Blogolj!

Még a végén szerethető csapat lesz a Chelsea?

Dorogi László

A londoni kékek 2012-es BL-győzelmük óta komoly identitási gondokkal küzdenek. Menedzserek jönnek-mennek, akárcsak a kisebb-nagyobb - klubmércéhez viszonyítva inkább kisebb - sikerek. Most viszont, részben kényszerből, egyenesbe állhat az eltérített hajó.

Fotó: These Football Times

Nem tartott sokáig Maurizio Sarri angliai kalandja. Az Olaszországban látványos Sarri-ball-lal hódító füstölőgép - a mester köztudottan hatalmas dohányos - mindössze egyetlen idényt töltött el a Chelsea élén, s bár akadtak szép pillanatai - ne menjünk messzebb a csapat Európa-liga győzelménél, amely egyébként az olasz tréner első komoly trófeája pályafutása során - összességében nem sikerült pragmatikus rendszerével és kiismerhető taktikájával belopnia magát a Chelsea-szurkolók szívébe. Na meg aztán olasz trénerként ki tudna nemet mondani a Juventus invitálására?

Sarri tehát ment, Frank Lampard pedig jött és ennek a londoni szimpatizánsok végtelenül örülnek. Nem túlzás azt állítani, hogy a környéken csak Super Frankként ismert ex-labdarúgó valóságos klublegenda. Sok nagy csatát megélt játékosként a csapattal, pályafutása során szinte végig a gárda motorja volt - mind a pályán, mind az öltözőben, az övénél talán csak John Terry szava ért többet az öltözőben a Mourinho-féle Chelsea-ben. Éppenséggel lehetne párhuzamot vonni Lampard és Pep Guardiola - no meg a Chelsea és a Barcelona - között, de tulajdonképpen felesleges, hiszen más a közeg, más a futballkultúra. Csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkét legenda edzőként tért, tér vissza szeretett klubjához és mindkét szakember zöldfülűként kap egy igazán komoly és nehéz feladatot.

S ebből a szempontból az angolnak jóval nehezebb dolga is van, mint annak idején volt Guardiolának, hiszen a katalán egy majdhogynem komplett csapatot örökölt meg Frank Rijkaardtól, tele szupersztárokkal, vagy zsenipalántákkal - hello Messi -, miközben Lampard feladatát most bizonyos külső körülmények is nehezítik.

Fotó: Chelsea News

A Chelsea-t tavasszal zárta ki az UEFA a következő két átigazolási időszakból, mert több ízben megsértették az ifijátékosok átigazolására vonatkozó protokollt, s bár a klub fellebbezett a döntés ellen, ez épp úgy nem jött be nekik, mint korábban a Barcelonának és az Atlético Madridnak - egyedül a Real Madrid kapott kegyelmet azon klubok közül, akik hasonló vétséget követtek el. Mindez azt jelenti, hogy Lampard sem nyáron, sem télen nem igazolhat senkit a Chelsea-hez, így abból kell főznie, amije van. Első blikkre ez ijesztőnek tűnik, hiszen Eden Hazard Real Madridhoz való távozásával vezérét veszítette a gárda, a kényszer szülte helyzetet viszont akár saját maga javára is fordíthatja a londoni alakulat.

Az Abramovics-éra kezdete óta gyakorlatilag evidensnek számított, hogy a Chelsea mindig ott van a sokat költő, vagy sokat költeni akaró klubok között, csakhogy az utóbbi időkben lebonyolított transzferekből inkább ők jöttek ki rosszabbul. Most viszont nem köti béklyóba a kezüket az átigazolási kényszer és a szurkolók sem várnak csodát Lampardtól. A Chelsea gólrekordere - játékosként 211 találatot jegyzett a kékek színeiben - az előző idényt az angol másodosztályban szereplő Derby Countynál töltötte, s a csapattal kis híján fel is jutott a Premier League-be, az osztályozó utolsó meccsén az Aston Villa akadályozta meg őket ebben.

A Chelsea-nél egyébként megfigyelhető most egy olyan újratervezés, amelyre régen volt példa, s talán Abramovics is belátta, hogy nem minden a pénz - meg persze ott van ez a vízum mizéria is a háttérben... - és most nagyon úgy tűnik, szeretnének egy régi-új identitást adni a klubnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy korábban már kinevezték technikai tanácsadónak Petr Cech-t, de Claude Makalélé és Michael Ballack is visszatérőben van a klubhoz ilyen-olyan vezetőként. S ha még hozzátesszük azt is, hogy Michael Essien már egy ideje a Chelsea utánpótlásában dolgozik, kezd szépen összeállni a kétezres évek közepén/végén megcsodált, megalkuvást nem tűrő Chelsea magja - immáron vezetői posztokon.

Lampard egy olyan embert nevezett ki segítőjének, aki nagyon is jól ismeri a klubot: Jody Morris négy évig irányította a Chelsea ificsapatát, amely az elmúlt években szinte rendszeres résztvevője volt az UEFA Youth League döntőinek. Morris aztán Lampard hívására érkezett a Derbyhez, hogy most szintén Lamparddal tartson. Az edzőpáros pedig minden bizonnyal bátran fog nyúlni a tehetséges fiatal játékosokhoz, s erre valamilyen szinten csakugyan rákényszeríti őket az UEFA büntetése. Alapanyag mindenesetre van, hiszen Callum Hudson-Odoi és Ruben Loftus-Cheek már bemutatkoztak a felnőtt csapatban, olyannyira, hogy előbbiért a Bayern München télen már egy 30 millió eurós ajánlatot is kész volt tenni.

Ruben Loftus-Cheek és Callum Hudson-Odoi akár az angol válogatott meghatározó figurái is lehetnek a jövőben. (Fotó: Instagram)

A kialakult helyzetnek köszönhetően Hudson-Odoi távozására nem kerül majd sor, már csak azért sem, mert ha sérüléséből felépülve képes azt a formát hozni, amit a Chelsea Európa-liga meccsein és az angol felnőtt válogatottban is megvillantott, akkor akár hosszútávon is meghatározó futballistája lehet a klubnak. Akár csak Loftus-Cheek, aki az El-ben a BATE Boriszov ellen mesterhármassal jelentkezett és több fontos találatot is szerzett a trófea felé vezető úton.

Tehetséges játékosokból tehát nincs hiány - nem árt ha feljegyezzük Tammy Abraham, vagy Mason Mount nevét - de a legnagyobb kérdés talán az, hogy sikerül-e Lampardnak Hazard-pótló vezért faragnia Christian Pulisicből. Az amerikai támadó-középpályás még mindig csak 20 éves, de már így is hatalmas rutinnal rendelkezik, hiszen a Borussia Dortmundnál egy időben alapembernek számított, ráadásul az amerikai válogatott is rá épül. Ebből kiindulva képes lehet elviselni a terhet, persze mégis más egy amerikai válogatott húzóemberének lenni, mint egy Premier League-csapat élére állni.

A minden bizonnyal megfiatalított Chelsea-nek és Lampardnak nem lesz sok ideje a kísérletezésre: a Premier League szezonját az Old Traffordon kezdik el, majd jön a Liverpool elleni Európai Szuperkupa döntő. S bár ebből a két mérkőzésből semmit nem fogunk megtudni arról, hogy hosszú távon mire számíthatunk a londoni kékektől, mindenesetre szimpatikus az út, amire rálépni látszanak. Még akkor is, ha ezt nem feltétlenül csak saját akaratukból tették.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/75578/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Chelsea,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?