Blogolj!

Az új kupa után jön a Bajnokok Ligája hattyúdala?

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint a Bajnokok Ligája és az Európa Liga után, a 2021-22-es szezontól egy harmadik számú kupasorozattal fog bővülni a repertoár. Az Európa Konferencia-liga pedig minden bizonnyal kaput fog nyitni az UEFA által régóta dédelgetett álomnak, a Szuperligának. Most egy olyan ötletet mutatunk be, amely megoldást jelenthet a Szuperliga kérdésében. Nevezzük Legendák Ligájának.

Európa 12 legerősebb csapata küzdene meg ebben az új sorozatban. A Legendák Ligája a Bajnokok Ligája helyére kerülne, így az utóbbi megszűnne. Az első évre szóló LL tagságot a csapatok előző éves szereplése határozná meg.

A bejutó együttesek két hat fős csoportban küzdenének meg egymással. A 10 fordulóból álló alapszakasz után az egyenes kieséses szakasz következne. Újdonságként szolgálna, hogy az NFL-hez hasonló egymérkőzéses párharcok döntenének a rájátszás során. Na de térjünk vissza a csoportokhoz.

Minden helyezésnek meglenne a maga szerepe/jelentősége. A csoportutolsók - a hatodikak -, kiesnének a sorozatból és a következő szezonban legfeljebb az Európa Ligában indulhatnának csak el. Helyükre az EL két döntőse kerülne. A csoport ötödik helyezettjei osztályozót vívnának az EL elődöntőseinek veszteseivel a felkészülési időszak során. Ez azt jelenti, hogy minimum kettő, maximum négy csapat is kicserélődhet a következő szezonra a Legendák Ligájában.

Az első négy helyezett jutna tovább a csoportokból. A helyezések kiemelésekké válnak, melyet a döntőig magukkal visznek a csapatok. Egymérkőzéses párharcok döntenének a rájátszás során, a csoportban jobb helyen záró együttes pályaválasztásával. Ez pontot tehetne az idegenben lőtt több gól szabály mizériájára.

A csoportelsők a másik csoport negyedik helyezettjét fogadnák, a másodikok pedig a harmadikokat. Ám van egy speciális szabály, amely csak két negyeddöntőre vonatkozna. A csoportgyőztesek és negyedikek küzdelmekor, döntetlen esetén nem kétszer 15 perces hosszabbítás vagy büntetőpárbaj következne, hanem automatikusan a csoportelsők, azaz a hazai csapat jutna tovább. Ez a speciális szabály a csoportelsők megjutalmazása, valamint a csoport negyedik hely kevésbé vonzóvá tétele miatt lenne. A kiemelések a döntőben eltörlődnének, melyet az előre meghatározott helyszínen rendeznének meg.

Összességében nézve, a csapatoknak nem lenne megterhelőbb az eddigieknél a Legendák Ligája. A finalista együttesek 10 alapszakasz és 3 egyenes kieséses párharcban vennének részt (a döntőt is beleértve), amely megegyezik a Bajnokok Ligája döntőseinek mérkőzésszámával. Amíg a BL-ben több alkalommal is sorsolás dönt (selejtezők, csoportok, párosítások), addig a Legendák Ligájában mindössze a csoportok összeállításakor kellene kézzel belenyúlni a folyamatokba. Továbbá azzal, hogy 12 főre csökkenne Európa elsőszámú kupasorozata, az Európa Liga alaposan megerősödne, szinte Bajnokok Ligájaként funkcionálhatna. 

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/84006/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?