Blogolj!

Filippo Inzaghi biztosan szétrúgta volna a VAR-os tévét

Dorogi László

A labdarúgás elképesztően gyorsan változott meg az elmúlt években. Visszanézve a tíz-húsz évvel ezelőtt mérkőzések felvételét és összehasonlítva a maiakkal zongorázni lehet a taktikai, stratégiai különbségeket.

Mario Gomezt három találattól fosztotta meg a videóbírós rendszer a Bundesliga 2-ben vasárnap. (Fotó: Zvw)

Megváltozott a különböző posztokon szereplő labdarúgók szerepköre is, ma már nem nagyon találunk a klasszikus értelemben vett tízeseket, heteseket, vagy éppen kilenceseket. A 21. század futballistájának prototípusa sok poszton bevethető, technikás, nagy munkabírású, gyors.

A futball romantikus korszakában a kilences mezszámot mindig a csapat leggólerősebb, klasszikus értelemben vett középcsatára viselte. Ő volt az akciók omegája, a kapusok réme. Ha ma, 2019-ben össze kellene gyűjtenünk az öt legjobb klasszikus kilencest a négy európai topligából, lehet, hogy kemény fába vágnánk a fejszénket. És nem azért mert annyira túltöltött a poszt.

Nem kell túl sokáig visszapörgetnünk az idő kerekét ahhoz, hogy klasszis gólvágókat találjunk ebből a pozícióból. A teljesség igénye nélkül a brazil Ronaldo, a francia David Trezeguet, az olasz Filippo Inzaghi, Luca Toni, a holland Roy Makaay vagy a kétezertízes évekhez közelítve Robin van Persie is posztjuk kiválóságai közé tartoztak. A lista közel sem teljes, csak az érzékeltetés állnak itt ezek az egytől egyig kiváló labdarúgók.

Hegedűs Henrik az Origo hasábjain már a 2016-os Európa-bajnokság idején arról írt, veszély fenyegeti a a középcsatárok jövőjét az európai futballszíntéren. Az akadémiai képzés térhódítása, a játékrendszerek evolúciója, a felgyorsuló játék egyre feleslegesebbé tette a posztot, s ma már tulajdonképpen a csapatok jelentős részének nincs is szüksége egy jó fizikumú, a labdát két védő szorításában is megtartani képest, a második hullámba azt jól visszajátszani képest, vagy éppen a tizenhatoson belül kíméletlenül gólt vágó támadóra.

Fotó: Fox Sports

Persze, akadnak még mohikánok, akik nélkül pillanatnyilag elképzelhetetlen lenne az európai topfutball. Ne menjünk messzebb az idén is félelmetes idényt futó és öregedni nem hajlandó Robert Lewandowskinál, aki a Bayern München színeiben éppen a héten szerezte meg második BL-mesternégyesét. Tíz találatával ráadásul vezeti az első számú európai kupasorozat góllövő-listáját. Vagy ott van a Tottenham Hotspur kapitánya, Harry Kane, aki a lengyelhez hasonló formában ontja a gólokat Ők csupán az üdítő kivételt jelentik.

A középcsatár poszt halálát előrevetítette, amikor a később világbajnoki címet nyerő Németország az akkor 34 esztendős Miroslav Kloséval vágtak neki egyedüli klasszikus csatárként. A 2018-as világbajnok franciáknál aztán már végképp nem szerepelt klasszikus kilences, bár erről Karim Benzema is tehet - ez viszont egy másik történet.

A németeknek a mai napig nem sikerült betölteniük a nemzeti csapatban a Klose által hagyott űrt, de ahogy azt már említettük, a "trendi" játékrendszerek ezt már nem is kívánják meg. Talán Timo Werner adhat reményt a Nationalmannschaftnak, de Joachim Löw szövetségi kapitány keze ügyében sem feneketlen a csatáros bödön. Werner előtt Mario Gomeztől kellett megörökölni a kilences posztot a német válogatottban, de a Gomezek ideje lejárt. Ebben pedig a labdarúgás technikai fejlődése is jelentős szerepet játszik.

Mario Gomez vasárnap délután a Sandhausen ellen lépett pályára a Bundesliga másodosztályában a Stuttgart színeiben. A svábok 2-1-re elveszítették a találkozót, így nem sikerült befogniuk a szintén botló, listavezető Hamburgot. A mérkőzésen a veterán csatár három gólt is szerzett, végül egy sem került a neve mellé a jegyzőkönyvben. A VAR les címén semmisítette meg a mesterhármast. És itt érkezünk el a lényeghez.

Fotó: Imago

A VAR technológiára megjelenése óta kiáltanak kígyót-békát - gyakran joggal. A videós szobában is ugyanazok az emberek foglalnak helyet, akik olykor-olykor a gyepen fújkálnak össze-vissza. Az emberi hiba, mint faktor, kiküszöbölhetetlen. Ám a leshelyzetek megítélése nem tartozik az objektív dolgok közé. A les az vagy van, vagy nincs. És ha ez egy centiméteren múlik, akkor egy centiméteres lesről beszélünk. Arról persze végeláthatatlan vitákat lehet nyitni, hogy mennyire szolgálja az a mindig hangoztatott támadófutball térnyerését, ha az egy centiméteres lesek után is érvénytelenítik a találatokat, de a szabály meg mégis szabály.

Filippo Inzaghiról úgy tartották, lesen született. Ha Pippó ma futballozna, könnyen lehet, hogy soha nem emelkedne a klasszis csatárok közé. És az is lehet, hogy már szétrúgta volna a játékvezetők mini televízióját a pálya szélén. És ha majd a gyerekeinknek, unokáinknak mesélünk a lesipuskás olaszról, ne feledjünk el megemlékezni a középcsatár posztról sem.

Címkék: VAR
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/86855/pics/lead_800x600.jpg
VAR
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?