Blogolj!

Amszterdam nem a csodák földje

Dorogi László

Az Ajax kedd este Torinóban ejtette ki a Bajnokok Ligájából a BL-győzelemre ácsingózó Juventust, a nyolcaddöntőben a Santiago Bernabéuban mosták fel a padlót a háromszoros címvédő Real Madriddal. A világsajtó amszterdami csodáról beszél, de valóban az lenne?

Fotó: Evening Standard

A labdarúgó Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történetében még soha egyetlen csapatnak sem sikerült úgy eljutnia az elődöntőig, hogy három selejtezős párharcot is meg kellett vívnia a szezon kezdetén a főtáblára jutásért. Alig csengett le az oroszországi foci-vb, az Ajax futballistái július 25-én már tétmérkőzést játszottak az osztrák Sturm Graz ellen, mentségükre legyen mondva, a holland válogatott távollétének köszönhetően nem igazán fárasztotta le őket a nyári torna.

Apropó holland válogatott. Az Oranje 2011 augusztusában még vezette a FIFA világranglistáját, 2010-ben világbajnoki döntőt játszott a spanyolok ellen, sőt, négy évvel később is eljutott az elődöntőig, ahol meg is szerezte a bronzérmet a házigazda brazilok ellen. Ember fia nem fogadott volna akkor arra, hogy az immáron 24 csapatosra bővített Európa-bajnokságot csupán a tévéből nézhetik 2016-ban, arra meg aztán pláne, hogy a következő világbajnokságon sem képviselhetik a holland színeket. A szaksajtó megírta a holland futball nekrológját, az Oranje képzeletbeli árfolyama pedig olyan sebességgel zuhant a mélybe, hogy szinte lehetetlen küldetésnek tűnt a zuhanás megállítása. Eltemették a holland futballt.

No, de térjünk is vissza a csodatévőként számon tartott Ajaxhoz, ugyanis a narancsos foci újbóli felemelkedésének zálogát valahol Amszterdam környékén kell keresnünk. Illetve abban az akadémiai rendszerben, amelyben a hollandok mindig is erősen hittek, de amely hit meginogni látszott az elmúlt évek válogatott szinten bemutatott szenvedését látva.

"Az Ajax nem tud sztárokat vásárolni, mert a sztárjátékosok egészen egyszerűen nem akarnak a holland bajnokságban futballozni. A holland bajnokság túl kicsi és túl gyenge ahhoz, hogy vonzó legyen az igazi klasszisok számára, éppen ezért a holland kluboknak az akadémiákról kikerülő futballistákra kell építeniük a csapataikat, vállalva a kockázatot, hogy a legjobbak két, három, négy éven belül továbbállnak egy-egy topbajnokságba"

- mondja Danny Blind, az 1995-ben Bajnokok Ligája-győztes, egy évvel később pedig BL-döntős Ajax csapatkapitánya. Ha valaki, ő aztán biztosan tudja miről beszél, hiszen a jelenleg is a klub kötelékében dolgozik, így testközelből láthatja az olyan újkori sztárpalánták felemelkedését, mint amilyen Matthijs de Ligt, vagy éppen Frenkie de Jong. Az amszterdami klub 2000 óta 566 millió eurós bevételre tett szert csak játékosok értékesítéséből és ez az összeg robbanásszerűen fog megugrani az idei BL-menetelés hatására. Az Ajaxnál viszont tisztában vannak azzal, hogy ez a dolgok természetes rendje.

Fotó: Evening Standard

"Az Ajax filozófiája hosszú-hosszú évek óta változatlan. Természetesen minden vezetőedző megpróbálja a saját szája íze szerint színezni a csapat játékát, de az alap mindig ugyanaz: 4-3-3-as taktikai hadrend, intenzív támadójáték, a pálya széleinek kiaknázása, gyors és ügyes futballistákkal"

- világítja meg a sikert titkát Edvin van der Sar, a klub korábbi kapusa, jelenlegi ügyvezető igazgatója. S valóban, az Ajax legnagyobb erőssége hosszú évtizedek óta a precízen kidolgozott szisztémában rejlik, amit az 1970-es évek környékén álmodtak meg Amszterdamban és amit azóta oly sok topklub igyekezett integrálni. A rendszer vitathatatlanul működik, hogy ne menjünk messzebb, Pep Guardiola Barcelonája is a Johann Cruyff által megálmodott totális támadófocival tarolta le Európát néhány évvel ezelőtt. Persze, a katalánok akkori dominanciájához nagyban hozzájárult, hogy páratlan tehetségű labdarúgókkal dolgozhatott együtt Guardiola, de nincs ez másként a jelenlegi Ajaxnál sem.

"A gyerekek már nyolc éves koruktól kezdve elkezdik elsajátítani az Ajax játékrendszerének csínját-bínját és amire megérnek arra, hogy a felnőtt csapatban is kipróbálhassák magukat, addigra tökéletesen ismerik a játékrendszer elemeit. Minden évben elveszítünk legalább két-három nagyon tehetséges játékost, de az Ajax legfontosabb feladata klubszinten, hogy ezeket a futballistákat minőségi fiatalokkal pótolja az akadémiáról. Ezzel nekünk semmilyen problémánk nincsen"

- teszi hozzá van der Sar.

Az Ajax akadémiai rendszerének még egy nagyon fontos és cseppet sem elhanyagolható elemét kell kiemelnünk, ez pedig nem más, mint az, hogy a klub korábbi legendái, kiemelkedő játékosai adják át tudásukat az újabb és újabb generációknak. Csak a teljesség igénye nélkül, az utánpótlásban dolgozik jelenleg Michael Renzinger, Frank de Boer vagy John Heitinga is a klub korábbi játékosai közül és ez a lojalitás a másik záloga annak, hogy megszámlálhatatlan tehetséget adnak az európai labdarúgásnak hosszú évtizedek óta. A gyerkőcök igazi példaképekkel dolgozhatnak együtt, akik ráadásul maguk is kiváló futballisták voltak. Filozófia, játékrendszer, tradíció. Az amszterdami futball szentháromsága.

Hogy mennyire nem érdemtelen az Ajax BL-elődöntőig menetelése, kifejezetten jól mutatja a Juventus elleni visszavágó egyik legfontosabb statisztikája: a hollandok tizennégyszer lőttek kapura Torinóban, négyszer találták el a hazai kaput, a várható góljaik száma pedig xG-statisztika alapján elérte a 2.31-et. Ezzel szemben a Zebrák 13 lövésükből háromszor találtak kaput és az xG mutatójuk 0.94 volt. A számok nem hazudnak. Hogy beszélnek-e Amszterdamban egy esetleges BL-győzelemről, azt csak találgathatjuk, viszont a Real Madrid és a Juventus kiejtése után már aligha van félnivalója ennek a zabolátlan csikócsapatnak. Az elmúlt években számos kritika érte a Bajnokok Ligáját azért, mert mindig az elitcsapatok uralták az elődöntő mezőnyét, így mondanunk sem kell, mekkorát szólna, ha az Ajax-Tottenham elődöntő győztese emelhetné Madridban magasba a sorozat trófeáját.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/71584/pics/lead_800x600.jpg
Ajax,Bajnokok Ligája
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?