Blogolj!

Hiába halt meg Sala, a Nantes így is kéri az árát a Cardifftól

Dorogi László

Az argentin futballista repülőgépe lezuhanása pillanatában jogilag már a Cardiff City játékosa volt, így a franciák elvileg joggal követelhetik az átigazolási díjat a walesiektől. Csak hát ez finoman fogalmazva sem éppen etikus.

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, két héttel ezelőtt rejtélyes körülmények között tűnt el egy kiserpülőgép Franciaország és Wales között a La Manche csatorna fölött. Mint később kiderült, a gépen tartózkodott Emiliano Sala, a Cardiff City legújabb igazolása is, akit klubrekordnak megfelelő összegért szereztek meg a walesiek a francia Nantes-tól. A csatárt már be is mutatták Cardiffban, ezt követően utazott vissza Franciaországba, hogy elbúcsúzzon korábbi csapattársaitól, ám Walesbe már soha nem tért vissza.

A néhány napig tartó eredménytelen keresést követően a hatóságok bejelentették, hogy nem folytatják a kereső expedíciót, ám a futballvilág sztárjai elkezdtek gyűjtést szervezni, hogy finanszírozzák a további kutatást, amely végül eredményre is vezetett - sajnos közel sem úgy, mint hogy azt sokan remélték. A Piper Malibu típusú kisgép roncsait 67 méter mélyen találták meg a La Manche csatornában, ám a repülőroncsban csupán egy holttestre bukkantak. A tervek szerint a holttestet fel szeretnék hozni a felszínre a roncsról később döntenek. Szakértők szerint viszont biztosan nincs esély arra, hogy a gép két utasa - a pilóta és a futballista - túlélte a szerencsétlenséget, még úgy sem, hogy csak egy holttestet találtak a roncsban.

A tragédia után egyébként a Cardiff City elnöke, Mehmet Dalman azonnal jelezte, hogy a klubnak sem a pilótához, sem a géphez nincs köze, egy héttel később pedig a walesi alakulat be is fagyasztotta Sala átigazolási összegének kifizetését a Nantes-nak. A franciák tulajdonosa, Waldemar Kita akkor még úgy reagált, ahogy bárki reagált volna egy ilyen helyzetben, mondván a pénz nem érdekli, nem foglalkozik addig az üzlettel, amíg nem derül ki valami (korábbi?) játékosáról. Ezzel egyidőben kiderül azt is, hogy a Nantes-nak sem volt köze a repülőgéphez, az egy skót játékosügynöké, bizonyos Willie McKayé volt, aki korábban már több futballistát is utaztatott Dél-Franciaország és a brit szigetek között.

Ennek fényében, hogy a szerencsétlenül járt gép egyik klubhoz sem köthető, jogilag egyik klubot sem terheli felelősség a tragédiában, ez viszont bizonyos értelmezések szerint azt jelenti, hogy a Cardiff City elállhat a szerződéstől és megtagadhatja a játékos árának ifizetését, más értelmezések szerint viszont Sala abban a pillanatban a walesiek futballistája lett, amint átigazolását regisztrálta a FIFA, ez pedig megtörtént január 21-én, még mielőtt az argentin gépe lezuhant volna.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy amennyiben sikerül kivizsgálni a baleset körülményeit a Cardiff egy csökkentett összeget így is átutalna a Nantes-nak, de francia klub bejelentése alapján igényt tart mind a 15 millió fontra - jogilag megalapozottan, erkölcsileg semmiképpen.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/68575/pics/lead_800x600.jpg
külföldi foci,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?