Blogolj!

Bundesliga: egy mérkőzés mind fölött!

A mai Bayern München-Borussia Dortmund rangadó nemcsak a bajnoki véghajrá, de a csapatok történelme miatt is érdekes. Cikkünkben felidézzük a két csapat több évtizedes rivalizálását. 

Vannak azok a mérkőzések, amelyekre a világ bármelyik táján felkapják a fejüket az emberek. Ezek esetében nem számít, hogy az adott futballszimpatizáns milyen szurkoló, vagy melyik ország futballkultúráját részesíti előnyben, szinte biztos, hogy meg fogja nézni az adott 90 percet. A Bayern München és a Borussia Dortmund rivalizálása egymással pontosan ilyen. 


A két csapat először a harmadik Bundesliga-idényben mérkőzött meg egymással. A "premierre" azért csak ilyen későn került sor, mert amíg a Dortmund a liga alapítói között volt, addig a münchenieknek ki kellett vívniuk az új bajnokságban való részvételt. Az első egymás elleni mérkőzésen 2-0-s dortmundi siker született, a bajorok végül azzal vágtak vissza, hogy a kupadöntőig a Dortmund testén keresztül meneteltek. 

A BVB az 1960-as évek végén az NSZK, sőt Európa egyik topcsapatának számított, míg a Bayern München esetében már formálódni kezdett annak a gárdának a magja, amely a későbbiekben három BEK-et is megnyert. A dortmundiak az évtized során egyszer 4-0-ra, egyszer pedig 6-3-ra is legyőzték riválisukat és a Bayern csak a következő évtized elejére tudta átvenni a vezető szerepet a párharcban. 

Fotó: DW

A müncheniek 1971. novemberében gyakorlatilag egy olyan meccset játszottak ellenfelükkel szemben ahol minden összejött nekik és, 11-1-re győztek. (A találkozón Gerd Müller mesternégyest szerzett.) Ekkora különbség nem volt a két csapat között, de a mérkőzés lényegében előrevetítette, hogy milyen szerepet is játszik majd a két csapat az évtized német futballjában. A Bayern előbb otthon majd Európában lett próféta, a Borussia viszont négy idényt is a másodosztályban töltött el. 

Az 1980-as évtizedre a Borussia kezdett magára találni és bár a Bayern otthon továbbra is egyeduralkodó volt, de a Westfalenstadionban többször is megszenvedett a bajor élklub. A legemlékezetesebb mérkőzések közé sorolható az 1983-as dortmundi 4-4, amely a legtöbb gólt hozó döntetlen a Bundesliga történetében. 

Az emlékezetes mérkőzések ellenére sem alakult ki komolyabb rivalizálás a két csapat között egészen az 1990-es évek elejéig. 1991-ben viszont Ottmar Hitzfeldet nevezték ki a Borussia Dortmund élére és ez változást hozott a párharcba. Az új tréner irányításával a BVB egyre inkább felnőtt a Bayern szintjére és nyitottabbá vállt a párharc. 

Fotó: Bild

Hitzfeld irányításával a BVB nemcsak a ligában, de hamarosan Európában is újra meghatározó csapattá vállt és ez az eredményeken is meglátszódott. Az 1991/92-es idényben oda vissza lőtt hármat a dortmundi alakulat a riválisnak, majd a kupából is kiejtette a münchenieket. A dortmundi menetelés csúcsa kétségtelenül a `95-ös és `96-os bajnoki elsőség valamint az 1997-es BL-győzelem volt. 

A rivalizálás ekkor egyre keményebb méreteket öltött. A dortmundiak azzal kezdtek felvágni, hogy ők Münchenben is otthon vannak, mivel ott nyerték meg a BL-t, a Bayernnél pedig főként Lothar Matthäus és Oliver Kahn jártak élen az ellenféllel való pörlekedésben. A gyűlöletet tovább szította a Bayern 1998-as lépése amikor is a Dortmundban sportigazgatóvá visszaminősített Ottmar Hitzfeldet nevezték ki a müncheniek vezetőedzőjének. 

A 2000-es évek eleje sem volt mentes a botrányoktól: 2001-ben kilenc sárga lappal és két pirossal zárult a derbi Dortmundban, míg 2002-ben Jens Lehmannt a BVB kapusát kiállították. A Dortmund a 2001/02-es idény végén megtörte a Bayeern hároméves hazai hegemóniáját, ám nem sokkal ezután a pályán való rivalizálás megint egyoldalúbbá vállt a bajorok javára. 

Bár a két csapat 2008-ban egymás ellen vívta a DFB-kupa döntőjét (hosszabbítás után nyert a Bayern), egészen a mostani évtized elejéig és Jürgen Klopp kinevezéséig kellett várni arra, hogy a pályán látottakat ismét "klasszikusnak" lehessen nevezni. 

Az öntörvényű tréner munkája 2010/11-re érett be leginkább amikor a BVB visszahódította a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy oda-vissza legyőzte a Bayernt. Egy évvel később a münchenieknek megvolt a lehetőségük a visszavágásra ám mivel megint kétszer kikaptak, nem tudták visszahódítani a salátástálat. 

Dortmundban legszívesebben a 2012-es kupadöntőt emlegetik amely során az immáron a Bayernben játszó Robert Lewandowski vezérletével 5-2-re győzött a Dortmund. 

Fotó: Getty Images

A müncheniek aztán a következő idényben aztán történetük során először nyerték meg egy idényen belül a Bundesligát, a DFB-kupát és a Bajnokok Ligáját is. A bajnokságban döntetlenre végződtek a mérkőzések, a kupában a Bayern volt a továbbjutó, ám az igazi futballcsemegét a Bajnokok Ligája döntője jelentette. Mindkét csapat kiválóan futballozott a londoni fináléban, a bajorok végül Arjen Robben találatával hódították el a legrangosabb európai klubtrófeát. 

A döntő előtt jelentették be, hogy Mario Götze a dortmundiak csodagyereke (aki azóta már újra BVB-játékos) Münchenbe szerződik. Ez tovább növelte a két csapat közti szakadékot, és bár Robert Lewandowski és Mats Hummels is ezt az utat járta be, a dortmundi szurkolók számára "Super Mario" eligazolása volt az igazi érvágás. 

A következő évben a Bayern minden addiginál simábban védett címet, Dortmundban maximum az adott okot vigaszra, hogy a bajnokságban 3-0-ra nyertek az Allianz Arénában és, hogy kétszer is jobbak voltak a szuperkupa döntőjében. A DFB-kupában az elmúlt években szinte mindig összefutottak a csapatok: 2014-ben és 2016-ban a Bayern nyerte a döntőt, a dortmundiak 2015-ben és 2017-ben viszont kiejtették riválisukat. 

Az előző szezonban négyszer csapott össze a két gárda: a szuperkupát tizenegyesekkel nyerte a Bayern, majd a bajnokságban 3-1-re és 6-0-ra a kupában 2-1-re győztek a müncheniek.

Fotó: AFPIdén azonban úgy tűnik, hogy fordult a kocka valamennyire. A Dortmund egyértelműen kihívója lett a Bayernnek a Bundesligát illetően és ezt az őszi 3-2-es sikerükkel is jelezték. A bajorok azóta jelentős ponthátrányt dolgoztak le így komoly tétje van a mai mérkőzésnek. Annak a 90 percnek amelyet már csak a két csapat közös történelme miatt sem érdemes kihagyni.  

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/71143/pics/lead_800x600.jpg
Bayern München,Borussia Dortmund,Bundesliga,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?