hirdetés
Blogolj!

A Real Madrid elnöke végérvényesen megbolondult

Dorogi László

Már ha igazak a sajtóhírek. Ezek ugyanis arról szólnak, hogy nyáron visszavárja a királyi gárdához a Manchesterből kiebrudalt José "Former Special One" Mourinhót. Florentino Péreznek végleg elmentek otthonról.

Fotó: Don Balon Rosa

A blancók szurkolói tudhatják a legjobban, hogy Florentino Pérez elnök úr nem éppen ép elméjéről híres. Különböző mendemondák keringenek arról, hogy a sikerkovács Zinedine Zidane és a klubikon Cristiano Ronaldo is az ő hathatós közreműködésével távozott a klubtól, de a nyári hajcihőt megelőzően is voltak már finoman szólva is érdekes döntései, lépései.

Pérez úr sikeres üzletember, először 1995-ben próbált meg a legpatinásabb spanyol futballklub elnöki székébe csücsülni, ám akkor Ramón Mendozával szemben alulmaradt a szavazáson. Nem úgy öt évvel később, Lorenzo Sanz nagy bánatára. Pérez azzal kerülhetett lépéselőnybe, hogy hangzatosan és nagy szavakkal tolta előtérbe a klub pénzügyi problémáit, s ezekre, mint jóságos öregapó, megoldást kínálva kampányolt. Pérez nem csak fűt és fát ígért, hanem egyenesen az akkori futball egyik legnagyobb alakját, Luís Figót is, aki történetesen éppen a Barcelonában futballozott.

Florentino Pérez bábmesterként rángatta a portugál sztárt

Barcelona szurkolók milliói gyűlölték meg Luis Figot, miután 2000 nyarán az ősi rivális Real Madridhoz igazolt. Volt olyan, aki egy disznófejet is hozzávágott egy El Calssicón. A portugál klasszisnak viszont nem sok választása volt. Florentino Pérez 1995 februárjában elbukta a Real Madrid elnökválasztását Ramón Mendozával szemben, így öt évvel később igazán nagyot szeretett volna robbantani, hogy kezei közé kapja a világ egyik legpatinásabb klubjának gyeplőjét.

Pérez nemcsak, hogy megnyerte az elnökválasztást, négy évvel később már a szavazatok 94,2 százalékával választották újra, mindeközben elkezdte felépíteni gondosan megálmodott, galaktikus csapatát, ahogy azt a legkiválóbb mestertől, Darth Vedertől láthatta a Csillagok háborújában. Zidane, Ronaldo (az igazi, nem a CR), David Beckham, Michael Owen, Robinho. Minden évben előhúzott a kalapból egy éppen topon lévő nyulat, miközben az egyesület megcsorbult gazdasági renoméját is rendbe tette.

A Real Madrid marketingértéke száguldott a csúcs felé, ellenben egyre többen kritizálták a klubot azért, hogy sokkal kevésbé szól arról, amiről igazából egy futballklub működésének szólnia kéne: a futballról. A kritikák kereszttüzében őrlődő Pérez 2006 februárjában be is adta lemondását, elismerve, hogy a gárdának egy teljesen más irányvonalra van szüksége a nagy lánggal égő galaktikus korszakot követően. Egy nagy túróst. Alig három évvel később vissza is ült a vastrónra, hogy folytassa korábban félbehagyott énközpontú uralkodását. Kaká, Cristiano Ronaldo, Raúl Albiol, Karim Benzema, Xabi Alonso - épült hát a galaktikus kettő pont nulla. Az új karácsonyfa csúcsdíszének pedig José Mourinhót képzelte el Pérez. Élete legrosszabb döntését hozta.

Bár a portugál szinte tökéletes második szezont futott a Real Madriddal - rekord mennyiségű pont, rekord mennyiségű rúgott gól a spanyol pontvadászatban - a harmadik évet kár volt elkezdenie. A csapat a kezei alatt egy hitvány bandaháború résztvevőinek mentalitására hajazó társasággá változott, a Barcelona elleni rangadókon pedig rendre mészárlást is rendeztek a gyepen. Ez volt Mourinho elképzelése a futballról, amit vérrel-verítékkel rá is billogozott a Real Madrid hátsójára. A királyi gárda elveszítette identitását, elveszítette a futballszeretők szimpátiáját és elveszítette a legfontosabb dolgot, ami a Real Madridnál szent és sérthetetlen: a futballt.

Ronaldo kitálalt, ezért hagyta el a Real Madridot

Nem Zinedine Zidane távozása és nem is a sajtóban felröppenő, fizetésével kapcsolatos állítólagos problémák miatt váltott klubot a négyszeres Aranylabdás nyáron. Nem nehéz kitalálni miért. Azaz ki miatt. Közismert tény, hogy nem Florentino Pérez a világ legnépszerűbb klubelnöke.

"Mielőtt José Mourinho a Real Marid edzője lett, többször is a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében estünk ki, és nem voltunk ott Európa legjobb csapatai között. Most viszont egy sikeres korszakon vagyunk túl, a klub visszakerült oda, ahova való, az elitbe. Fantasztikus volt a csapat a tavalyi szezonban, megdöntöttünk több rekordot is. Az idén olyan teljesítményt nyújtottunk, ami bármelyik másik klubnál siker lett volna, de ennek a klubnak a szintjéhez mégsem volt elég. Szerettem volna, ha José Mourinho még évekig itt marad, de sok Real Madrid-szurkoló úgy gondolja, hogy az edzőnk túl nagy nyomás alatt dolgozott"

- nyilatkozta Folrentino Pérez Mourinho dicstelen távozása után. A világ egyik legbefolyásosabb klubjának elnöke szimpátiájáról biztosította azt az embert, aki ugyan adott a Real Madridnak valamicskét, de amit elvett, az sokkal nagyobb súllyal nyomott a latba. És ez a két gazember most újra egyesülhet a királyi gárda oltárán. Az El Pais azt írja, már előrehaladott tárgyalásokat folytat Pérez Mourinhóval, hogy a következő szezonnak ismét a "Special Gone" irányításával vágjanak neki. Ha a szerződés létrejön, minden bizonnyal fellendül a szívgyógyszer-piac Madridban és környékén.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/66566/pics/lead_800x600.jpg
José Mourinho,Primera Division,Real Madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?