Blogolj!

Végéhez közelít a Dárdai-éra Berlinben?

Dorogi László

Régen látott pocsék formában futballozik a Hertha BSC. Dárdai Pál csapata legutóbbi négy bajnokiját elveszítette, ilyen utoljára 2016-ban fordult elő a magyar tréner irányítása alatt.

Fotó: sport.de

Decemberben még arról írtunk, hogy történelmi tavaszra készül Dárdai Pál a Hertha kispadján, április elején viszont már teljesen más kontextusban kell beszélnünk a korábbi magyar szövetségi kapitány együtteséről. A berliniek az elmúlt években hagyományt csináltak abból, hogy jóval kevesebb pontot gyűjtenek a német élvonalbeli pontvadászatban tavaszi szezonjában, az elmúlt három évben sorrendben 14, 11 és 5 egységgel szereztek kevesebbet, mint az őszi félszezonban.

Dárdai a Balatonnál tervezgeti a Hertha történelmi tavaszát

A Hertha BSC 2013-ban jutott vissza a Bundesligába, azóta viszont rendszerint több pontot szereztek a szezonok első felében, mint tavasszal. Ezen változtatna most a magyar szakember. Dárdai Pál 2015-ben, szezon közben vette át a berliniek irányítását Josh Luhukaytól, azóta pedig gyakorlatilag folyamatosan a maximumot hozza ki a rendelkezésére álló játékoskeretből.

A helyzet idén sem túl rózsás, bár a bajnokság első felében megszerzett 24 pont sem nevezhető éppen soknak, de akkor legalább "becsúsztak" olyan diadalok, mint a Bayern München legyőzése. Most viszont zsinórban négy bajnoki vereségnél jár a fővárosi alakulat, szombaton hazai pályán szenvedtek fájó vereséget a remekül teljesítő újonc Fortuna Düsseldorftól.

"Az elvárások hatalmasak, hiszen ez a Hertha. Sokan a Bajnokok Ligájában szeretnék látni a csapatot, de ez nem reális. Az egymillió euróba kerülő játékos nem hozza azt, amit a 60 milliós igen. Egy edző kénytelen elfogadni, hogy nekünk nincs pénzünk 60 milliós játékosokra. Ez a történet a Hertháról szól, nem Dárdai Pálról. Nem dönthetek a saját sorsomról, ahhoz én senki vagyok. Ha a játékosok úgy gondolják, hogy én vagyok a fejlődésük gátja, akkor ezt elmondhatják a sportigazgatónak. Ha már nem tudok nekik segíteni, akkor a projektet le kell állítani"

- nyilatkozta Dárdai Pál a Morgenpostnak a Düsseldorf elleni vereséget követően.

A klub igazgatótanácsa szerdán ül össze megvitatni a kialakult helyzetet és megkeresni a megoldást, ám az említett berlini lap úgy tudja, hogy nem menesztik a magyar szakembert, amiben szerepet játszik a tény, hogy Dárdainak élő szerződése van a következő idényre is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Morgenpost információi szerint nem éppen baráti a viszony a magyar tréner és a Hertha sportigazgatója, Michael Preetz között. A konfliktus gyökerei még tavaly novemberre nyúlnak vissza, amikor egy személyi kérdésben markánsan eltérő álláspontot képviselt a két szakember, ám végül Dárdai akarata érvényesült, a sportigazgató pedig nehezen nyelte le a békát.

Dárdai Pál egyébként közel sem látta reménytelennek csapata játékát a Düsseldorf ellen, különösen annak fényében, hogy rengeteg kulcsemberét kényszerült nélkülözni, Torunarigha, Lustenberger, Darida, Maier és az eltiltott Iisevic személyében öt olyan labdarúgóra sem számíthatott, akik alapesetben a kezdő csapat tagjai. Preetz viszont úgy vélekedett, hogy a várakozásaival ellentétben a csapat nem reagált jól a Lipcse ellen elszenvedett 5-0-s vereségre - ez volt Dárdai pályafutásának legsúlyosabb veresége vezetőedzőként -, s azt is leszögezte, hogy nem szabad szemet hunyni a fennálló problémák felett.

A berliniek szerencséje, hogy a mutatott pocsék forma ellenére aligha lesznek kiesési gondjaik, ugyanis jelenleg 14 ponttal előzik meg az osztályozós helyen tanyázó Stuttgartot, ugyanakkor egy olyan városban, ahol a szurkolók rendszeres európai kupaindulásról álmodoznak, ez nem biztos hogy elegendő.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/71202/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,Dárdai Pál,Hertha BSC
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?