Blogolj!

Botrányosan viselkedett az Arsenal csapatkapitánya

Dorogi László

Granit Xhaka balhés fiú. Az oroszországi világbajnokságon a szerbeket hergelte albán szimbólumok mutogatásával, vasárnap meg úgy viselkedett, mint egy hároméves kisfiú, akitől elvették a kisautóját.

Fotó: Daily Record

Csapatkapitánynak lenni bármilyen sportágban komoly felelősséggel jár. Legyen szó bármilyen csapatsportról, a kapitány a gárda szellemi vezére, ő az, aki tartást ad a nehéz helyzetekben a társaknak, ő kommunikálhat a többiek nevében is a játékvezetővel. Csapatkapitánynak lenni hatalmas megtiszteltetés, s az esetek többségében olyan emberek is érdemlik ki a becses karszalagot, akik valóban méltóak rá.

Ha a klasszikus, sőt, az ikonikus csapatkapitány prototípusára gondolunk, akkor felsejlik lelki szemeink előtt Paolo Maldini, Javier Zanetti, Steven Gerrard, vagy éppen Sebastian Kehl sziluettje, de abban egészen biztos vagyok, hogy Granit Xhaka soha nem fog ehhez a képzeletbeli társasághoz csatlakozni.

Az Arsenal komoly identitási krízisben szenved azóta, hogy Arséne Wenger elhagyta a londoni hajót, s bár Unai Emery pályafutása ígéretesen indult az Ágyúsoknál, mostanság nagyon komoly problémák kerülnek felszínre. Ami még nagyobb baj, a sajtónyilvánosság elé is. A hírek szerint a spanyolnak igen komoly személyes konfliktusa van a gárda egyik legjobbjával, Mesut Özillel, rosszul rotálja a keretét az eredmények pedig nem igazán jönnek. Az Európa-liga csoportkörében ugyan hibátlan a csapat idén, tavaly pedig a döntőig meneteltek, de az Arsenal-szurkolók aligha viselnék jól, ha a jelenleg is futó szezon végén sem sikerülne elérni a Premier League első négy helyének valamelyikét, egyúttal a Bajnokok Ligája kvalifikációt.

A feszültség folyamatosan érezhető a csapat háza táján, a játékosok frusztráltak, ez pedig a gyepen is érzékelhető. Az Arsenal vasárnap a Crystal Palace csapatát fogadta a Premier League-ben, s bár az első félidőben már 2-0-ra vezetett a csapat, végül a londoni kiscsapat kiegyenlített és pontot rabolt az Emirates Stadionból. Emery a mérkőzés 61. percében cserélte le a pocsék formában futbalozó svájci csapatkapitányt, akit a társak választottak meg vezérnek a szezon előtt, a hazai publikum pedig kitörő örömmel fogadta a csere tényét. Xhaka már sokkal kevésbé, de a balhé egyébként sem áll tőle távol.

A futball szóljon a futballról, a politikát hagyjuk meg másnak

A szerbek szerint albán nacionalista szimbólum, a svájci albánok szerint nem. Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka csempészett egy hangyányi politikai feszültséget az oroszországi foci vb-re, csakhogy erre semmi szükség nem volt. Fegyelmi eljárással nézhet szembe Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka, miután a két albán származású svájci játékos meglehetősen erős politikai üzenettel bíró gólörömmel nyitotta ki a bicskát a szerb szurkolók zsebében péntek este Oroszországban.

A sértett vad előbb az őt gúnyosan megtapsoló szurkolóknak ment neki heves "Fuck off"-okat szórva feléjük - pestiesen szólva elküldte őket a picsába -, majd miután a drukkerek kifütyülték megmozdulását, letépte magáról mezét és csapatkapitányi karszalagját, majd a földhöz vágta és bevonult az öltözőbe.

Bár Emery a mérkőzés után elmondta, játékosa hibázott, le fognak ülni vele megbeszélni a történteket, egy csapatkapitány sosem viselkedhet így. Minden bizonnyal meglesz a következménye az akciónak, ugyanakkor a spanyol vezetőedzőnek is ideje lenne számot vetnie a gárdánál végzett munkájával.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/85163/pics/lead_800x600.jpg
Arsenal,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?