Blogolj!

FIFA - A Fejünket Is Földbe Applikáljuk

Dorogi László

Hétfőn este rendezték meg a FIFA - The Best gáláját, ahol az előző idény legjobb labdarúgóit díjazták. Manapság nagy divat lett ez a gálázás, az UEFA és a FIFA is szórja a ceremóniákat az arcunkba, csak győzzük követni.

Hogy egy pozitívummal kezdjük, nagy-nagy örömünkre Zsóri Dániel hazahozta a Puskás-díjat a Ferencvárosnak lőtt pazar ollózós találatával. A díj megalapításának tizedik évfordulóján tökéletesebb koreográfiát el sem lehetett volna elképzelni annál, mint hogy egy magyar futballistához kerüljön a legjobb magyar labdarúgóról elnevezett elismerés. Zsóri Puskás-díjának jogosságáról nem érdemes vitát nyitni, akadtak azonban olyan elismerések, amelyeknél minimum felrándult a szemöldökünk.

BREAKING: ZSÓRI DÁNIELÉ A PUSKÁS-DÍJ!

Megelőzte Messit is a magyar futballista! A FIFA díjátadó gálájának első elismerése volt a Puskás-díj, amelyre Zsóri Dániel mellett, Lionel Messi és Juan Quintero is pályázott. A bejelentéskor kiderült, hogy hiába, mert a világ legszebb gólja a Ferencváros-DVSC meccsen született idén tavasszal. „Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar futballistáról elnevezett díjat első magyarként át tudom venni.

Lionel Messi korunk egyik legzseniálisabb labdarúgója, ez tény. A tavalyi szezonban minden eddiginél jobban a hátán cipelte a Barcelonát, ez is tény. Virgil van Dijk azonban Bajnokok Ligáját nyert a Liverpoollal, a Vörösök tétmérkőzésein egyetlen egy párharcot sem veszített el, ami középső védőként már-már szürreális kategória. Ennek ellenére az argentin lett a legjobb a FIFA-nál. Ezzel már lehet vitatkozni, de védhető Messi elsősége is.

Összeállították viszont szokás szerint az Év legjobb férfi csapatát, ahol már meg kell állnunk néhány pillanatra. Lássuk hogyan is néz ki a nemzetközi szövetség szerint a 2018/2019-es szezon legjobb gárdája:

Alisson – Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Mathijs de Ligt, Marcelo – Frenkie de Jong, Luka Modric, Eden Hazard – Lionel Messi, Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo

Vegyük sorra a futballisták tavalyi performanszát. Alisson BL-t nyert, kiválóan védett, nem kell tovább ragozni, ott a helye a legjobb tizenegyben. Virgil van Dijkról már ejtettünk szót, a holland helye még inkább megkérdőjelezhetetlen. Aztán rögtön itt az első bökkenő.

Sergio Ramos - talán kijelenthető - túl van pályafutása zenitjén. Félreértés ne essék, továbbra is jó futballista, na de hogy a legjobbak közé röpítette az előző idényben nyújtott produkciója, azt aligha hiszem. A Real Madridra ráadásul 19 pontot vert a Barcelona a spanyol pontvadászatban, még a városi rivális Atlético is megelőzte őket, elfogyasztottak három edzőt és a Bajnokok Ligájában is búcsúztak a legjobb tizenhat között. Ramost ráadásul a védelem jobb oldalára választották be a top XI-be, megkérdezhetnénk a döntés jogosságáról mondjuk a liverpooli szélsőket, vagy a Bayernben fantasztikus teljesítményt nyújtó Joshua Kimmichet is...

Mathijs de Ligt rászolgált a csapattagságra, aztán meg itt van egy újabb Realos, Marcelo. Nem érdemes részletesebben kifejteni, miért nincs itt a helye ezúttal - lásd Sergio Ramos címszó alatt. És akkor Luka Modric mutatványa is megér egy misét, a horvát klasszis az Aranylabdás szezonját követően alaposan visszaesett, talán a helyére is találhattak volna jobb szezont futó labdarúgót.

Azt persze régóta tudjuk, hogy az ilyen díjak odaítélése sokkal inkább szimpátiaszavazáson alapul, mintsem szakmailag megalapozott döntéseken, de azért jó lenne már egyszer egy olyan Év csapatát látni, amelyben egytől egyig olyan futballisták szerepelnek, akiknek ott létét nem kérdőjelezhetjük meg. Mert ez így már megint csak egy újabb pofon a díszes sz@rnak.

Címkék: FIFA
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/83938/pics/lead_800x600.jpg
FIFA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?