Blogolj!

Klubrekordot döntött a Barcelona 16 éves csodatinije

Dorogi László

A Bussau-Guinea-i Ansu Fatit sokan az új Messinek tartják a katalánok háza táján. A fiatal csatár szombaton a Barcelona történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

Meglehetősen döcögősen indult az új szezon a spanyol bajnoki címvédő Barcelona számára. A katalánok három forduló alatt mindössze 4 pontot szereztek a La Ligában, szombat délután például az újonc Osasunával nem bírtak Ernesto Valverde tanítványai. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gránátvörös-kékek egyelőre a sérült Lionel Messi és Luis Suárez nélkül kénytelenek futballozni, így olyan futballisták is lehetőséget kapnak, akik nem feltétlenül ennének meg sok sót a kezdő csapatban. Ilyen futballista például a Real Betis ellen pazarul focizó Carles Perez, vagy a szemtelenül fiatal Ansu Fati is.

Az afrikai fiú egy héttel ezelőtt, 16 évesen és 298 naposan a Real Betis ellen megnyert bajnoki mérkőzésen mutatkozott be a Barcelona felnőtt csapatában, az Osasuna ellen pedig már történelmet is írt: a találkozó 51. percében egy remekbe szabott fejessel vette be a pamplonai kaput, ezzel pedig a klub történelmének legfiatalabb, a La Liga históriájának pedig a harmadik legfiatalabb gólszerzője lett 16 évesen és 304 naposan.

Ansu 2002. október 31-én született a Fati család második gyermekeként, s mint oly sokan a nyugat-afrikai országban, ő is nagyon nehéz körülmények között nőtt fel. A családnak nem volt sok mindene, édesapja Portugáliába járt dolgozni, ezért Ansu nyolc éves koráig egyáltalán nem is találkozott vele.

Ekkor a család egy Sevilla melletti községbe költözött, Ansu itt, Herrerában ismerkedett meg a labdarúgással, és tulajdonképpen csoda, hogy szombat este már a Barcelona felnőtt csapatában rúghatta a bőrt, hiszen nyolcéves koráig egyáltalán nem találkozott labdával, barátaival rendszerint rongylabdával játszottak egymás között.

Kivételes tehetsége gyorsan megmutatkozott, nem véletlen, hogy hamarosan a Sevilla utánpótlás-csapatában találta magát, később innen igazolta le a Barcelona. A spanyol Sport lap szerint egyébként a katalánok a transzferrel komoly haragot váltottak ki a Sevilla elnökéből, José María del Nidóból, ám Fati barcelonai pályafutása egyáltalán nem indult zökkenőmentesen.

Bár az adottságai megvoltak ahhoz, hogy remek futballista váljon belőle, helyzeteit rendre elpuskázta, gyakran gólhelyzetben is lepasszolta a labdát. Első barcelonai edzője a Sportnak elmesélte, egy torán annyira rosszul rúgott egy tizenegyest, hogy azt mondta neki: még egy ilyen, és mehet vissza a Sevillába focizni, erre Fati a következő mérkőzésén nyolc gólt lőtt.

Hogy milyen karriert fut be majd a felnőtt csapatban, azt egyelőre nagyon nehéz megmondani, hiszen ha felépülnek a szupersztárok, minden bizonnyal jóval kevesebb lehetőséghez jut majd, mindenesetre úgy tűnik, most él a lehetőséggel és Valverde bizalmával. Persze az "új Messikből" már Dunát lehetne rekeszteni, mindenesetre a fiatal afrikai játékos jó úton jár, hogy kövesse az argentin klasszist.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/83097/pics/lead_800x600.jpg
Barcelona,Primera Division
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?