Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 9, 18, 20, 28, 39, 45. Nyeremények: 5 találatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 373.590 forint; 4 találatos szelvény 2.228 darab, nyereményük egyenként 6.370 forint; 3 találatos szelvény 36.492 darab, nyereményük egyenként 1.750 forint.
Blogolj!

Véget érhet a játékosügynökök kora a nemzetközi futballban?

Dorogi László

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága szerdán ülésezik, ahol olyan komoly döntéseket hozhatnak meg, amelyek nagyban befolyásolhatják a nemzetközi futball alakulását.

Mino Raiola (jobbra) több tízmillió eurót kaszírozott játékosügynökként az elmúlt időszakban a különböző átigazolási jutalékoknak köszönhetően. (Fotó: Getty Images)

A New York Times információi szerint a végrehajtó bizottság jelentősen korlátozná a játékosügynökök jutalékát, továbbá a klubok számára is megszabná az egy idényben kölcsönadható játékosok számát.

Az elmúlt időszakban több olyan botrány is nyilvánosságra került a nemzetközi játékostranszferekkel kapcsolatban a Football Leaks dokumentumai alapján, amelyekből kiderült, többek között olyan topklubok próbálták meg ilyen-olyan módon megkerülni a pénzügyi fair play szabályait, mint a Manchester City, vagy a Paris Saint-Germain.

Súlyos szankciókkal fenyegetik a Manchester City-t

A Der Spiegel cikke után az Európai Labdarúgó-szövetség független vizsgálatot indított a Manchester City ellen, az egy hónapja megjelent információk szerint az angol klub Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök segítségével kerülte el a pénzügyi fair play megszegéséért járó szankciókat. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke szigorú büntetést helyezett kilátásba.

A New York Times információi szerint Gianni Infantino, a FIFA elnöke jó ideje tervezi már, hogy rendet rak az átláthatatlanná vált nemzetközi játékospiacon, amely a nagy hatalmú játékosügynökök és a gazdag klubok önkényes játszóterévé változott - arról persze már nem szól a fáma, hogy egy időben bizony ő is gyanúba keveredett, mint tettestárs a pénzügyi fair play kijátszásában.

UEFA: Infantino segíthetett kijátszani a szabályokat?

A FIFA elnök számára is kellemetlen ügyet szellőztett meg a Der Spiegel a Football Leaks dokumentumai alapján. A cikkben azt állítják, hogy két arab érdekeltségű sztárkulbnak a Manchester City és a Paris Saint-Germain sem felelt meg az UEFA pénzügyi fair play szabályainak, az ezért járó szankciókat azonban, egy titkos megállapodással és Gianni Infantino jelenlegi Fifa-elnök és Michel Platini korábbi UEFA elnök segítségével kerülték el.

A lap úgy tudja, Infantino tavaly kért egy kimutatást belső felhasználásra az átigazolási piac történéseiről és a hírek szerint most ezen jelentés alapján tervezi átalakítani a játékoskereskedelmet.

A tervezett változtatások szerint a játékosügynökök nem zsebelhetnének be tetszőleges és meghatározatlan mennyiségű jutalékot egy-egy transzfer után: a játékosügynökök jutaléka nem haladhatja meg a vevő klub játékosért kifizetett átigazolási díj három százalékát, míg az eladó klub részéről maximum hat százalék jutalékot tehetnének zsebre.

A nemzetközi szövetség hivatalos kimutatásai szerint 2014 és 2018 között

a játékosügynökök összesen kétmilliárd dollár jutalékot vettek fel,

az átigazolások és különböző helyekre és jogcímeken utalt összegek kapcsán pedig több országban is pénzmosás és adócsalás vádjával nyomoznak a hatóságok - emeli ki a New York Times.

Egy másik fontos változást is elfogadhat a FIFA szerdán, amely a klubok által kölcsönadott játékosok számát limitálná. Erre a nemzetközi szövetség szerint azért lenne szükség, mert a nagy klubok nagyon sok olyan játékost igazolnak le kölcsönszerződés keretein belül, amelyek aztán soha nem is lépnek pályára a csapat színeiben, ezzel együtt így is profitot termelhetnek a klubnak a kölcsönadási díjak révén.

A tervek szerint a 2021/2022-es idénytől kezdődően egy klub egy idényben maximum nyolc 21 év feletti, nem a klubnál nevelkedett játékost adhatna kölcsön, egy évvel később pedig hatra csökkentenék ezt a létszámot. Ez különösen érzékenyen érintené azokat a topklubokat, amelyek jelenleg is több tucat kölcsönadott futballistával rendelkeznek.

A New York Times a FIFA-t is megkereste a lehetséges változásokkal kapcsolatban, de a nemzetközi szövetség a végrehajtó bizottság szerdai ülése előtt nem reagált a megkeresésükre.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/83955/pics/lead_800x600.jpg
átigazolás,FIFA,külföldi foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?