Blogolj!

Az aranykorszak után a válaszkeresés korszakának kell jönnie Madridban

Dorogi László

Így múlik el a világ dicsősége. Ha valahol, hát a futballban tényleg relatív a siker. Ha megnyersz zsinórban három Bajnokok Ligája trófeát, akkor természetes, hogy meg kell nyerned a negyediket és az ötödiket is, ha csak két-három bajnoki harmadik-negyedik helyre futja, akkor már az is siker, ha eléred a BL-indulást érő helyek valamelyikét, ha pedig évek óta a kiesés ellen küzdesz, gyönyörűen mutat a vitrinben a nyolcadik-kilencedik helyért át nem nyújtott nem létező oklevél is.

Fotó: uefa.com

A Marca úgy fogalmazott, a háromszoros BL-címvédő Real Madrid Ajax elleni BL-kiesését követően, hogy a hollandok kitépték a Real szívét, de a hollandok művelete csak egy lassú haláltusa utolsó mozzanata volt. A királyi gárda szívét nem kitépték, hanem módszeresen kiműtötték az elmúlt bő fél évben. Minden az agytröszt távozásával kezdődött, hiszen Zinedine Zidane kinevezése telitalálatnak bizonyult az egyébként sokszor vakvágányra futó, megalomániás Florentino Pérez elnök részéről, majd elhagyta a fedélzetet a madridiak aranytojást tojó tyúkja, az elmúlt évtizedek egyik legjobb futballistája, Cristiano Ronaldo. Ez a két esemény azért bőven előre vetítette, hogy véget ér, véget ért egy dicső és fényes korszak a királyi gárdánál, de Pérezék hittek abban, hogy viszonylag zökkenőmentesre sikerül az átmenet. Nem sikerült.

Julen Lopetegui kinevezésével nemcsak a madridi sírgödröt készítették elő, de módszeresen kiherélték a spanyol labdarúgó-válogatott világbajnoki szereplését is - mondhatni két legyet ütöttek egy csapásra -, majd Santiago Solari szerepvállalásával úgy tűnt, jöhet némi konszolidáció, hogy aztán éppen az ősi rivális Barcelona tépje szét és perzselje fel a Rel Madrid trófeákról szövögetett 2019-es álmait. Most úgy áll a dolog, hogy a spanyol bajnokság utolsó harmadára fordulva 12 pont a fővárosiak hátránya a katalánokkal szemben, ráadásul még az Atlético is ott kellemetlenkedik előttük szálkaként a madridi szemekben. A Király-kupa győzelem elúszott és nem lesz zsinórban negyedik BL-trófea sem.

Zidane átvehetetlen öröksége

A világ egyik legelcsépeltebb mondása, hogy a csúcson kell abbahagyni, de nagyon kevés úriember él ezen a bolygón, aki ezt tényleg képes megtenni. Zinedine Zidane közéjük tartozik. Pusztító orkánként söpört végig csütörtök délelőtt a nemzetközi és hazai sportsajtón a hír, miszerint Zinedine Zidane öt nappal azután, hogy zsinórban harmadszor is elhódította a Real Madriddal a Bajnokok Ligája trófeáját, lemond vezetőedzői posztjáról .

A futballban a siker relatív. A Real Madriddal utoljára 2010-ben esett meg az a csúfság, hogy nem jutott tovább a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának első köréből. Azóta négyszer az elődöntő volt a végállomás, négyszer pedig egyenesen a finálé, s amikor eljutott a döntőbe a madridi alakulat, minden egyes alkalommal meg is nyerte azt. Arról viszont sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy 2004 és 2010 között zsinórban hatszor jelentette a Real számára a BL-szezon végét a nyolcaddöntő, már-már átokként diagnosztizálták a madridi szurkolók ezt az állapotot. Akkoriban még javában űzték-hajtották azt a bizonyos decimát, a tizedik BL-sikert, amivel új szintre léphettek a labdarúgás halhatatlanságának csarnokában. Sokat vártak erre Madridban, három elbukott elődöntős párharc és José Mourinho összeférhetetlen stílusa keményítette meg annyira a gárdát, hogy végül a 2014-es Atlético elleni döntőben Carlo Ancelottival beteljesítsék sorsukat és elkezdődjön a fél évtizedes egyeduralmuk az európai futballszíntéren. A futballban a siker relatív. Ezt követően már egy Juventus ellen elbukott elődöntő is elég volt ahhoz, hogy a hőn áhított tizedik BL-trófeát a madridi kezekbe varázsoló Ancelottit is sikertelennek titulálják.

Magas lóról lehet igazán nagyot puffanni. A Real Madriddal még sosem történt meg az Ajax elleni demoralizáló vereség előtt, hogy egy idegenben megnyert első párharc után hazai pályán esett volna ki a Bajnokok Ligájából - vagy a BEK-ből -, és olyan sem történt még a fehérmezesekkel, hogy egy hazai BL-meccsen 18 perc alatt két gólt is kapjanak. Az Ajax egyértelműen pontot tett a Real királyság uralkodásának végére - legalábbis egy időre -, de voltak azért ennek előjelei. A fentebb citált személyi döntéseken túl árulkodó adat, hogy amíg a Real Madrid utolsó öt hazai BL-meccséből kettőt is elveszített - a CSZKA Moszkva elleni 0-3 akkor minden idők legnagyobb hazai égése volt a Real számára a csoportkör végén - az azt megelőző 48 Santiago Bernadéuban lejátszott Bajnokok Ligája találkozóból összesen veszített el kettőt a csapat. Törvényszerű volt, mégis elképesztő fájdalmasan érkezett meg az összeomlás.

Ronaldo kitálalt, ezért hagyta el a Real Madridot

Nem Zinedine Zidane távozása és nem is a sajtóban felröppenő, fizetésével kapcsolatos állítólagos problémák miatt váltott klubot a négyszeres Aranylabdás nyáron. Nem nehéz kitalálni miért. Azaz ki miatt. Közismert tény, hogy nem Florentino Pérez a világ legnépszerűbb klubelnöke.

A Marca szerint megismételhetetlen ez a madridi szempontból fantasztikus korszak, amely megalázó módon zárult le. Nehéz vitatkozni az állítással. A Real Madrid éppen ma ünnepli megalapításának 117. évfordulóját, aligha így képzelték az ünnepet. Solari mindenesetre nem mondott le és nem is tervezi, s tulajdonképpen most már felesleges is volna a veszett fejsze nyele után kapkodni egy újabb edzőváltással. A jövőre viszont gondolniuk kell a madridi vezetőknek, mert a szurkolóik egyértelműen azt várják, hogy főnixként szülessen újjá a klub. Ehhez persze sok mindent át kell gondlniuk. Miért nem sikerült a tavalyi BL-döntő hőséből, Gareth Bale-ből vezért faragni? Miért esett vissza szignifikánsan és párhuzamosan Toni Kroos vagy éppen Marcelo teljesítménye? Miért nem tudott a legfontosabb pillanatokban csapatként funkcionálni az az alakulat, amelynek bár volt egy markáns vezére, mégis csapatként írta be magát örökre a futball történelemkönyvébe? Számtalan kérdésre kell választ adnia a Real Madridnak, s talán jobb, ha már most elkezdik keresni ezeket a válaszokat.

Címkék: Real Madrid
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/69867/pics/lead_800x600.jpg
Real Madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?