Blogolj!

Már nem a támadó futballt segítik a bírók  

A VAR a legújabb szitokszó a modern futballban. A technika egyértelműen része lett a játéknak, de ez néha olyan változásokat hoz, amelyek nem feltétlenül növelik az élvezeti értéket. A VAR bevezetésével immár patikamérlegen mérik az igazságot, ezzel pedig ismét elveszett valami a játékból. 

A Premier League szombati játéknapjának nyitómérkőzésén a Leicester City 2-1-re múlta felül a Tottenham együttesét. A vendégek szerezték meg a vezetést, sőt, az eredményjelzőn már 0-2 is szerepelt, végül azonban Aurier gólját a VAR jelzésére visszavonta a játékvezető. Egy meg nem adott gól itt, pár perccel később pedig egy megadott gól ott és máris döntetlenre állt a mérkőzés, majd a hajrájában a győztes gólt is megszerezték a hazaiak.

Fotó: dailymail.co.uk

Az ominózus leshelyzetet látva több kérdés is felmerül. A videóbíró korszaka előtt, minden esetben a pályán meghozott döntés maradt érvényben, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz döntés született. Mivel az emberi szem nem képes érzékelni (főleg nem mozgás közben) azt a minimális különbséget, mint a szombati mérkőzésen látott leshelyzetet, így a korábbi években nem hibázott volna az asszisztens, ha tovább engedi a játékot (most is tovább engedte). Ez a szituáció gyakorlatilag a mintapéldája lenne a támadófutball segítésének. De csak „lenne”, mert a VAR korszakában, ez a fogalom kitörlődött a köztudatból, ezzel együtt pedig az „egyvonal” fogalma is. Hiszen a számítógép, addig kicsinyíti le a vonalat, amíg a két játékos között nem talál különbséget, ebből fakadóan egy szituáció vagy les vagy nem les, de egyvonal semmiképp sem lehet.

A leshelyzeteknél a VAR-t a játékosok egymáshoz való helyzetének megvizsgálásához használják, ami rendben is van, viszont az ennyire picin múló szituációknál, érdemes lenne a labda elrúgásának pillanatát is kikockázni, mert a tapasztalat azt mondja, hogy nem mindig akkor állítják meg a leshelyzetet, amikor a labda elhagyja a játékos lábát. Jelen esetben sem láttunk ilyen képet, ezért az is előfordulhat, hogy rossz pillanatban húzták be a piros és kék vonalat.

A videóbíróval szemben az egyik legnagyobb kritika az, hogy sok időt vesz el a játékból. Meggondolandó egy olyan szabály behozatala, amely meghatározza, hogy mennyi ideig állhat meg a játék. Ez idő alatt lehetne csak visszanézni az adott szituációt és, ha nincs egyértelmű bizonyíték a pályán hozott döntés ellen, akkor maradna az ítélet. Továbbá, gyorsítaná a játékot, ha az egyvonal fogalmát visszahoznánk, de pontosítva. Azaz, meghatároznánk egy intervallumot, amin belül egyvonalnak számít a két játékos egymáshoz viszonyított helyzete.

Címkék: Premier League
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/83861/pics/lead_800x600.jpg
Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?