Blogolj!

A született nápolyi, aki sosem lehetett igazi nápolyi

Dorogi László

3048 nap. Ennyi idő telt el Fabio Quagliarella két válogatott fellépése között, aki a Liechtenstein elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett két góljával beírta magát az Azzurri történelemkönyveibe kedd este. A veterán csatár 36 évesen és 54 naposan az olasz labdarúgó-válogatott legidősebb gólszerzője lett, megdöntve Christian Panucci 2008-ban felállított csúcsát. Valószínűleg Quagliarella sem gondolta, hogy a két mérkőzés között meg kell járnia a poklok poklát, hogy ismét a csúcsra érjen.

Fotó: bein Sports

Fabio Quagliarella 2010 júniusában egy Svájc elleni, 1-1-es döntetlennel záruló felkészülési mérkőzésen lépett utoljára pályára és talált be válogatott mezben, mielőtt meghívót kapott volna a 2020-as kontinenstorna selejtező-sorozatára készülő nemzeti csapatba. Quagliarella Castellamare di Stabiából származó fiúként mindig is arról álmodozott, hogy egy napon majd magára öltheti az SSC Napoli mezét, hiszen a Nápoly agglomerációjában található kisvárosban felcseperedő fiatalt hamar megfertőzte a csapat iránti fanatizmus. Labdarúgó-pályafutása ennek ellenére az észak-olaszországi Torinóban kezdődött el, ahol előbb hat évig rúgta a bőrt a Torino ificsapatában, majd 1999-ben a csapat színeiben mutatkozhatott be a Serie A-ban a felnőttek között.

Első igazán jó szezonját a 2006/2007-es idényben futotta, amikor a Sampdoria játékosaként 35 mérkőzésen lépett pályára az olasz élvonalban, amelyeken 13 gólt szerzett, nem véletlenül keltette fel Roberto Donadoni szövetségi kapitány érdeklődését, aki behívta a válogatottba, a következő szezont pedig már az Udinese játékosaként kezdte el. 2009 nyarán valóra vált Quagliarella álma, a Napoli 18 millió euróért megvásárolta játékjogát az udineiektől, a nápolyi srác hosszú idő után végra hazatalált. A játék sem ment neki rosszul Nápolyban, 34 mérkőzésen 11 gólt szerzett első szezonjában, de ezt a fejezetet idejekorán le kellett zárnia az életében.

"Mindig arról álmodoztam, hogy a Napoli csapatkapitánya leszek. Azt reméltem, hogy majd címeket nyerek velük, hiszen hosszú idő után végre egy nagyszerű gárda alakult ki Nápolyban. Ha nem történik meg az, ami történt, valószínűleg még mindig a Napoli futballistája lennék"

- nyilatkozta 2017 februárjában Quagliarella, amikor hosszas nyomozás után a bíróság elítélte Raffaele Piccolo egykori rendőrt.

Piccolót a futballista egyik legjobb barátja mutatta be Quagliarellának, amikor nem sokkal Nápolyba szerződése után problémája akadt az egyik számítógépes jelszavával. Az informatikában járatos rendőr gyorsan megoldotta a problémát és azonnal barátok lettek, de néhány nappal később soha véget nem érő tortúra kezdődött a játékos számára. Ismeretlen feladók leveleinek és üzeneteinek százai ömlöttek virtuális postaládájába, a levelekben pedig olyan súlyos vádakkal illették mint a pedofília, kapcsolat a rettegett maffiával a Camorrával, a drogterjesztés vagy az illegális sportfogadás. Olyan is előfordult, hogy az édesapjának küldtek egy levelet, amelyben a fia és egy koporsó képe szerepelt, sőt azzal is megfenyegették, hogy felrobbantják a fiát.

A helyzet kezdett egyre elviselhetetlenebb lenni, így Quagliarella rendőr barátjához, Piccolóhoz fordult, aki egyre csak azt hajtogatta, hogy már közel állnak a tettes felderítéséhez, ám még egy kis időre van szükségük. Piccolo nyomatékosan megkérte barátját, hogy ne beszéljen a zaklató és fenyegető üzenetekről senkinek, így hát a futballista tűrt és hallgatott. Az üzenetek azonban továbbra is kéretlenül érkeztek, s egy idő után már nem csak neki, hanem klubjának, a Napolinak is. Javában zajlott a felkészülés a 2010/2011-es szezonra, amikor egy edzőtábor előtt közölték a Napoli vezetői Quagliarellával, hogy eladták a Juventusnak. A vérmes nápolyi szurkolók persze azonnal árulónak bélyegezték és kígyót-békát kiáltottak rá, miközben őt valósággal sokkolta a hír és nagyon megviselte, hogy el kell hagynia szeretett klubját. Az okokról viszont továbbra sem beszélhetett. A legtöbben úgy vélték, hogy a Juventus által kínált magasabb fizetés miatt váltott klubot, de erről szó sem volt.

"Kemény időszak volt. Az emberek anélkül ítélkeznek feletted, hogy nem tudják rólad az igazságot. Márpedig én a nyomozás alatt semmit nem mondhattam arról, hogy mi történik körülöttem. Nem kívánom senkinek, hogy keresztül menjen azon, amin én mentem. Nem mertük elhagyni a házunkat, mivel a fenyegető üzenetek azt sugallták, hogy bármikor bármi megtörténhet velünk. Rémálom lett az életem"

- mesélte egy későbbi interjúban a futballista. Jó ideje nem történt előrelépés az ügyben, amikor Quagliarella úgy döntött, maga megy be a rendőrségre utánajárni, hogy hogyan áll az ügyében folytatott nyomozás, kiderült, hogy panaszait Piccolo soha nem is továbbította a hatóságoknak, s ő maga volt a zaklató. Az egykori rendőrt 2017 februárjában négy év és nyolc hónap börtönre ítélték, a nápolyi szurkolók pedig azonnal megbocsájtottak neki.

Ősszel a Sampdoria színeiben beállította Gabriel Omar Batistuta Serie A csúcsát azzal, hogy zsinórban 11 bajnoki mérkőzésen szerzett gólt, s kitűnő formája lehetővé tette, hogy 36 évesen is válogatott legyen. Hosszú és gyötrelmes út vezetett idáig, de Quagliarella végig ment ezen az úton.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/70734/pics/lead_800x600.jpg
Napoli,Olaszország,Serie A
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?