Blogolj!

Az angolok évtizedek óta ünneplik a stadionokban a karácsonyt

Dorogi László

Egészen pontosan karácsony második napját, a Boxing Dayt. 1958 decembere óta ezen a napon minden élvonalbeli - és egy ideje már a másod-, harmad- és negyedosztályú - csapat pályára lép, hogy igyekezzen győzelmet rakni szurkolói karácsonyfája alá.

Fotó: elintransigente.com

Eshet eső, fújhat szél, lehet hétfő, kedd, vagy éppen vasárnap, december 26-a minden évben a futball ünnepe Angliában. És persze karácsony második napja is. Az elmúlt hat évtizedben a foci és az ajándékozás egybeforrt a szigetországban, gyakorlatilag olyan hagyomány lett a karácsonyi labdakergetésből, mint az Egyesült Államokban a hálaadásnapi amerikai futballdömpingből.

Az angolok már a tizenkilencedik század elején, a futball hőskorában is rúgták a bőrt karácsonykor, eleinte december 25-e számított piros betűs futballünnepnek, de előfordult olyan is, hogy mindkét napon rendeztek mérkőzéseket. 1958 óta rendeznek csak 26-án találkozókat, de az első Boxing Day-mérkőzést 158 évvel ezelőtt játszotta a világ legrégebben és második legrégebben alapított klubja, a Sheffield FC és a Hallam FC - előbbi 2-0-ra nyert.

Karácsony csodája 1963. december 26-án szőtte át leginkább az angol futballvilágot, ekkor a csillagok szerencsés együttállása valóságos gólzáport repített Nagy-Britannia fölé: 39 ligamérkőzésen 157 gól született, az élvonalban 10 találkozón 66 találatot láthatott a közönség. Két nappal később ugyanezeknek a mérkőzéseknek a visszavágóin már csak 37 gól született...

Az angol futballmenetrend kritikusai persze nincsenek odáig a karácsonyi hagyományért és való igaz, hogy az Angliában játszó focisták elképesztő terhelést kapnak az év ezen időszakában - persze, ha megszűntetnék a semmilyen presztízzsel nem bíró ligakupát, leesne némi teher a Premier League-ben játszó játékosok lábáról.

Idén a sereghajtó Fulham és a Wolverhampton ütközete nyitja, és a Chelsea watfordi látogatása zárja a Boying Dayt, a listavezető Liverpool a Newcastlet, az új életre kapó Manchester United a Huddersfieldet fogadja. Hogy látunk-e idén is 66 gólt? Csak reménykedhetünk benne, mert az egy igazán szép ajándék lenne.

Premier League, 19. forduló

13.30 Fulham-Wolverhampton
16.00 Burnley-Everton
16.00 Crystal Palace-Cardiff
16.00 Leicester City-Manchester City
16.00 Liverpool-Newcastle United
16.00 Manchester United-Huddersfield
16.00 Tottenham-Bournemouth
18.15 Brighton-Arsenal
20.30 Watford-Chelsea

Címkék: Premier League
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/66776/pics/lead_800x600.jpg
Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?