Blogolj!

Nem lehet kérdés, kinek kell kapnia a következő Aranylabdát

Dorogi László

Virgil van Dijk a szó szoros értelmében világklasszis szezont futott a liverpooli védelem tengelyében. Klubjával Bajnokok Ligája döntőt nyert és még egy Nemzetek Ligája címet is bezsebelhet a holland válogatottal. Fabio Cannavaro 2006-os sikere óta nem kandidált ekkora eséllyel védőjátékos a világfutball legnagyobb egyéni elismerésére.

Fotó: Twitter

Ha valaki visszatekint a 2018/2019-es idényre, csak és kizárólag szuperlatívuszokban beszélhet Virgil van Dijk teljesítményéről. A Premier League-et, vagy az európai klubfutballt csak felületesen ismerők számára talán furcsa lehet, hogy egy olyan támadóarzenállal rendelkező csapatból, amelyben Mohamed Szalah, Sadio Mané és Roberto Firmino ontja a gólokat éppen egy középső bekket emel ki a szakértők zöme, de a holland klasszis egyértelműen rászolgált erre, s mára kétségtelenül a Vörösök egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát.

Pedig hányan kritizálták a Liverpoolt 2018 januárjában, amikor 75 millió fontot fizettek a Southamptonnak van Dijk játékjogáért... Sokan nevetségesen magasnak és irreálisnak tartották a kifizetett összeget, különösen egy középső védőért, mondván elszállt a piac, a holland is túlértékelt, ezen az üzleten csak bukhat a Liverpool. Hát nem bukott. Nagyon nem.

A Vörösök a 2018/2019-es bajnoki szezonban 20 mérkőzést is kapott gól nélkül hoztak le a világ kétségtelenül legerősebb bajnokságában - azok után aligha vitatkozhat ezzel bárki is, hogy négy angol csapat jutott el a két európai kupa fináléjába -, és mindössze 22 gólt kaptak 38 Premier League forduló alatt, ami nagyon sokat elárul a liverpooli védelem stabilitásáról. Ennek a védelemnek volt a legfőbb vezére - nem kisebbítve a szintén kiváló szezont záró Alisson Becker kapust - Virgil van Dijk és a statisztikusok most egy egészen brutális adatot kapartak elő a fiókok mélyéről, amelynek ismeretében senkinek nem lehet egy szemernyi kétsége sem afelől, hogy a hollandnak kell megkapnia az Aranylabdát jövőre.

Játszunk egy kicsit. Képzeljük el, hogy futballisták vagyunk és egy meglehetősen hálátlan poszton játszunk. Középső védők vagyunk, s mint ilyen, a kapus előtt mi vagyunk az utolsó bástyák az ellenfél támadói előtt, akiknek meg kell akadályozniuk az ellenfelet a gólszerzésben. Most tegyük szívünkre a kezünket és ismerjük be, ha egy egész szezonban minden meccsen agyafurtabbnál agyafurtabb támadók rohamoznak meg minket, óhatatlanul is sikerül legalább egyszer-kétszer átjátszani minket, hiába teszünk meg mindent. Ugye?

Virgil van Dijk 64 tétmérkőzést játszott le az idei szezonban és az ellenfelek támadói (és egyéb játékosai) egyetlen egyszer sem tudták megverni egy az egyben. Egyszer sem. Pedig - a teljesség igénye nélkül - olyan támadókkal kellett a hollandnak farkasszemet néznie, mint Lionel Messi, Sergio Agüero, vagy Robert Lewandowski. Ez nem csak felfoghatatlan, de egészen lenyűgöző teljesítmény is egyben. A BL-győzelemmel ezt a pazar klubszezont koronázta meg Van Dijk, ám sokat nem pihenhet, hiszen a holland válogatott még érdekelt a Nemzetek Ligája négyes döntőjében. Ha az Oranje meg tudná nyerni a sorozatot, nincs az a józan gondolkodású futballszakértő, aki ne adná oda neki az Aranylabdát.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/73836/pics/lead_800x600.jpg
Aranylabda,Bajnokok Ligája,Liverpool,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?