Blogolj!

Elhagyta Európát a Barcelona be nem váltott ígérete

Az MLS-ben szereplő Montreal Impact játékosa lesz a jövőben Bojan Krkic. Cikkünkben az európai futball egyik legnagyobb örök ígéretének lejtmenetbe kerülő karrierjét mutatjuk be.

Fotó: cnn.com

A Barcelona 2007/08-as idénye finoman szólva sem volt a legemlékezetesebb, a katalán sztárcsapat egy olyan támadósorral nem nyert egyetlen trófeát sem, amelyben Deco, Lionel Messi, Ronaldinho, Samuel Eto`o és Thiery Henry is szerepet kapott. A szurkolók mégis bizakodóak voltak, mivel két olyan fiatal csatártehetség is berobbant ebben a szezonban, mint Giovanni Dos Santos és Bojan Krkic. Több mint egy évtized távlatából ma már kijelenthető, hogy sem a mexikói, sem a szerb származású spanyol támadó nem futotta be azt a karriert amire predesztinálva volt. 

Pedig Bojan debütálása álomszerűre sikerült. Hírnevét már a 2007-es U17-es Európa-bajnokság megnyerésével megalapozta, korosztályos szinten pedig szinte minden gólrekordot megdöntött. Alig múlt el 17 éves amikor debütálhatott a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában és októberben már első ligagólját is megszerezte. Ha nem is sikerült fix kezdőpozíciót kiharcolnia, szinte az összes mérkőzésen lehetőséget kapott és általában élt is a lehetőséggel. Amikor a Valladolid 4-1-es legyőzésénél két gólt lőtt, kettőt pedig előkészített, már úgy emlegették mint a spanyol futball legnagyobb reménységét, az új Rault. Európai szinten szintén remekelt, a klubtörténelem legfiatalabb BL-góllövője lett a Lyon ellen, a Schalke elleni negyeddöntőt pedig ő maga döntötte el. Az idény végén kisebb felháborodást okozott Spanyolországban, hogy nem nevezték az osztrák-svájci Európa-bajnokságon szereplő, és később aranyérmet nyerő spanyol válogatottba. 

Nem kellett sokat várnia a válogatottbeli debütálásra sem, ám úgy tűnik, hogy az Örményország elleni 2008. szeptemberi mérkőzés lesz az egyetlen fellépése a nemzeti csapatban. A Barcelonához kinevezett Pep Guardiola kevesebb lehetőséget adott neki, mint Frank Rijkaard és azzal a kevés sansszal pedig nem tudott élni. Jól mutatja a formahanyatlását, hogy amíg debütáló idényében 10 bajnoki találatig jutott, addig második szezonjában csak két gólt ért el a La Ligában. A bajnokságot, Bajnokok Ligáját és Király-kupát is megnyerő szupercsapatban egyértelműen epizodista volt a kupasorozatot leszámítva. 

Fotó: fcbarcelona.com

Ráadásul megtörtént vele a legrosszabb ami egy megváltónak kikiáltott talentummal megtörténhet, feltűnt valaki, aki a helyére lépett. Ez a valaki Pedro volt. Jelzésértékű, hogy a jelenleg a Chelsea-t erősítő támadó csereként beállt a BL-döntőre Bojan viszont nem kapott lehetőséget. Amíg Pedro karrierje első teljes szezonja azzal járt, hogy eldöntött klubvilágbajnoki és Európai Szuperkupa döntőt is, minden sorozatban betalált és az idény végén világbajnok lett a válogatottal, addig Bojan megrekedt a fejlődésben. 

Az egyre inkább csak szélsőként számba vett Krikic ugyan pályára lépett 23 bajnokin, amelyeken nyolcszor is eredményes volt, de a fontos mérkőzéseken maximum csak perceket kapott Guardiolától. A spanyol győzelemmel záruló világbajnokság előtt már fel sem merült komolyan a neve a Dél-Afrikába utazó kerettel kapcsolatban. 

A 2010/11-es szezon során Bojan Krkic aztán már egyértelműen csak peremembernek számított a Barcelonában. Játékideje ezúttal sem érte el az 1000 percet a csapatban, a Bajnokok Ligája győzelemből pedig csak három mérkőzéssel vette ki a részét, úgy, hogy egyetlen alkalommal sem kezdett. Egyre inkább felütötték a fejüket a távozásáról szóló pletykák, amelyek végül igaznak is bizonyultak és az AS Romához igazolt. Közben ugyan ott volt a spanyol válogatott U21-es Európa-bajnok gárdájában, de már ott sem tudott meghatározó játékossá válni. 

Rómában sem tudott azonban tovább fejlődni, 33 bajnokin kapott lehetőséget, de egy 12 millió euróért megvett támadótól meglehetősen szerénynek számított hét gól egy komplett idény alatt. Az idény mélypontjának a november és február közti góltalansági szériája számított. Ekkor már nem csak az Európa-bajnokság, de az olimpia is elérhetetlen volt számára nemzeti színekben. Nem igazán marasztalták az "örök városban" és kölcsön is adták a Milannak.  Ezzel pedig megkezdődött Bojan Krkic visszafordíthatatlan hanyatlása. 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a 2012/13-as volt az AC Milan történetének legerősebb kerete, ám Bojan még ebből a csapatból is inkább lefelé lógott már ki. A kapuba összesen háromszor talált be, és miután a milánóiak leigazolták Mario Balotellit  akkor szinte csak a padot koptatta. Az idényt végül egy sérüléssel fejezte be, ezért is volt meglepő, hogy a Barcelona visszavásárolta 2013 nyarán. 

Fotó: goal.com

Aki azonban azt hitte, hogy innentől pozitív fordulatot vesz a történet, az tévedett. Bojan egyetlen percet sem játszott nevelőegyesületében, mivel azonnal kölcsönadták 1+1 évre az Ajaxhoz. Amszterdamban összesen négy góllal és négy gólpasszal zárt, amely természetesen kevésnek bizonyult ahhoz, hogy marasztalják. 

A Roma, Milan, Ajax hármas után már nem is talált helyet magának igazán elitklubban és az angol futball zászlóshajójának nem éppen nevezhető Stoke City játékosa lett. A környezetváltozás sem tett neki jót, első angliai szezonját ráadásul keresztszalag-szakadással fejezte be. Második szigetországi idényében hétszer tudott eredményes lenni, ám a csapata így is meghosszabbította a szerződését 2020-ig. 

2017-re annyira elege lett a mellőzésből, hogy ő maga kérte, hogy távozhasson. A klubvezetés végül csak kölcsönbe engedte el őt, de a Bundesligában épphogy bennmaradó Mainz sem tartott igényt a szolgálataira fél évet követően. A 2017/18-as szezont ugyan a Stoke-ban kezdte, de ismét kölcsönadták, ezúttal az Alavesnek. Új csapatában alig játszott, gólt pedig nem szerzett, így mehetett is vissza a Premier League-ből kieső gárdába. 

Már az angol másodosztályban sem tudta sokszor beverekedni magát a kezdőcsapatba, ráadásul úgy összeveszett a klubvezetéssel, hogy hetekig pályára sem léphetett. Végül egyetlen góllal zárta az idényt, ám elérte célját és a Stoke átadólistára tette. 

Európában már nem volt az a csapat amely fantáziát látott volna benne, a Montreal Impact azonban megszerezte magának. Szerződése 2020 decemberéig szól, de opciós joggal 2022-ig meghosszabbítható. 

Fotó: AFP

Egyértelműen az MLS-ben való szereplés az utolsó lehetősége arra, hogy megmutassa, hogy tud ő még jól futballozni. 29 évesen még van néhány év a karrierjében, és ha akar is valamit kezdeni még a tehetségével, akkor most megadatik rá az esély. Ha nem, akkor véglegesen eltűnik a süllyesztőben. 

Nem Bojan Krkic az első elkallódott tehetsége az európai futballnak és nem is az utolsó, de története példaértékű. Megmutatja, hogy milyen nyomás nehezedik azokra a 17-18 éves fiatalokra, akiket új Rauloknak vagy új Messiknek kiáltanak ki, ám a karrierjük egy ponton megreked. 

Címkék: Ajax, AS Roma, Barcelona, Milan
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/82248/pics/lead_800x600.jpg
Ajax,AS Roma,Barcelona,Milan
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?