Blogolj!

Nyugi Thomas, itt nem lesz semmiféle európai kupa

Dorogi László

Öt évnyi ferencvárosi trénerkedés, valamint tíz és fél év kihagyás után visszatér a Bundesligába minden Thomasok legdollabbika. A Ferencvárosnál sosem sikerült neki a hőn áhított, dicsőséges nemzetközi kupaszereplés, de legalább Hannoverben ezt biztos nem várják el tőle.

Fotó: foxsportsaustria.com

A 2007/2008-as idény nem alakult igazán jól a Borussia Dortmund számára. A sárga-fekete gárda a csalódást keltő 13. pozícióba fejezte be a Bundesligát, s bár két évvel azelőtt még a csőd fenyegető árnyéka telepedett a Ruhr-vidéki város futballcsapatára, ez az eredmény így is bőven alulmúlta a várakozásokat. Akkor egy bizonyos Thomas Doll ült a dortmundi kispadon vezetőedzőként, akinek egy teljes szezont adott az élet a bizonyításra, ám a nagy lehetőséggel szemmel láthatóan nem sikerült élnie a korábbi csatárnak. Hosszú távon azért a Borussia nem jött ki rosszul a Doll-érából, menesztését követően ugyanis kinevezték a mainzi csodatréner Jürgen Kloppot, a többi pedig már történelem.

Szóval Thomas Doll bő tíz éve ült utoljára Bundesliga-csapat kispadján, most azonban ismét lehetőséget kap a bizonyításra a német élvonalban. S most aztán tényleg bizonyíthat is, ugyanis nem kis feladatot bíztak rá Hannoverben. Bent kellene valahogy tartania a H96-ot a Bundesligában, s ezt a mutatványt ráadásul jelentős hendkippel indulva kellene végrehajtania. A hannoveriek azok után váltak meg André Breitenreiter vezetőedzőtől és segítőjétől, miután a listavezető Dortmund otthonában egy 5-1-es pofonba szaladtak bele az elmúlt hétvégén, de ez tulajdonképpen már csak az utolsó szalmaszál elszakadásának pillanata volt, amibe Breitenreiter mester sem kapaszkodott már teljes erejével.

Doll helyzete nem reménytelen, de nem is nevezhető ideálisnak. A Hannovernek mindössze kettő győzelmet sikerült összekaparnia az eddig lejátszott 19 forduló alatt, öt döntetlen és tizenkét vereség társaságában. Ha ránézünk a csapat gólarányára, rögtön sejthetjük a problémák forrását: a gárda még a mérkőzésenként rúgott egygólos átlagot sem éri el, miközben 19 találkozón 41 gombócot szedett be. Doll megnyugtatása érdekében azért ne hallgassuk el, hogy egyik mutatóban sem a Hannover a legrosszabb, a Stuttgart és a Nürnberg is kevesebb gólt lőtt és többet kapott. Persze, ezt aligha fogják kirakni a hannoveri ablakokba.

A már biztos bennmaradást érő helyen tanyázó Augsburg ellenben csak négy ponttal előzi meg az északiakat, ám ahhoz, hogy reálisan beszélhessenek a klubnál a Bundesliga-tagság meghosszabbításának lehetőségéről, jónéhány változást eszközölnie kell a Ferencvárost öt szezonon keresztül irányító Dollnak. Aki tulajdonképpen meg is nyugodhat, mert itt nem nehezedik majd a vállára a BL-csoportkörbe jutás terhe, de még az Európa-ligát érő pozíciókat és selejtezőket sem kell hajszolnia, pláne a nemzetközi sikereket.

Bár másfél éves szerződést kötöttek vele Hannoverben, 15 mérkőzése van arra, hogy megmutassa, nem akkora kókler ő, mint azt gondoljuk róla. Hannoverben mindenesetre kénytelenek voltak a tizenkilencre lapot húzni. Meglátjuk, bejön-e.

Címkék: Bundesliga
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/68168/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?