatt lett rosszul. A dél-amerikai labdarúgó szövetségnek lépnie kellett és a folyamatos halasztások után végül úgy döntöttek, Európába költöztetik a döntő visszavágóját. A befutó Madrid és a Santiago Bernabeu stadion lett.

Fotó: The Huffington Post

A River Plate vezetősége természetesen tiltakozott a döntés ellen, hiszen őket fosztják meg ezzel a hazai mérkőzés lehetőségétől, ezzel szemben a Boca Juniors legszívesebben le sem játszaná a találkozót, ők azzal az ötlettel álltak elő, hogy töröljék el szőröstől-bőröstől a második meccset és ítéljék oda nekik a trófeát. Ebbe nem ment bele a dél-amerikai szövetség, mire a River vezetőedzője, Marcelo Gallardo a "szurkolók kirablásának" nevezte a madridi mérkőzést.

"Egy nap, amikor majd visszagondolnak arra, hogy mi történt, rá fognak jönni, hogy ez egy szégyenteljes döntés volt - nyilatkozta Gallardo a hétvégi győztes bajnoki után. "Elvesztettük a hazai pálya előnyét és ráadásul 10 ezer kilométerre fogunk játszani. Ezzel kirabolják a szurkolókat"

- nyilatkozta Gallardo.

S lehet is némi igazság a tréner szavaiban. Különböző számítások szerint Madrid városa 25 millió eurót profitál a találkozó megrendezéséből és a Real szurkolói is igen jól járnak, ugyanis házigazdaként kilencezer jegyet biztosított számukra a klub. A 90 és 250 euró közötti belépőket pedig percek alatt elkapkodták. Az ESPN információi szerint ezeket a jegyeket akár tízszeres áron is értékesíthetik a feketepiacon, hiszen a tikettek nem névre szólnak, tehát bárki legálisan bejuthat velük a vasárnapi mérkőzésre. A Boca és a River szimpatizánsai 85 euróért vásárolhatták meg Argentínában a belépőket, de egészen biztosan lesznek olyanok, akik bármennyit hajlandóan áldozni azért, hogy kupagyőztesként lássák csapatukat az ősi rivális ellen.

Fotó: The National

Öt évvel ezelőtt biztonsági okok miatt határoztak úgy Argentínában, hogy a vendég szurkolók se bajnoki, se semmilyen más mérkőzésen nem látogathatnak el a Boca-River találkozón a rivális stadionjába, Madridba viszont mindkét tábor képviselői ott lesznek - a biztonsági kockázat tehát óriási. A Boca Juniors egyébként hetedik, a River Plate negyedik alkalommal húdíthatja el a Libertadores-kupa serlegét.

Lionel Messi, a Barcelona argentin csillaga már korábban jelezte, a lelátóról tekinti meg a vasárnap esti döntőt, Florentino Perez, a Real Madrid elnöke pedig azon ügyködik, hogy tíz Aranylabdát ültessen egymás mellé a Bernabeuban: meghívta Cristiano Ronaldót is a páratlan futballklasszikusra.

Hogy mit is jelent pontosan ez a találkozó a két klub számára, azt talán a következő két videó támasztja alá. A Boca Juniors drukkerei ötvenezren tették tiszteletüket a visszavágóra készülő csapat edzésén novemberben, vasárnap pedig úgy búcsúztatták a Spanyolországba induló gárdát, ahogy a legnagyobb bajnokokat szokták köszönteni.


Vasárnap este Madrid és Európa kap egy kis ízelítőt a szenvedélyes dél-amerikai futballkultúrából. Remélhetőleg csak abból.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/65913/pics/lead_800x600.jpg
Boca Juniors,Libertadores-kupa,River Plate
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?