Blogolj!

Sarri végleg elveszítette a Chelsea öltözőjét

Dorogi László

Még a mennyei megyeiben is nagyon ritkán - vagy tán sohasem - fordul elő, hogy egy játékos ellenszegülve edzője akaratának a pályán tartja egóját és egyúttal magát is, miközben csapattársa arra vár, hogy csereként váltsa őt.

Az pedig egyenesen skandalum, hogy egy Angol Ligakupa döntőjében, ott is a hosszabbítás utolsó percében a világ legdrágább kapusa mondjon nemet menedzsere őt célzó lecserélési szándékára, azok után, hogy ő maga már többször is görcsöt kapva ápolásra szorult.

Ez a tragikomikus jelenet-sorozat a futball egyik legszentebb szentélyében, a Wembley-ben zajlott le vasárnap este, a Chelsea-Manchester City Ligakupa finálé hosszabbításában. A két főszereplő Maruizio Sarri, a Chelsea menedzsere és Kepa Arrizabalaga, a Chelsea nyáron sok-sok millió euróért szerződtetett kapusa volt, a szituáció pedig pontos kórképet szolgáltatott arról, hogy hányadán is áll az olasz tréner és csapata kapcsolata.

Pedig nem így indult a Sarri-éra London kék felségterületén. A Chelsea első tizenkét bajnokiján veretlen tudott maradni a frissen kinevezett, korábban azonban komoly csapat kispadján nagy sikert el nem érő rutinos mester irányításával. Úgy festett, hogy a Conte utáni új impuluzus helyes irányba terelte a kiégni látszó londoni futballistákat, a Chelsea novemberben szenvedett először vereséget a Premier League-ben egy Tottenham elleni városi derbin, ám ezt követően egyre gyakoribb vendég lett a nullapontos mérkőzés a csapat háza táján: a Wolverhamtpon, a Leicester City, az Arsenal, a Bournemouth mind-mind beleszúrtak egy-egy kést az egyre jobban és tehetetlenebbül vergődő sebzett vadba.

Amikor a Chelsea-szurkolók már azt gondolhatták volna, hogy ettől már tényleg nem jöhet rosszabb, akkor jött Pep Guardiola Manchester Cityje és kivéreztette a kékeket a bajnokságban. Ami ettől viszont sokkal nagyobb és messzebb mutató probléma, hogy az elmúlt hónapokban Maurizio Sarri fokozatosan és szisztematikusan mérgesítette el kapcsolatát labdarúgóival dogmatikus nézetei és futballról alkotott elképzelései miatt, egyre több öltözői pletyka szivárgott ki az összeférhetetlenségről, a feszültség pedig szemmel látható módon az elveszített Angol Ligakupa döntőben csúcsosodott ki.

Az teljesen egyértelműnek tűnik, hogy Maurizio Sarri teljesen elveszítette az öltöző bizalmát, márpedig egyetlen közkatona sem fog engedelmeskedni egy olyan parancsnoknak, amelynek semmiféle tekintélye nincs. Kifejezetten Roman Abramovics tulajdonosra vallana, ha fogná magát, no meg olasz pártfogoltját és páros lábbal rúgná ki az utcára ilyen sikertelen hetek után. Csakhogy.

A Chelsea helyzete most igazán speciális, hiszen a FIFA döntésének értelmében a következő két átigazolási időszakban nem szerződtethetnek játékosokat egy hasonló szabályszegés következtében, amilyen miatt korábban megrótták a Real Madridot, az Atlético Madridot és a Barcelonát is. Magyarán, adott egy keret, ami teljesen elveszítette a kapcsolatot edzőjével, adott egy edző, akit nyáron egy hosszú távra szóló projekt levezénylése érdekében bíztak meg egy feladattal, amibe néhány hónap alatt belebukott, mégsem csábíthatnak a csapathoz egy igazán klasszis edzőt - szia Zidane - az átigazolási embargó miatt, hiszen abból kéne főznie, ami a Chelsea játékoskonyháján akad.

Fotó: talkSports

A Sarri-Arrizabalaga konfliktus csak a jéghegy csúcsa, ami kitűnően rávilágít arra, hogy milyen szinten ütötte fel a fejét a morális válság a Chelsea-nél. Annál a Chelsea-nél, amelynek a Ligakupa elveszítésével gyakorlatilag az Európa-liga maradt az egyetlen lehetősége arra, hogy trófeát nyerjen ebben a szezonban, miközben a bajnokságban kőkeményen meg kell küzdenie azért, hogy a legjobb négyben végezzen. A londoni kékek baszk kapusa egyébként még vasárnap este elnézést kért egy Twitter-bejegyzésben a Wembley-ben mutatott viselkedéséért és azért, hogy szembeszállt mesterével. Sarri is csak annyit nyilatkozott, hogy félreértés történt közöttük, azt hitte, hogy Arrizabalaga nem képes száz százalékos teljesítményt nyújtani a tizenegyespárbajnál sérülése miatt, ami viszont ahogy a példa is mutatta, nem volt így.

Hogy mi lesz a történet kifutása, arra vélhetően a következő napokban választ, válaszokat kapunk, de jelen pillanatban nagyon nehéz elképzelni, hogy a következő szezonnak is Sarrival vágjon neki a Chelsea. Azon persze érdemes elmerengeni, hogy hányadik tréner a sorban az olasz, akit megbuktatnak a londoni kékek futballistái, akik úgy fest, ezúttal is bizonyítják, hogy náluk más szelek fújnak. No, ezek után legyen vér a pucájában annak az edzőnek, aki le mer ülni a Stamford Bridge kispadjára. 

Címkék: Anglia, Chelsea
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/69384/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Chelsea
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?